Do czego służy ten nóż?

Kulinarne porzekadło mówi „jaki nóż, taki kucharz”. To narzędzie jest podstawą pracy każdego mistrza kuchni, przedłużeniem jego ręki i niezbędnym „składnikiem” udanego dania. Sprawność w posługiwaniu się nożem zależy w dużej mierze od właściwości narzędzia, takich jak ergonomiczność, ostrość i wygoda użycia. Warto wziąć te cechy pod uwagę wybierając narzędzia do pracy. Jest to prawdopodobnie najprostszy przepis na to, jak z kuchennych koszmarów zrobić kuchenne rewolucje.

Nie ma uniwersalnego narzędzia do wszystkiego. Mnogość produktów i składników używanych w kuchni wymaga dostosowania do nich również długości i typu ostrza.

Ze względu na przeznaczenie wyróżnia się m.in. noże do warzyw i owoców, chleba, sera, łososia, porcjowania i trybowania mięsa czy filetowania ryb. Jednym z podstawowych narzędzi, które sprawdzi się nie tylko w profesjonalnej kuchni, ale również w domowych warunkach, jest tzw. nóż szefa kuchni. Charakteryzuje się on przede wszystkim wyjątkową ostrością i wysoką brodą, a jego głównym przeznaczeniem jest krojenie i siekanie. Długość ostrza średniego noża szefa kuchni to 20-25 cm (max. 30 cm). Przykładem kutego noża, wytwarzanego tradycyjną metodą, jest Nóż Szefa Kuchni Victorinox, zapewniający gładkie cięcie. Noże kute wykonane są z jednego kawałka metalu i odpowiednio wyważone. Ich środek ciężkości powinien znaleźć się w miejscu łączenia ostrza z rękojeścią, co przekłada się na wygodne i niewymagające wysiłku siekanie, porcjowanie i krojenie.

Najbardziej popularnymi nożami są jednak te wykonywane ze stali walcowanej. Są lekkie i cienkie, co zapewnia komfort użytkowania, łatwość ostrzenia oraz gładkie, równe cięcie. Sprawdzą się świetnie dla osób, które nie mają doświadczenia w pracy z nożami kutymi. Przykładem takiego noża jest nóż do filetowania ryb Victorinox, którego cechą charakterystyczną jest bardzo elastyczne ostrze, lub nóż do krojenia warzyw i owoców (ten z kolekcji Victorinox dostępny jest w wersji z kolorowymi rękojeściami).

Podstawowym błędem w każdej kuchni jest stosowanie tępych noży, które zamiast ciąć, wbijają się w materiał, niszcząc go. Warto więc zwrócić uwagę na jakość wykonania noży, która zapewnia ich ostrość i niezawodność na długo. Ponad 130-letnim doświadczeniem w produkcji noży może poszczycić się marka Victorinox, która jest obecnie ich największym producentem w Europie. Gwarancją długotrwałego zachowania ostrości krawędzi tnącej noży Victorinox jest wysoka twardość ostrzy (55-58 HRC) ze stali szlachetnej oraz kontrolowany laserowo kąt. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednia metoda obróbki cieplnej stali oraz ostrzenia. Dzięki tak wysokim standardom produkcji, część noży Victorinox objęta jest wieczystą międzynarodową gwarancją na wady fabryczne i materiałowe. Dodatkową zaletą są wygodne, ergonomiczne rękojeści dostępne w wielu wersjach kolorystycznych i materiałowych: polipropylen, Fibrox (o właściwościach antypoślizgowych), ebonit lub palisander, czyli drzewo różane.

Ponieważ jeden typ noża nie byłby w stanie sprostać każdemu zadaniu, Victorinox oferuje szeroki asortyment produktów o zróżnicowanym przeznaczeniu. Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje noży (m.in. do warzyw i owoców, mięs, ryb, chleba, ciasta czy sera), obieraczki, widelce do mięs oraz szpatułki do rozprowadzania kremów. Produkty Victorinox od lat cieszą się popularnością zarówno wśród kucharzy-amatorów, jak i zawodowych szefów kuchni. Znakomitym uzupełnieniem domowej lub restauracyjnej kuchni są bloki kuchenne wyposażone w najpopularniejsze i najbardziej przydatne modele noży.

Jednym z bestsellerów Victorinox jest model oficjalnie funkcjonujący jako nóż do kiełbasy
i pomidorów, który tak naprawdę jest uniwersalnym nożem codziennego użytku. Oprócz standardowych czarnych lub drewnianych rękojeści, Victorinox proponuje także noże z rączkami w soczystych, energetycznych kolorach (zielone, żółte, pomarańczowe, różowe).

Nóż do warzyw i owoców, tzw. „pomidorek”, nr artykułu: 6.7836.L119

Przykłady zastosowania różnych typów noży i sposobów krojenia pokazuje krótki film z wykorzystaniem 12 noży marki Victorinox.

https://www.youtube.com/watch?v=R_d0TGoaYoY&index=21&list=PLrEx9rVMEIE_MVwG4WKcORVRuj-umLzZa

Jaki jest przepis na udane danie? Wyczucie smaku, dobre produkty, zmysł estetyczny i wysokiej klasy narzędzia, które zapewnią nam sukces kulinarny i komfort użytkowania.

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony