Napoje kawowe w świątecznym klimacie |
Kawa z miodem, cynamonem, imbirem, a może pierniczkami? Dobierając odpowiednie dodatki, przygotujesz idealny kawowy napój w świątecznym klimacie. Z ekspresami Saeco parzącymi doskonałej jakości espresso czy latte Macchiato jest to naprawdę proste. Zbliża się magiczny czas świąt, podczas którego możesz też poczuć magię i pełnię kawowych napojów. Nie musisz liczyć tylko na kawiarniane zimowe propozycje. Kawę w świątecznym klimacie, pełną smaku i aromatu świeżo zmielonych ziaren, możesz wyczarować też w domu. Wystarczy, że do kubka kawy dodasz szczyptę świąt dzięki odpowiednio dobranym dodatkom. Świąteczne przyprawy, które dobrze komponują się ze smakiem kawy to: cynamon, miód, goździki i imbir. Podstawą każdego kawowego napoju, pozostaje jednak espresso, dlatego tak ważne, by było ono odpowiednio przyrządzone. Zapewni Ci to ekspres Saeco PicoBaristo, w którym możesz wybrać kawę o parametrach dokładnie takich jak lubisz. W dodatku Saeco wykorzystuje trwałe młynki ceramiczne, które są gwarancją przygotowania znakomitego espresso. Dzięki ich 10 stopniowej regulacji możesz cieszyć się aromatem kawy, jaki lubisz najbardziej. W ekspresie Saeco PicoBaristo możesz przygotować szeroki wybór kaw za dotknięciem jednego przycisku. Dzięki wyjątkowej funkcji karafki na mleko wyposażonej w chronioną patentem technologię Latte Perfetto możesz cieszyć się też idealną warstwą pianki. Po dodaniu słodkich składników wyczarujesz prawdziwą świąteczną kawą w swoim domu. Wypróbuj proste przepisy na świąteczne napoje kawowe i znajdź swój ulubiony. Pierwsza propozycja to latte z miodem, cynamonem i goździkami, które niesamowicie kojarzą się ze świętami. Przygotuj espresso i przelej je do szklanki lub dużego kubka. Następnie dodaj 1-2 łyżki miodu (najlepiej nieskrystalizowanego, aby lepiej połączył się z innymi składnikami), 1 porcję syropu cynamonowego albo 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i ok. 5 goździków. Składniki należy ze sobą połączyć, mieszając kilkukrotnie. Na koniec uwieńcz napój warstwą spienionego mleka.
Kolejny przepis to imbirowa, krzepiąca kawa, która sprawdzi się idealnie, gdy na dworze panuje mróz. Do jej przygotowania niezbędne będą: 2 szczypty imbiru, 2 łyżeczki miodu, epresso, 100 ml mleka i szczypta cynamonu. Na początku wlej do kubka lub szklanki miód i utrzyj go z imbirem. Następnie dodaj dwie porcje epsresso, a na wierzch około 100ml spienionego mleka. Całość posyp do smaku cynamonem. Połączenie cynamonu i imbiru ma właściwości silnie rozgrzewające, a nawet może przeciwdziałać przeziębieniom. Święta to także ciasteczka i pierniczki, a te potrafią dodać kawowemu napojowi uroku. W tym przepisie oprócz kawy, ciasteczek i mleka przyda Ci się także syrop. Do szklanki wlej syrop Ciasteczko czekoladowe. Następnie spień mleko i przelej je delikatnie po łyżce do szklanki i dodaj świeżo zaparzone espresso. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i posyp całość pokruszonym ciasteczkiem lub pierniczkiem do ozdoby. Smacznego! Tags:
|