Zupa grzybowa z topinamburem i pierogi przepisy od Krakusa -
Zupa grzybowa z topinamburem i pierogi przepisy od Krakusa

Wkrótce czekają nas przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, musimy spędzić sporo czasu na ucieraniu ciast, krojeniu warzyw czy lepieniu pierogów. W tym gorącym okresie liczy się każda minuta. Jednocześnie zależy nam, by wszystko smakowało doskonale. Dlatego warto sięgnąć po najnowszą propozycję marki Krakus – koncentrat grzybowej. To sprytny sposób na znakomitą grzybową zupę lub sos. Jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, co zapewnia doskonały smak potrawy, a jego a płynna forma – wygodę i szybkość przygotowania posiłków.

Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Ich atmosfera jest niepowtarzalna. Tworzą ją nie tylko prezenty pod choinką, ale także rodzinne spotkania oraz zapach i smak pysznych potraw, z których wiele pojawia się na stole tylko w tych wyjątkowych dniach. Barszcz, makowiec czy karp są obowiązkowe. Ale nie tylko. Święta nie mogą się obejść także bez potraw z grzybami. Pracowicie lepimy więc uszka i przygotowujemy łazanki z kapustą i grzybami, a na stole obok barszczu często staje także grzybowa zupa.

Ze względu na liczbę potraw, a zwykle także oczekiwanych gości, przedświąteczne przygotowania bywają pracochłonne i długotrwałe. Dlatego warto sięgać po sprytne rozwiązania, które usprawnią naszą pracę w kuchni. Nie możemy jednak zapomnieć o jakości! Sięgajmy zatem po produkty, które nie tylko uproszczą gotowanie, ale też zapewnią doskonały smak  świątecznych potraw.

Sprytny sposób na grzybowe dania

Wszyscy, którzy chcą ułatwić sobie przygotowania do świąt – oszczędzić czas i rozsądnie zaplanować budżet, a jednocześnie cenią tradycyjne smaki powinni sięgnąć po wyjątkową nowość od Krakusa – koncentrat grzybowej. To skoncentrowana baza z dodatkiem suszonych grzybów i przecierów warzywnych. Nie zawiera konserwantów ani innych sztucznych dodatków, co gwarantuje potrawom prawdziwie grzybowy smak i aromat. Jednocześnie innowacyjna, płynna forma sprawia, że z jego pomocą szybko i łatwo stworzymy znakomitą zupę grzybową lub aksamitny sos do dania głównego – wystarczy wlać koncentrat do garnka, dodać wodę i inne dodatki, np. łazanki, makaron, groszek ptysiowy i trochę śmietany.
I to wszystko! Koncentrat grzybowej od Krakusa to naprawdę sprytny sposób na udane święta.

Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

krakus_zupa_grzybowaSkładniki (4 porcje):

  • 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany do zup
  • 2 średnie bulwy topinamburu
  • 3 łyżki oleju
  • świeży tymianek
  • czerwony pieprz

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki.

Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

krakus_pierogiPierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

 

Sos grzybowy:

  • Koncentrat Grzybowej Krakus
  • mała cebula
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • duża łyżka śmietany 18%

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.

Sugerowana cena półkowa:

Koncentrat Grzybowej Krakus: ok. 8,95 zł

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony