Przepis na udane Halloween!

Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania w wypożyczalniach odpowiednich strojów to znak, że zbliża się Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez. Oprócz pomysłowych przebrań obowiązkowe są też pyszne przekąski – najlepiej ociekające czerwonym ketchupem.

Już za kilka dni do naszych drzwi zapukają dzieci przebrane w małe duchy, kościotrupy i mumie domagając się haraczu w postaci cukierków i grożące psikusem. Warto się więc na tę wizytę przygotować, by nie poznać ich strasznej zemsty.

Zadbajmy o udaną imprezę

Ale nie tylko najmłodsze stworki polubiły Halloween. To także doskonały pretekst do zabawy dla tych trochę starszych. Dlatego w halloweenową noc wiele domów i klubów zmienia się w ciemne, ponure lochy, gdzie straszą ogromne pająki, słychać klekot kości i inne tajemnicze odgłosy. Kluczem do wspaniałej zabawy jest odpowiednie przebranie – takie, by nikt nas nie poznał, a każdemu na nasz widok zadrżały kolana. Liczy się też dobra muzyka, która zagłuszy wycie krążących nad nami zjaw. No i oczywiście pyszne jedzenie, które zaskoczy potwornie głodnych gości. Mile widziane są wszystkie dania i przekąski, na których widok ślinka pocieknie zarówno złej wiedźmie i żądnemu krwi wampirowi, jak i delikatnej rusałce czy spokojnemu strachowi na wróble. Najlepiej przygotować przekąski wystarczające na jeden ruch szczęki, by szybko mogli znów lecieć w radosny tan.

Oczywiście muszą się też na stole znaleźć odpowiednie dodatki. Niewątpliwym królem każdego halloweenowego party jest ketchup. Bez niego żadne menu w ten dzień nie może się obejść. Zaprośmy więc na imprezę pyszną ekipę Kotlina. Wszystkie ketchupy tej marki są bez konserwantów, bez substancji wzmacniających smak i bezglutenowe. To #SMAKNR1, który pozwoli nam bawić się naprawdę smacznie i #BEZograniczeń! Postawmy więc na stole Ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia – niech przybyłe wampiry pokażą czy są tak odważne, jak się malują i czosnku się nie boją! A obok niego zróbmy miejsce na Ketchup Kotlin Z piekła rodem – dla potworków, którym wyrazisty smak nie straszny. Smacznego i dobrej zabawy!

bruschettaBruschetta z pieczoną dynią i papryką

Składniki:

  • 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
  • 1 duża papryka (ok. 250 g)
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • 6 łyżek pestek dyni
  • olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pieprz, np. czerwony w ziarenkach
  • bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

Dodatki:

  • ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
  • pomidory koktajlowe
  • pestki dyni
  • rukola
  • tymianek świeży

Sposób przygotowania:

Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.

pieczone_duszkiPieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe

Składniki:

  • ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
  • ziemniaki - około 1kg*
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • słodka papryka - 1 łyżka
  • tymianek - 1 łyżka
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżeczki
  • papryka wędzona - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania.

Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj.

Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki.

Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.

Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.

*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony