Przepisy na napoje i desery z wykorzystaniem syropów Łowicz -
Przepisy na napoje i desery z wykorzystaniem syropów Łowicz

lowicz_lody_sorbetoweSorbety na trzy sposoby

Składniki

• 200 g cukru

• 200 ml wody

• 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka

• 400 ml wody

Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.

 

lowicz_cytrynowo_limonkowe_szalenstwoCytrynowo-limonkowe szaleństwo

Składniki na 2 porcje

• 1 szklanka soku ananasowego*

• 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna

• skórka otarta z 1 limonki

• 1/2 szklanki kruszonego lodu

• 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej

• kilka cienkich plastrów cytryny i limonki

• mięta do dekoracji

Na dno szklanek wsypujemy kruszony lód. Dodajemy plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlewamy po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Następnie wlewamy do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną, dekorujemy startą skórką z limonki i cieszymy się orzeźwiającym napojem!

*Sok ananasowy możemy zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo!


lowicz_panna_cottaOrzeźwiająca panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki

Składniki na 2 porcje

Panna cotta:

• 300 ml śmietany 30% tł.

• 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka

• 1 łyżka żelatyny

• 2 łyżki ciepłej wody

Owocowy kawior:

• 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka

• 3-4 g agaru

• 1/2 szklanki oleju

Śmietankę przelewamy do garnka i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietanki dolewamy syrop Łowicz rabarbar i mirabelka oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser. Naczynia z panna cottą po wystudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia.

Olej wstawiamy do lodówki i mocno go schładzamy. Szklankę z olejem można również włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika. Syrop Łowicz rabarbar i mirabelka mieszamy z agarem i mocno podgrzewamy. Gorący płyn wciągamy do zakraplacza i po kropelce wpuszczamy do zimnego oleju. Gdy kulki zastygną, odcedzamy je wtedy na sitku i przepłukujemy zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju. Gotowy owocowy kawior wykładamy na stężałą panna cottę. Przed podaniem deser dekorujemy gałązką melisy lub mięty.


lowicz_napoj_grejpfrut_z_granitaOrzeźwiający napój o smaku grejpfruta i pomelo z granitą

Składniki na 2 porcje

Granita:

• 1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo

• 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej

Lemoniada:

• 4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo

• 400 ml wody mineralnej niegazowanej

• listki świeżej mięty

Przygotowujemy granitę:

Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny).

Przygotowujemy napój:

Napój możemy przygotować na dwa sposoby.

Pierwszy sposób (uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie).

Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.

Drugi sposób(uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy):

Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.


lowicz_koktajl_grejpfrutowo-bananowyKoktajl grejpfrutowo-bananowy

Składniki na 5 porcji

• 3 czerwone grejpfruty

• 3 banany

• 1 szklanka pokrojonych na cząstki truskawek

• 5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo

• 1 łyżka soku z cytryny

• skórka otarta z 1 limonki

• 3 łyżki jogurtu naturalnego


Grejpfruty obieramy ze skórki i filetujemy, tzn. obieramy dokładnie ze wszystkich białych błonek. Obrane grejpfruty wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Dodajemy cząstki truskawek i obrane banany. Wlewamy syrop Łowicz i sok z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl podajemy najlepiej schłodzony, udekorowany listkami mięty.

 
Reklama

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony