Mapa strony

Czysta wódka o smaku cytryn lub żurawiny? Dlaczego nie. Połączenie doskonałej jakości wódki jęczmiennej z naturalnym sokiem z dojrzałego owocu cytryny lub żurawiny zaowocowało wariantami smakowymi wódki Stock Prestige. Lubelska fabryka właśnie rozpoczęła produkcję Stock Prestige Cranberry i Stock Prestige Citron.
Koneserzy whisky porównują jej smakowanie do degustacji wina. Ogromne znaczenie ma wiek whisky, pochodzenie składających się nań whisky single malt, sposób przechowywania, temperatura podania oraz towarzystwo słodkich i ostrych smaków, np. czekolady czy przypraw. Serwowanie tego trunku ma kilka zasad. Sprawdźmy swoją wiedzę na temat whisky – oto sześć mitów dotyczących tego alkoholu.
W karnawale zwykle pozwalamy sobie na więcej luzu, na drobne grzeszki i przyjemności. Kaloryczne ale efektownie podane potrawy i bajecznie kolorowe drinki, które wprawią wszystkich w imprezowy nastrój. Kiedy przyrządzamy drinki, warto pamiętać o głównym ich podziale.
Duopack to ostatnia  nowość marki Extra Żytnia. Połączenie  wódki i Coca – Coli w eleganckim opakowaniu to propozycja nie tylko dla wielbicieli drinków na bazie czystej wódki,  ale także osób ceniących sobie walory estetyczne nabywanych produktów.
Marka Kenwood znana jest z rewelacyjnych urządzeń AGD, które cieszą się nieskazitelną renomą i dorównują jakością produktom stricte przeznaczonym dla profesjonalistów. Dlatego właśnie używa ich jeden z najbardziej znanych i cenionych w Polsce kucharzy, sam Kurt Scheller. Znawcy sztuki gotowania wiedzą, że aby stworzyć najsmaczniejszy koktajl trzeba użyć najlepszego blendera.
Kompaktowy grill elektryczny BQ100 idealnie nadaje się na letnie przyjęcia na tarasach i werandach, w niewielkich, miejskich ogródkach. Przez cały rok możemy korzystać z wygodnego i zdrowego sposobu przyrządzania mięsa, ryb czy warzyw.
Green Line i Red Mint – to dwa koktajle, które wśród kilkuset europejskich receptur miksologicznych zostały nagrodzone brązowymi medalami podczas tegorocznego konkursu Cocktail Challenge. A wyzwanie podjęła Żołądkowa Gorzka.
Włoska marka De`Longhi wprowadza na rynek niezwykle uniwersalne ekspresy kombinowane, czyli urządzenia łączące ekspres ciśnieniowy i przelewowy w jednej, eleganckiej i zwartej formie. Te wszechstronne ekspresy, wyposażone są w moduł espresso i moduł parzenia kawy przelewowej.
Za światowym sukcesem marki Ballantine’s Finest stoi wspaniała historia, doświadczenie i pasja tworzenia whisky najwyższej jakości. W 100. rocznicę wprowadzenia whisky Ballantine’s Finest na rynek, marka niezmiennie inspiruje zachęcając do kreowania indywidualnego planu na życie i poszukiwania tego co wartościowe.  
Słowo whisky pochodzi z języka gaelickiego, w którym uisge beatha znaczyło "woda życia". Niepowtarzalny smak szkockiej whisky słodowej zyskuje zwolenników od średniowiecza aż do dziś, a jego analiza i porównanie różnych gatunków stanowi wyzwanie dla koneserów. "Whisky. Leksykon smakosza" autorstwa Davida Wisharta to pierwsza na rynku książka opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji.
Golonka uważana jest za męskie danie, podobnie jak tatar, stek czy bigos,  ale wielu mężczyzn przyznaje się również do słabość do naleśników. Przepisów na przyrządzania golonki jest wiele, przepis na golonkę gotowaną, pieczoną, grillowaną z rozmaitymi zestawami przypraw. Jak przyrządzić dobrą golonkę?
