meskimbyc.pl portal o sztuce bycia mężczyzną -
Mapa strony

Dietetycy jednogłośnie zachęcają do częstego spożycia ryb ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Jednak nie wszystkie ryby są równie wartościowe. Pstrąg jest jedną z tych ryb, która niesłusznie jest niedoceniona. Ta drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyje dziko w słodkich wodach i nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.
Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby, które jeszcze bardziej pozwolą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Wspaniałym pomysłem na oryginalne danie z papryką w roli głównej jest aromatyczny krem z pieczonej papryki wzbogacony sycącą pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią. Gęsty krem jest smakowity, pożywny i świetnie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można serwować go nawet wymagającym gościom. To świetna potrawa nawet dla osób niezbyt doświadczonych w kuchni – aromatyczna pasta i kuszący aromat pieczonej papryki gwarantują sukces. Krem jest smakowitą propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Roladki z chorizo i papryką Składniki (2 porcje): 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g) 12 plastrów boczku 250 ml piwa ciemnego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej ok. 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 czerwona cebula musztarda, np. sarepska sól pieprz ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Spotkania w męskim gronie to doskonała okazja, by zobaczyć się z kumplami, z którymi nie mamy czasu widywać się na co dzień, pogadać o sporcie, motocyklach i innych, męskich sprawach. No i zjeść coś dobrego. Teraz, gdy pogoda wreszcie sprzyja, okazji jest BEZ wątpienia jeszcze więcej – koncerty, wspólne uprawianie sportów na świeżym powietrzu albo letnie, męskie grillowanie. Żeby męski grill był udany, należy zadbać BEZwzględnie przynajmniej o 3 podstawowe sprawy: dobre towarzystwo, jedzenie i  oczywiście sam grill.
Sorbety na trzy sposoby Składniki • 200 g cukru • 200 ml wody • 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka • 400 ml wody Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.
„Garden party” na dobre rozgościły się w naszym życiu towarzyskim. Przyjęcia te doczekały się opisów w poradnikach savoir-vivre czy mody. W słoneczne dni warto postawić na łatwe w przygotowaniu przekąski i napoje, by zachować luźną i spontaniczną atmosferę. Mistrzowie globalnego konkursu barmańskiego World Class polecają receptury na proste, lekkie koktajle na letnie garden party. Pamiętaj: pij rozważnie!
Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi i dodatkami i przygotuj ją na zimno, na przykład w postaci drinka kawowego z piwem i likierem pomarańczowym, polecanego przez baristę.
Awokado, które ma właściwości antynowotworowe, kaktus, który działa korzystnie na metabolizm tłuszczów, a może poprawiające krążenie papryczki chili? Eksperci Mr. Chilly opowiadają o składnikach dań kuchni meksykańskiej, które warto włączyć do swojej diety.
Carpaccio z buraków z hummusem to wyjątkowo efektowna potrawa, która podbija podniebienia oraz syci inne zmysły. Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych. Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Majówka coraz bliżej. A oczekiwanie na nią jest w tym roku tym bardziej niecierpliwe, że wielu z nas będzie miało aż pięć dni wolnych od pracy. Jeśli tylko pogoda dopisze, jak co roku ruszymy na zagraniczne wyjazdy, krajowe wycieczki, pikniki, a przede wszystkim z przytupem rozpoczniemy sezon grillowy. Radzimy, co dobrego do jedzenia można przygotować na tegoroczną majówkę!
Wspomóż pracę swojego organizmu i przejdź kilkudniowe oczyszczanie, w trakcie którego pij przede wszystkim soki, wodę i ziołowe napary. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę oczyszczającą.
Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki spadek energii. Na szczęście istnieją sposoby, aby z przesileniem wiosennym sobie poradzić. Nie wymagają dużo czasu i nie są skomplikowane. Wystarczy, że każdego dnia spędzisz kilka chwil na świeżym powietrzu, znajdziesz odrobinę czasu dla siebie lub na rozmowę z kimś życzliwym, a posiłki zaplanujesz tak, by dostarczały ci energii do działania.
Przyrządzanie posiłków dla jednej osoby nie musi być męczące i frustrujące. Godziny spędzone w kuchni, a potem jedzenie tych samych dań przez kolejne kilka dni z rządu lub odgrzewanie gotowych niezdrowych dań zawierających konserwanty i sztuczne substancje, to nie jedyne rozwiązania dla singli. Wystarczy trochę dobrej organizacji, przemyślane zakupy, porządek w zamrażarce i wielofunkcyjne urządzenie, np. Philips Airfryer.
POTRZEBUJESZ: • Lubella Mlekołaki Cinisy 2 szklanki• budyń waniliowy 1 sztuka• mleko 500 mlCzas przygotowania: 30 minut
Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie. Oto 10 sprytnych sposobów, dzięki którym łatwo poprawisz samopoczucie, dodasz sobie energii i wpłyniesz pozytywnie na zdrowie!
Dzięki piciu domowych soków uzbroisz swój organizm w niezwykle silną broń – antyoksydanty. Walcząc z wolnymi rodnikami, antyoksydanty pomagają budować odporność, chronią przed chorobami i opóźniają starzenie.
Zupy krem sycą na długo, pomagają przemycić warzywa i smakują także dzieciom. Dobrze przygotowywać je przez cały rok, wykorzystując świeże warzywa sezonowe oraz mrożonki. Jak w łatwy sposób przygotować aksamitną zupę krem?
Zamiast łykać kolejną porcję tabletek na uspokojenie czy wzmocnienie, lepiej wprowadzić kilka zmian w diecie. Wzbogacając dietę w produkty ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, możesz na nowo cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Tłuszcze to temat często dość kontrowersyjny. Wiele osób niepotrzebnie się ich obawia. Jak przygotowywać posiłki, by wykorzystywać to, co w tłuszczach dobre? Jakich produktów należy unikać, a które warto spożywać?
Kawa sama w sobie jest już wspaniałym afrodyzjakiem, a ze specjalnie dobranymi aromatycznymi dodatkami, jeszcze bardziej pobudzi Wasze zmysły. Wypróbuj przepisy na napoje kawowe na bazie espresso, rekomendowane przez Warsaw School of Coffee na Walentynki i zaskocz swoją drugą połowę.
Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie!
Blender Philips Innergizer to nowe urządzenie, które dzięki rewolucyjnej technologii uwalniania 97%[1] wartości odżywczych. Jego możliwości znacznie przekraczają jedynie miksowanie owoców i warzyw. Blender Innergizer w błyskawicznym tempie rozdrabnia nawet takie składniki jak: orzechy, nasiona i warzywa korzeniowe, aby wzbogacić przygotowywane napoje w dodatkowe wartości odżywcze.
Choć sukcesywnie rośnie wiedza Polaków na temat naszego narodowego trunku, nadal potrzebna jest edukacja - wynika z badań1 przeprowadzonych przez instytut SW Research w listopadzie 2016 roku na zlecenie Stowarzyszenie Polska Wódka, patrona powstającego w Warszawie Muzeum Polskiej Wódki. Tak, jak w procesie wytwarzania Polskiej Wódki, tak i w działaniach edukacyjnych, ważne są poszczególne etapy, a każdy element ma znaczenie.
Jesteś tym, co jesz – to popularne powiedzenie ma szczególne znaczenie dla najmłodszych dzieci, których organizm jest wyjątkowo wrażliwy na nowe doznania i z łatwością przyzwyczaja się do nowych smaków, a szczególnie do smaku słodkiego. Skłonność taka może ukształtować się już w okresie płodowym, jeśli mama spożywała w ciąży zbyt wiele słodyczy. Bardzo łatwo także przyzwyczaić dziecko do słodkiego smaku w pierwszych miesiącach życia. Popularni producenci żywności dla niemowląt bynajmniej niestety tego nie utrudniają.
Kawa z miodem, cynamonem, imbirem, a może pierniczkami? Dobierając odpowiednie dodatki, przygotujesz idealny kawowy napój w świątecznym klimacie. Z ekspresami Saeco parzącymi doskonałej jakości espresso czy latte Macchiato jest to naprawdę proste.
Nowa wyciskarka HR1933 umożliwia wyciśnięcie zdrowych i pysznych soków z przeróżnych owoców i warzyw oraz przygotowanie całkowicie naturalnego sorbetu z mrożonych składników.
Barman roku WORLD CLASS POLAND 2016 poleca, rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory. Choć tegoroczna zimowa aura jest całkiem łaskawa, okolice zera na termometrze i tak wywołują dreszczyk. Nie pozostaje nic innego, jak spędzić czas w domu, z bliskimi i przyjaciółmi, podgrzewając atmosferę pysznymi koktajlami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca łatwe do przygotowania receptury w zimowe wieczory.
Zmagasz się z bólami brzucha i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Zamiast sięgać po tabletki zmień swoją dietę i nawyki żywieniowe!
Nowy blender Philips umożliwia miksowanie i rozdrabnianie oraz gotowanie potraw w jednym urządzeniu. Blender z funkcją gotowania posiada cztery wstępnie ustawione programy oraz tryb ręczny do samodzielnego sterowania.
Jak pogodzić gusta naszych pociech z zaleceniami dietetyków i rodzicielskimi pragnieniami, by dawać dzieciom do jedzenia to, co zdrowe i pożywne? Nie jest to łatwe, ale możliwe.
Jesteś miłośnikiem dobrego piwa i niebanalnych dań? Masz ochotę na nowe połączenia ich smaków? Sprawdź, w których restauracjach będzie można skosztować wyjątkowych propozycji kulinarnych i dobrać do nich odpowiedni wariant złocistego trunku! O tym, co sprawia, że piwo i smaczna potrawa to dobrana para, przekonasz się w trakcie festiwalu Grimbergen Taste trwającego w całym kraju!
Przygotowujesz soki i koktajle w domu? Lubisz eksperymentować z różnymi smakami? Świetnie! Sprawdź jednak, jak odpowiednio łączyć składniki, by zwiększyć przyswajalność zawartych w nich witamin i minerałów.
Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie, w którym można łatwo i szybko przygotować ulubione posiłki. Teraz dzięki promocji „Kup multicooker i odbierz misę w prezencie” możesz gratis otrzymać dodatkową misę do urządzenia.
Powiedzenie „przez żołądek do serca” ma swoje drugie, kaloryczne dno. Zakochani często porzucają zasady prawidłowego odżywiania na rzecz wspólnych, późnych kolacji, niekiedy zakrapianych winem, wyjść do restauracji czy weekendowych obiadów u przyszłych lub obecnych teściów. Przysłowiowe „motyle w brzuchu” szybko zamieniają się w zbędne kilogramy, a z czasem mogą także wpłynąć niekorzystnie na zdrowie i dobre samopoczucie.
Pożywne śniadanie to nie zawsze musi być kanapka czy płatki na mleku. Skuś się na zielone śniadania przygotowane w blenderze kielichowym. Witaminy i minerały, w które niezwykle bogate są warzywa i owoce, budują nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest, by spożywać dziennie 5 porcji warzyw i owoców. Można też od nich rozpocząć swój dzień i przygotować w blenderze zdrowy i pożywny koktajl z dodatkami, który będzie świetną alternatywą dla znudzonej od podstawówki kanapki z żółtym serem i masłem. Wypróbuj propozycję zielonego śniadania przygotowaną przez dietetyczkę i ekspertkę żywieniową Philips, Agatę Ziemnicką - Łaskę.
Początek 2016 roku wódka Ostoya może zaliczyć do wyjątkowo udanych. Wprowadzona na rynek przez Wyborowa Pernod Ricard w marcu ubiegłego roku, systematycznie zyskuje uznanie konsumentów oraz zdobywa międzynarodowe nagrody. Tym razem jej jakość doceniono podczas San Francisco World Spirits Competition, skąd Ostoya wróciła z podwójnym złotym medalem. Wcześniej Ostoya została wyróżniona podczas World Spirits Award w Austrii– otrzymała tytuł „Spirit of the Year 2016” oraz podwójne złoto. Tym samym Ostoya Vodka dołącza do absolutnie pierwszej ligi najlepszych alkoholi na świecie.
Wielofunkcyjny sprzęt AGD do zabudowy Samsung to doskonałe rozwiązanie dla osób, które często urządzają rodzinne spotkania, są zapracowane i nie mogą pozwolić sobie na spędzenie kliku godzin w kuchni. Jeżeli planujemy zakup nowych sprzętów kuchennych, takich jak piekarnik, płyta indukcyjna, zmywarka, warto zwrócić uwagę na promocję Samsung - Kuchnia Doskonała. Przy zakupie określonej liczby produktów, na nasze konto bankowe wrócą pieniądze.
Jeśli brakuje Ci pomysłu na prawdziwy specjał, sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczoną szynkę z glazurą chrzanową. W wielofunkcyjnym urządzeniu Philips Airfryer przygotujesz ją w 30 minut.
Ten pomysłowy deser to smakowite połączenie wyrazistego piernika, słodkiego miodu, delikatnej czekolady i kremowego serka z soczystymi owocami i chrupiącymi płatkami migdałów. Lekki, puszysty deser jest doskonałym pomysłem na błyskawiczną i widowiskową słodką przekąskę, która z pewnością podbije podniebienia gości i domowników.
Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66% mężczyzn deklaruje, że gotuje. Skoro dżentelmeni coraz częściej pojawiają się w kuchni to może Światowy Dzień Mężczyzny, obchodzony już 10 marca, warto celebrować np. wspólnie przyrządzając smakołyki?
Smażenie to prosty i częsty sposób przygotowywania posiłków. Niestety smażenie jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, dlatego warto skorzystać z nowoczesnych urządzeń, które zużywają małą ilość tłuszczu lub w ogóle pozwalają z niego zrezygnować. Wypróbuj urządzenie Philips Airfryer, które dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki zawierające do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku tradycyjnego smażenia[1].
Od czasu pierwszych, masowych rozwiązań z lat 50-tych, możliwości kuchenki mikrofalowej zmieniły się diametralnie. Jak wygląda historia podstawowego urządzenia kuchennego milionów osób na całym świecie, które… zostało odkryte przez przypadek? Zapraszamy do zapoznania się z fascynującą drogą zmiany designu tych urządzeń na przykładzie produktów Samsung.
Dlaczego Cachaça to w Brazylii sprawa narodowa, co pije się w czasie karnawału w Nowym Orleanie, a jak świętują mieszkańcy Nadrenii? Karnawał to barwne pochody i parady, przebierańcy, tańce i huczna zabawa, ale do tradycji należą też lokalne specjalności – drinki, piwo czy wino.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Kulinarne porzekadło mówi „jaki nóż, taki kucharz”. To narzędzie jest podstawą pracy każdego mistrza kuchni, przedłużeniem jego ręki i niezbędnym „składnikiem” udanego dania. Sprawność w posługiwaniu się nożem zależy w dużej mierze od właściwości narzędzia, takich jak ergonomiczność, ostrość i wygoda użycia. Warto wziąć te cechy pod uwagę wybierając narzędzia do pracy. Jest to prawdopodobnie najprostszy przepis na to, jak z kuchennych koszmarów zrobić kuchenne rewolucje.
Święta to rodzinne spotkania, na których możesz wszystkich zaskoczyć niebanalną przekąską. Bądź mistrzem kulinarnym i sprawdź jak Twoim gościom będzie smakować…mus z kiełbasy!
Według badań przeprowadzonych na zlecenie marki Samsung, Polacy, którzy kochają gotować, pomysły na oryginalne potrawy czerpią przede wszystkim z Internetu. Prawie 80% gotujących przyznaje, że lubi imponować rodzinie i znajomym kulinarną wiedzą i umiejętnościami. Już prawie co czwarty ankietowany inspiruje się przede wszystkim Instagramem!
Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser. Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań.
Zawierają bogate w aminokwasy białko serwatkowe, glutation, inulinę – naturalny prebiotyk i  zaspokajają ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12! Przeznaczone są nie tylko dla osób aktywnych, ale również dla tych, którzy z różnych przyczyn nie mają czasu na zdrowe posiłki. O czym mowa?
W bardzo tradycyjnej i niezmiennej od lat kategorii wódek czystych STOCK Polska wprowadził na rynek rewolucyjny produkt - pierwszą w Polsce wódkę gazowaną Stock Sparkling. Produkt trafił do sklepów kilka tygodni temu, ale producent Stock Sparkling już odebrał nagrodę Gen Innowacji w rankingu Innowatory Wprost 2015*
Do 90% zawartości owoców i warzyw w Twoim soku. Dzięki rewolucyjnej technologii MicroMasticating, nowa wyciskarka do soków z kolekcji Philips Avance wydobywa z warzyw i owoców wszystko, co najlepsze, by szybko i wygodnie dać ci zdrowy, pyszny, domowy sok, jednocześnie oszczędzając ci kłopotliwego sprzątania
Nie ma dwóch takich samych osób. Nie ma dwóch takich samych beczek whisky. Wykorzystaliśmy te życiowe prawdy, tworząc unikalną charakterystykę typów osobowości według whisky Grant’s. Sprawdź w naszym zestawieniu, jakim typem osobowości jesteś, a my podpowiemy, która whisky Grant’s będzie dla Ciebie najlepsza.
Rekordowe przyspieszenie pieczenia, inteligentne czujniki kontrolujące stopień przygotowania dania, interaktywny wyświetlacz i wysublimowany design jak… cała seria urządzeń kuchennych do zabudowy iQ700. Marka Siemens prezentuje piekarnik z funkcją mikrofali i sensorami – dla tych, którzy cenią w życiu każdą minutę.
McDonald’s Polska wprowadza zupełnie nową, innowacyjną ofertę. Już od 11 września, jako pierwsza w Europie, polska sieć wprowadza usługę Create Your Taste. Dzięki temu projektowi goście będą mieli okazję skomponować swojego własnego, unikatowego burgera z kilkudziesięciu starannie wyselekcjonowanych składników! Proces zamawiania wspomagają najnowsze rozwiązania technologiczne. Nową ofertę uzupełnia serwis „do stolika”.
Choć wakacje dobiegły końca, przed nami piękny wrzesień i jeszcze wiele osób zaplanuje pikniki na świeżym powietrzu. Warto pamiętać, że wysokie temperatury nie sprzyjają mięsnym potrawom. Jeśli jednak zadbamy o ich właściwe przechowywanie, nie ma powodu, by rezygnować z ulubionych przekąsek.
Choć może się wydawać, że telefon należy trzymać jak najdalej od sypiącej się mąki, czy gotującej wody, to jednak warto poznać kilka aplikacji, dzięki którym gotowanie, czy funkcjonowanie w kuchni stanie się dużo łatwiejsze i przyjemniejsze. Poniżej prezentujemy 10 najlepszych aplikacji, które pomogą Ci ugotować szybki obiad, dobrać wino do kolacji, czy też uchronią Cię przed wyrzucaniem przeterminowanej żywności.
Tempo dzisiejszego życia sprawia, że mamy coraz mniej czasu na przygotowanie posiłków w domu. Z drugiej strony niejednokrotnie brakuje nam umiejętności kulinarnych czy też nowych przepisów, aby móc dzielić się pysznymi posiłkami z rodziną i przyjaciółmi. Z pomocą przyjdzie nam Tefal Cuisine Companion - wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania, idealny kompan w kuchni. Zalety urządzenia docenił m.in. Grzegorz Łapanowski, który został Ambasadorem produktu w Polsce.
Żołądkowa De Luxe od lat zajmuje zaszczytne miejsce w czołówce ulubionych wódek Polaków. Uznanie konsumentów oraz ekspertów z Europy, Azji czy Stanów Zjednoczonych, to powód do dumy ubranej w zupełnie nowe opakowanie.
Nadchodzi fantastyczny czas słonecznych, ciepłych dni, podczas których będziemy szukać ochłody i orzeźwienia. W weekendy znajdziemy je w cieniu drzewa, w pobliżu fontanny, spacerując brzegiem rzeki. Ale dlaczego po tę chwilę przyjemności nie sięgać codziennie? Marka wyjątkowych ekspresów Nivona CafeRomatica podpowiada, jak w te letnie dni poczuć nowy, orzeźwiający smak kawy. Czarne Espresso to tylko punkt wyjścia do świata przyjemności.
Czy jedna z największych przygód w historii ludzkości może zostać zapomniana? Oczywiście, że nie! Szczególnie jeśli była to najtrudniejsza i jedna z najbardziej niebezpiecznych wypraw, jakie podjął człowiek. Ta historia stała się pretekstem do wzniesienia toastu. Stock Polska wprowadza wódkę Amundsen.
Jarmuż i pokrzywa to zdrowe składniki, które dzięki swoim właściwościom powracają w kuchni do łask. Wykorzystaj dobroczynne działanie zawartych w nich substancji w najczystszej formie i sama przygotuj świeży sok.
Ekspres do kawy Saeco Incanto kryjący w sobie wysokiej jakości włoską technologię to nowy standard w swojej klasie. Elegancki design i niezrównany smak za każdym razem wzbogacają przeżycia związane z delektowaniem się kawą we własnym domu.
Soczysty Wellington; długo suszona, delikatna wołowina „beef jerky” czy hiszpańskie pączki z parzonego ciasta – wszystko pod stuprocentową kontrolą. Szybko, intuicyjnie, czysto i bezpiecznie. Przedstawiamy nowy piekarnik Serie | 8 marki Bosch.
Najwyższe wyróżnienie i uznanie najlepszych języków świata – Crystal Taste Award trafiło do firmy Stock Polska! Ten rzadki, bardzo cenny tytuł otrzymał Orkisz – czysta wódka z pradawnej pszenicy orkiszowej.
Legendarna marka Bols Platinum prezentuje nową, intrygującą platformę komunikacji. Jej łatwym do zapamiętania, a jednocześnie zwracającym uwagę na wyrazisty styl i klasę symbolem, został platynowy lew. Ponadto, klienci mogą nabyć Bols Platinum w eleganckim opakowaniu prezentowym.
Chrzanowska Manufaktura Wędlin poszerzyła swoją ofertę wędlin o kolejne pyszne nowości – Parówki z Chrzanowa z wysoką, bo aż 92%, zawartością mięsa.  Nie zawierają fosforanów, osłonki, są bezglutenowe, wędzone i pasteryzowane, jak domowe przetwory. Dzięki temu zachowują właściwości odżywcze oraz wyróżniają się doskonałym smakiem i aromatem.
Twoje ulubione gumy do żucia Orbit® White Spearmint i Freshmint w dużych butelkach po 46 drażetek, w czerwcu dostępne będą w zestawie ze specjalnym uchwytem do samochodu!
Ciepłe, chrupiące tosty to idealna propozycja na pożywne śniadanie, kolację czy przekąskę w trakcie dnia. Świetnie smakują na słodko - z miodem lub konfiturą, lub w wersji wytrawnej: z twarożkiem, łososiem, serem i warzywami. Dla wielbicieli posiłków na bazie pieczywa marka Sencor opracowała linię funkcjonalnych tosterów, pozwalających na skomponowanie ciepłej kanapki z ulubionymi dodatkami. Tostery dostępne są w 9 soczystych, pobudzających kolorach, które pozytywnie nastroją na cały dzień!
Pierwsza książka Konrada Gacy „Kuchnia Fit” szybko stała się hitem wśród osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Druga część poradnika „Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie”, która właśnie ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Książki, to zbiór oryginalnych propozycji dań nie tylko autorstwa Konrada Gacy, ale także czytelników, znanych polskich blogerów oraz szefa kuchni hotelu GACA SPA.
Szarlotka pieczona razem z aromatycznym mięsem… brzmi jak kulinarna katastrofa, jednak dzięki nowoczesnym piekarnikom z technologią Dual Cook przygotowanie wielodaniowego obiadu nabiera nowego wymiaru. Samsung prezentuje nowe urządzenia NV75J5540RS i NV75J7570RS z intuicyjną obsługą – idealne dla kuchennych pasjonatów, którzy często przygotowują duże, rodzinne obiady.
Przepis na ZIELONĄ MOC – czyli pyszny, pełen zdrowia i witamin, 100% naturalny, słodki koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami
Ile jest gatunków piwa? W jakim szkle podaje się lagery, a w jakim portery? Jaka potrawa najlepiej komponuje się z piwem pszenicznym? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań o piwie zna cervesario, czyli piwny ekspert, przez wielu uznawany za najlepszy zawód świata. W połowie kwietnia br. do tego elitarnego grona dołączyło dziewięciu znawców piwnego świata z Tyskich Browarów Książęcych.
Rozwój nowoczesnych technologii zrewolucjonizował dotychczasowe postrzeganie świata i ludzkich możliwości. Badacze i entuzjaści nauki cały czas poszukują rozwiązań, pozwalających na coraz lepsze wykorzystanie techniki i wiedzy w służbie człowiekowi, a sporymi sukcesami na tym polu poszczycić się mogą także Polacy.
Parówki to od lat ulubione wędliny Polaków. Na rynku, pojawiły się właśnie nowe – wieprzowe, drobiowe i z szynki od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. Parówki z Chrzanowa są delikatne, przyprawiane specjalnie skomponowanymi mieszankami przypraw, bez osłonki i bez glutenu. Stawiamy na to, że zasmakują nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Płyta indukcyjna zapewnia bezpieczeństwo i szybkie przyrządzanie posiłków. Najbardziej wymagający klienci, pasjonaci sztuki kulinarnej poszukują jednak rozwiązań, które podniosą wygodę gotowania. Z myślą o nich, firma Samsung razem z najlepszymi szefami kuchni z całego świata opracowała płytę indukcyjną Chef Collection. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii Virtual Flame, urządzenie gwarantuje wyjątkową wygodę i intuicyjną obsługę.
Firma Samsung, producent innowacyjnych urządzeń AGD prezentuje piekarnik, opracowany w oparciu o doświadczenie najlepszych kucharzy świata. Urządzenie z kolekcji Chef Collection z technologią Gourmet Vapour Cook posiada wiele przełomowych rozwiązań ułatwiających pieczenie i zapewnia wyjątkowe efekty: optymalną chrupkość  i soczystość potraw.
Chcesz się mniej stresować? Jedz figę. Badania potwierdzają, że owoce te poprawiają nastrój, pomagają usuwać zmęczenie, wzmacniają nerwy i smakują wyśmienicie. Nic więc dziwnego, że figa zagościła w naszej kuchni już w XIV w.
Multicooker to inteligentne i wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, które umożliwia łatwe przygotowywanie ulubionych potraw. Philips wprowadził dwa nowe modele Multicookerów: złoty i czarny, tak by każdy mógł wybrać urządzenie dla siebie.
O tym, że owoce i warzywa zawierają cenne składniki, które pomogą zwiększyć odporność dziecka, wie chyba każda mama. Ale co zrobić, gdy Twoja pociecha nie chce jeść zdrowych przekąsek? Podaj jej witaminy do picia w formie świeżego soku! Z sokowirówkami Philips samodzielne przyrządzenie soku jest nie tylko łatwe, ale zajmuje też niewiele czasu. Z kolei dzięki najnowszej technologii QuickClean i funkcji wstępnego czyszczenia PreClean czyszczenie urządzenia zajmuje tylko minutę!
Chrzanowska Manufaktura Wędlin wprowadza trzy nowe pyszne smaki kiełbasek z serii DEGUSTINO. DEGUSTINO PIWNE, BAWARSKIE i MEKSYKAŃSKIE TEX MEX przypadną do gustu smakoszom pikantnych przekąsek. Przyprawione na ostro, bez dodatku glutenu, fosforanów i glutaminianu sodu, będą wyjątkowo smaczną i zdrową alternatywą dla ogólnodostępnych wędlin.
Przepis na łososia na szpinaku w sosie kaparowo-mietowym Filety umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej strony i 5 min. z drugiej. Przygotuj sos: w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane kapary i miętę . Dopraw solą i pierzmy  lekko podgrzej.  Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszając delikatnie podgrzej ok. 2min., aż szpinak zmniejszy swoją objętość  dwukrotnie. Ułóż na talerzu porcję szpinaku, następnie łososia i polej sosem kaparowo-miętowym.
Firma Kupiec proponuje przepis na potrawę, która wzmocni i pobudzi do działania: pikantny jaglany gulasz z czerwoną pastą curry! Potrawa, której bazą jest kasza jaglana, to zdrowa opcja zarówno na pożywny lunch, rozgrzewający obiad czy wytrawną kolację. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!
Tradycyjny bigos dla wielu jest nieodłącznym elementem świątecznych potraw. Podpowiadamy, jak sprawić, by tradycji stało się za dość i Twoja rodzina mogła cieszyć się świątecznym bigosem i zarazem ułatwić przygotowywanie tego dania.
W słodkim zimowym tonie: przepis na czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady
O cukrze, który uzależnia jak narkotyk, mówi się biała śmierć. Podnosi poziom glukozy powodując cukrzycę, a co za nią idzie, wiele różnych chorób. Alternatywą dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą odmawiać sobie słodkich przyjemności, jest ksylitol. Z racji tego, że ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny, przeznaczony jest także dla osób, które zwykłego cukru spożywać nie mogą.
Z czego wynikają błędy Polaków w odchudzaniu? Przede wszystkim z niecierpliwości i braku odpowiedniej wiedzy na temat żywienia. Ale także z braku wiedzy o sobie – czerpiąc informacje z niesprawdzonych, masowych źródeł zapominamy, że każda zmiana zasad odżywiania powinna być dostosowana do naszych indywidualnych uwarunkowań i potrzeb – twierdzi Milena Nosek, dietetyk LongLife. Poznaj 7 najczęstszych pułapek diety i dowiedz się, jak ich uniknąć.
W Indiach, skąd pochodzi, symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za symbol egzotyki i luksusu. Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do zaoferowania ma znacznie więcej.
Nasze zdrowie i odporność w znacznej mierze zależą od sposobu odżywiania. Ostatnio coraz częściej słyszymy, że najzdrowsza jest żywność ekologiczna. Ale zastanówmy się dlaczego? Co kryje się pod tym pojęciem?
Prawie 200-letnia receptura , która stała się bazą dla popularnej żołądkowej odnaleziona w Lublinie! Kto spodziewałby się, że przepis na podstawie którego produkowany jest jeden z najbardziej znanych polskich trunków zachowa się do dziś? Pewnie byłoby to niemożliwe gdyby w 1822 roku nie wydrukowano go w kalendarzu lubelskim. Odnaleziony po latach w Archiwum Państwowym w Lublinie, krok po kroku opisuje  proces zestawiania nalewów na popularną żołądkową.
Whisky Glenfiddich – oto wymarzony prezent bożonarodzeniowy dla konesera i wielbiciela nietuzinkowych historii. Boże Narodzenie i whisky Glenfiddich mają bowiem wiele wspólnego – łączy je nie tylko szczególny charakter, ale także wyjątkowa historia. Podaruj najbliższym niezwykłą opowieść zamkniętą w szklanej butelce.
Spotkanie z przyjaciółmi, randka z partnerem czy słodkie leniuchowanie podczas jesiennych i zimowych wieczorów powinno jak najczęściej mieścić się na liście „rzeczy pilnych”. Bo w szalonym biegu życia warto wyłapywać jak najwięcej momentów dla siebie, robić rzeczy, które sprawiają nam przyjemność. Jesienią idealnym zestawem na niezapomniany wieczór będzie czekolada Lindt Excellence  i odpowiednie wino, które podkreśli jej wyśmienity smak.
Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując. Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w podsmażyć z odrobiną oliwy, dodając pokrojoną z grubsza rukolę. Ugotować muszle Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i przełożyć na patelnię z sosem z dyni.
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.
Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Niedocenianej niesłusznie, bo to smaczny element wielu potraw i źródło inspiracji w naszej kuchni. Nie można również zapominać o jej bogactwie składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tak więc korzystać  trzeba – tym bardziej, że dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.
Pamiętamy, a przynajmniej staramy się pamiętać o właściwej diecie zmniejszającej ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, nowotworów… Zazwyczaj w tym zestawieniu żywieniowych „powinności” zapominamy o najważniejszym organie – mózgu.
Męskie rozmowy wieczorową porą, oglądanie ligowego meczu czy zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu pracy – Żubrówka Złota sprawdzi się w każdej sytuacji. Ta słodko-gorzka nowość w portfolio firmy CEDC, jest idealna do picia w kieliszkach bez dodatków lub na lodzie.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków – serwowanych tym razem w wersji bezmięsnej. W przepisie mięso i biały ryż zastąpione zostały składnikami nieco lżejszymi i zdrowszymi – kaszą jęczmienną oraz wegetariańskimi pulpecikami. Danie, mimo że nie zawiera mięsa, trafi nie tylko w gusta zdeklarowanych jaroszy. Z pewnością podbije także podniebienia miłośników tradycyjnej kuchni, ponieważ gołąbki z kaszą i pulpecikami wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne, a do tego są syte i pożywne. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Dwutlenek siarki to mocny związek chemiczny, występujący pod postacią gazu o ostrym zapachu i silnych właściwościach drażniących. Przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, jest stosowany do bielenia, dezynfekcji i jako czynnik chłodniczy. Przede wszystkim jednak dodawany jest do wielu produktów żywnościowych jako konserwant - popularny E-220.
Podobno, gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. Jednak, gdy chodzi o jedzenie, to większość z nas pozostaje zgodna. Dobre, bo polskie to dewiza wielu polskich kuchni, dlatego tak chętnie powracamy do smaków z dzieciństwa.
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
Sitemap XML Sitemap XML Sitemap TXT Sitemap TXT

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony