Przepisy na napoje i desery z wykorzystaniem syropów Łowicz |
Sorbety na trzy sposoby Składniki • 200 g cukru • 200 ml wody • 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka • 400 ml wody Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo Składniki na 2 porcje • 1 szklanka soku ananasowego* • 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna • skórka otarta z 1 limonki • 1/2 szklanki kruszonego lodu • 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej • kilka cienkich plastrów cytryny i limonki • mięta do dekoracji Na dno szklanek wsypujemy kruszony lód. Dodajemy plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlewamy po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Następnie wlewamy do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną, dekorujemy startą skórką z limonki i cieszymy się orzeźwiającym napojem! *Sok ananasowy możemy zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo! Orzeźwiająca panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki Składniki na 2 porcje Panna cotta: • 300 ml śmietany 30% tł. • 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka • 1 łyżka żelatyny • 2 łyżki ciepłej wody Owocowy kawior: • 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka • 3-4 g agaru • 1/2 szklanki oleju Śmietankę przelewamy do garnka i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietanki dolewamy syrop Łowicz rabarbar i mirabelka oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser. Naczynia z panna cottą po wystudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia. Olej wstawiamy do lodówki i mocno go schładzamy. Szklankę z olejem można również włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika. Syrop Łowicz rabarbar i mirabelka mieszamy z agarem i mocno podgrzewamy. Gorący płyn wciągamy do zakraplacza i po kropelce wpuszczamy do zimnego oleju. Gdy kulki zastygną, odcedzamy je wtedy na sitku i przepłukujemy zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju. Gotowy owocowy kawior wykładamy na stężałą panna cottę. Przed podaniem deser dekorujemy gałązką melisy lub mięty. Orzeźwiający napój o smaku grejpfruta i pomelo z granitą Składniki na 2 porcje Granita: • 1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej Lemoniada: • 4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo • 400 ml wody mineralnej niegazowanej • listki świeżej mięty Przygotowujemy granitę: Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny). Przygotowujemy napój: Napój możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób (uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie). Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty. Drugi sposób(uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy): Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty. Koktajl grejpfrutowo-bananowy Składniki na 5 porcji • 3 czerwone grejpfruty • 3 banany • 1 szklanka pokrojonych na cząstki truskawek • 5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo • 1 łyżka soku z cytryny • skórka otarta z 1 limonki • 3 łyżki jogurtu naturalnego Grejpfruty obieramy ze skórki i filetujemy, tzn. obieramy dokładnie ze wszystkich białych błonek. Obrane grejpfruty wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Dodajemy cząstki truskawek i obrane banany. Wlewamy syrop Łowicz i sok z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl podajemy najlepiej schłodzony, udekorowany listkami mięty.
|