Napój imbirowy 300g świeżego imbiru4 pomarańcze2 cytryny2l soku pomarańczowego1l wody½ kg cukru
Drinki czy inaczej koktajle to popularne dziś w klubach, na prywatkach czy domowych imprezach słodkie mieszanki alkoholi i różnorodnych dodatków: soków, owoców, ziół. Ich kompozycje to kwestia umiejętnego łączenia składników. Powstają więc szkoły, które uczą tajników miksologii czyli sztuki przygotowywania drinków i koktajli.
Zanim sam rozpoczniesz niezwykłą podróż po smakach i aromatach grzańcowych, pragniemy zainspirować Cię do poszukiwań Twojego idealnego grzanego piwa. Specjalnie dla marki Tyskie Michał Tkaczyk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Bristol, stworzył unikalny i jedyny w swoim rodzaju przepis na grzańca. Aby każdy mógł osiągnąć perfekcję w przygotowaniu grzańca załączamy zdjęcia, gdzie krok po kroku są pokazane kolejne etapy przygotowania
Trzy drinki na bazie Ballantine’s: rytm, perspektywa i przestrzeń.
Thermomix firmy Vorwerk to więcej niż wielofunkcyjny robot kuchenny. Przyda się, gdy będziesz chciał odważyć odpowiednią ilość produktów i ugotować je w sposób tradycyjny lub na parze.
Chcesz gotować smacznie i zdrowo, ale nie masz czasu i pomysłu? Poznaj przepisy Chefa Lorka na dania i przekąski, których przygotowanie zajmie Ci tylko 1 minutę!
Z bobem, parmezanem albo pełna aromatycznych ziół - lato to bez wątpienia sezon sałatek. Podstawą ich pysznego smaku są wysokiej jakości składniki. Aby przygotować szybką, zdrową i smaczną miskę przepełnioną dobrem wystarczy sięgnąć po łososia MOWI, który idealnie komponuje się z warzywami.
Jak powinien wyglądać prawdziwy toast na zdrowie? Wzniesiony szklanką pełnego wartości odżywczych soku warzywnego lub owocowego! W Światowy Dzień Soku, który przypada na 30 maja, dowiedz się, co o soku myślą specjaliści i dlaczego może on być jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Wiosenna zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki, szparagi primavera , wiosenne mini deserki
Już jest! Upragniona i długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem warzyw przez cały rok? Czy technologia może w tym pomóc?
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia? Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Coraz większa świadomość i waga zdrowego odżywiania sprawia, że ludzie poszukują wiedzy oraz możliwości coraz lepszego zaspokajania złożonych potrzeb organizmu poprzez dostarczanie mu cennych składników z wartościowego pożywienia. Właśnie dlatego gama dostępnych olejów wciąż rośnie, jednak w ogromie dostępnych możliwości można się co najmniej zagubić. Jak więc mądrze wybrać i stosować właściwy olej, aby móc czerpać jak najwięcej z ich bogactwa? Tłoczony na zimno, rafinowany, surowy… Oleje – z uwagi na temperaturę wytłaczania oraz technologię produkcji – możemy podzielić na rafin...
Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw.  Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.
Z Wielkanocą związanych jest wiele kulinarnych tradycji. Na naszych stołach od lat serwowane dania takie jak żur, jaja, pieczone mięsa, pasztety czy sałatka warzywna. Jednak coraz częściej szukamy inspiracji, aby unowocześnić dania, które znamy od lat. Niezależnie od tego jaki rodzaj kuchni wybierasz, potrawy potrzebują odpowiedniego doprawienia. Warto sięgnąć po naturalne mieszanki przypraw, które wzbogacą i podkreślą świąteczne smaki.
Wkręć się w zoodle Zoodler Philips, nowy blender ręczny ze spiralnym ostrzem o mocy 800W, dzięki któremu w prosty sposób zblendujesz składniki lub zamienisz swoje ulubione warzywa w spaghetti, sprężynki czy wstążki.  Ich finezyjny, spiralny kształt pobudzi Twoją wyobraźnię, zachęci do zabawy formą i smakiem i sprawi, że na zawsze pożegnasz nudę w kuchni!
Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.
Jak zapewnić dzieciom popołudnie pełne wrażeń i pysznego smaku? Warto mieć w zanadrzu kilka tricków, które EXTRA GŁADKO rozkręcą zabawę. Znakomicie sprawdzą się np. gry planszowe, które odciągną dzieci od ekranów telefonu lub mini – teatrzyk z krzeseł i koca. Dobrym sposobem jest też konkurs.
Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Danie kusi bazyliowym aromatem, żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Będzie smakowało nie tylko miłośnikom bezglutenowych przysmaków, czy osobom na bezglutenowej diecie. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań.
Masz w rodzinie lub wśród bliskich miłośnika kawy? Zastanawiasz się, co mógłbyś podarować takiej osobie na święta? Sprawdź kawowe propozycje.
Zaskakująco prosta w przygotowaniu i zachwycająco aksamitna – taka może być Twoja kawa. Delektuj się kremowym cappuccino, café au lait czy latte macchiato z ekspresu Philips 5000 przygotowanym w prosty sposób dzięki LatteGo, najszybszemu w czyszczeniu systemowi spieniania mleka[1].
Kwiaty cukinii jako jedna z potraw podczas spotkania przy grillu? Jak najbardziej! To wyszukane, choć proste w przygotowaniu danie sprawi, że goście na sam widok tej potrawy będą pod wrażeniem. To sezonowe danie z pewnością zadowoli gusta wszystkich fanów grilla i sezonowych warzyw.
Włosi twierdzą, że panna cotta to jeden z najdoskonalszych deserów. Niewątpliwie mają rację, bo jej delikatna kremowa konsystencja w oka mgnieniu rozpływa się w ustach. Ty m razem proponujemy jej szczególną wariację – oryginalne waniliowe wydanie zastępujemy miętowym, orzeźwiającym kremem.
Marka Stock Prestige oraz firma VR Factory ogłaszają start cyklu turniejów dla barmanów amatorów i profesjonalistów, który w drugiej połowie roku odbywać się będzie… w świecie wirtualnym.
Przepis na pyszne, pachnące placuszki bananowo-jaglane à la pancakes. Idealny, naturalnie bezglutenowy deser dla dużych i małych łasuchów - już po 12 miesiącu życia!
Zachowaj świeżość swoich domowych koktajli przez cały dzień! Unikalna technologia blendowania próżniowego dostępna w blenderze szybkoobrotowym Philips HR3752 redukuje utlenianie, dzięki czemu przez wiele godzin możesz cieszyć się pysznym i bogatym w składniki odżywcze koktajlem.
Każdy ma swój sprawdzony sposób na spędzanie wolnego czasu pod chmurką. Jedno jest pewne. Polacy uwielbiają imprezy plenerowe, podczas których króluje wspólne grillowanie. Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na garden party na działkach, w przydomowych ogrodach, na miejskich plażach czy w parkach.  Przyrządzamy pyszne grillowe smakołyki, rozkoszujemy się słońcem i dobrym towarzystwem. Bo to właśnie odpowiedni squad gwarantuje udaną zabawę!
Genialny przepis na faszerowane jajka, które zachwycą oryginalnym smakiem i wspaniałym wyglądem. Świetnie nadają się na każdą okazję – sprawdzą się zarówno w codziennym, jak i świątecznym menu. Proponowane danie ma same zalety - jest proste w przygotowaniu, przyrządzane jest z samych wartościowych składników, a do tego jest niezwykle efektowne. Śmiało można serwować je nawet wymagającym gościom, z pewnością podbije podniebienia miłośników tradycyjnej i wegetariańskiej kuchni. Czas przygotowania to zaledwie 30 minut.
PicoBaristo to w pełni automatyczny ekspres do kawy, który spełni życzenia każdego kawosza. Teraz ten elegancki i inteligentny ekspres dostępny jest także w białym wykończeniu, które idealnie sprawdzi się w jasnych, białych wnętrzach.
W marcu swoją premierę miała nowoczesna linia w pełni automatycznych ekspresów ciśnieniowych Siemens EQ.6 plus. Innowacyjne ekspresy marki to nowe możliwości serwowania kawy. Od teraz ulubiony napój – espresso macchiato, flat white czy cafe cortado - można przygotować za dotknięciem jednego przycisku we własnej kuchni. Użytkownicy z pewnością docenią także eleganckie wzornictwo urządzeń i ich stylowe kolory.
Dla wszystkich, którzy starają się dbać o siebie każdego dnia marka Łowicz przygotowała 2 nowe smaki dżemów  – Pigwowiec i Dereń. Oba powstały na bazie roślin znanych i cenionych za swoje korzystne dla zdrowia właściwości, dzięki czemu każdy z nich wspomaga konkretną funkcję organizmu. Dereń z acerolą wspiera witalność, czyli naszą energię i dobre samopoczucie, a Pigwowiec z acerolą - procesy antyoksydacyjne, ułatwiając walkę z wolnymi rodnikami. Połączenie roślin znanych z dobroczynnych właściwości dla zdrowia z acerolą sprawia, że  produkty są wartościowym źródłem witaminy C. Zapraszamy na racuchy z dereniem oraz gruszkę z dżemem Łowicz z owoców pigwowca z acerolą  i serkiem mascarpone.
Już za kilka dni bo 8 marca hucznie świętowany Dzień Kobiet, a dosłownie dwa dni później, z roku na rok coraz bardziej doceniany Dzień Mężczyzn. Doskonała sposobność do podziękowania najbliższym, w szczególności jeśli w Walentynki nie mieliście ku temu okazji. Marka McVitie’s inspiruje i zachęca do słodkich, samodzielnie przygotowanych prezentów. Na marcowe okazje poleca autorski przepis na nieziemskie tiramisu. Brzmi bardziej niż zachęcająco!
Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii.[1] Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, z  którego zdecydowanie nie powinniśmy rezygnować.
Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek. Maluchy z pewnością docenią wspólny wieczór spędzony na przygotowywaniu pysznej kolacji czy słodkiego deseru.
Chcesz ruszyć na podbój piwnych terytoriów i poszerzyć chmielowe horyzonty? A może – mimo że jesteś wierny smakowi jasnego pełnego – akurat dzisiaj potrzebujesz odmiany? W każdym przypadku najlepiej sięgnąć po Książęce IPA, nowy wariant w kolekcji specjalności. Pamiętaj – Ty wybierasz!
Oryginalny, aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i zachwyci domowników oraz gości. Tajemnica smaku tej wyśmienitej tarty tkwi w wyjątkowych przyprawach i dodatkach. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy amator gotowania, a efekt końcowy na pewno będzie zniewalający.
Kebab to danie, które podbiło polskie serca i przede wszystkim podniebienia. Jest jedną z najpopularniejszych potraw na wynos - według badań ARC Rynek i Opinia aż 40% Polaków kupując jedzenie „na mieście” decyduje się właśnie na ten turecki przysmak. Samo określenie kebab odnosi się do ponad 20 różnych potraw, jednak najbardziej popularny jest döner kebap, czyli obracające się pieczone mięso. Aby cieszyć się smakami słonecznej Turcji nie musimy wychodzić do miasta! Prawdziwy kebab możemy przygotować we własnej kuchni, wystarczy tylko kilka składników.
Podczas zmiennej zimowej aury dobrze jest wspomóc odporność swojego organizmu. Zamiast sięgać po suplementy diety, wykorzystaj naturalną moc warzyw i owoców i przygotuj z nich zdrowe soki i koktajle: Czerwony koktajl marchewkowy, Gruszkowe uderzenie, Słodki szpinak, Zielona moc, Cytrusowe szaleństwo
Dzień Babci i Dziadka to doskonała okazja do tego, by wnuki podziękowały za miłość, wsparcie, nieskończone pokłady cierpliwości i – całkiem sporą – dawkę rozpieszczania, jakie otrzymują od nich każdego dnia. Dobrym pomysłem jest np. spędzenie czasu tak, jak lubią ukochani Dziadkowie: wspólny spacer czy rodzinny seans filmowy. Jednak na pewno najbardziej wzruszająca będzie niespodzianka wykonana przez dzieci własnoręcznie. Połowa badanych mam potwierdza, że takie podarki są najpiękniejszymi prezentami, jakie można otrzymać* – świadczą o tym, że dziecko dobrze zastanowiło się nad tym, co sprawi najbliższym przyjemność, a następnie poświęciło czas i stworzyło prawdziwy prezent od serca.
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem pełnić funkcję deseru, choć nie zawsze tylko słodkiego. Sprawdź przepis baristy i trenera z Warsaw School Of Coffee, Marcina Kozickiego na Migdałową Mokkę - idealną na świąteczne spotkania w gronie bliskich.
Miniblender Philips pozwala przygotowywać koktajle w wygodny sposób w bidonie - bez konieczności przelewania. Wykorzystaj przepisy Agaty Ziemnickiej-Łaskiej, zabierz bidon z koktajlem na drogę i wypij, np. przed lub po treningu.
Bardzo pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w 15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania i pyszny efekt końcowy sprawiają, że zupę można wykorzystać w planowanym menu, ale również w sytuacjach awaryjnych. Na przykład takich, kiedy w domu mamy niewiele produktów, wyjście do sklepu z różnych przyczyn nie wchodzi w grę, a musimy skomponować danie obiadowe. Zupę chlebową można dowolnie przyprawiać a nawet wzbogacić o dodatkowe składniki. Doskonale smakuje także w wersji z podsmażoną papryką lub porem, jednak w przedstawionej opcji podstawowej również jest pysznym i sytym daniem.
Sprawdź jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Ostatnio bardzo popularne stało się picie soków warzywnych i owocowych. Pewnie często słyszysz o tym jak wspaniały wpływ mają na zdrowie i że naprawdę warto je pić. To wszystko prawda, ale trzeba wybierać mądrze.
Dzieciaki z coraz większą niecierpliwością czekają na poranek 6 grudnia, by przekonać się, jakie niespodzianki Mikołaj przyniósł im w tym roku. Ale nie tylko najmłodsi lubią dostawać prezenty. Sprawmy więc, by mikołajkowy nastrój towarzyszył całej rodzinie, przez cały dzień. Na pewno w radosny nastrój wprawią wszystkich ulubione przysmaki. Zacznijmy już od śniadania. Przygotujmy kolorowe kanapki i narysujmy na nich ketchupowe wzorki: uśmiechnięte buźki, serduszka – co tylko podpowie nam wyobraźnia – a potem podarujmy je sobie nawzajem. To smaczny prezent, który z łatwością wykonają też najmłodsi. Bo przecież Mikołajki i prezenty kochają wszyscy #BEZograniczeń!
Wkrótce czekają nas przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, musimy spędzić sporo czasu na ucieraniu ciast, krojeniu warzyw czy lepieniu pierogów. W tym gorącym okresie liczy się każda minuta. Jednocześnie zależy nam, by wszystko smakowało doskonale. Dlatego warto sięgnąć po najnowszą propozycję marki Krakus – koncentrat grzybowej. To sprytny sposób na znakomitą grzybową zupę lub sos. Jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, co zapewnia doskonały smak potrawy, a jego a płynna forma – wygodę i szybkość przygotowania posiłków.
Przepisy na 5 makaronowych dań inspirowanych kuchniami Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski :
Ballantine’s Glenburgie 15YO i Ballantine’s Miltonduff 15 YO – pierwsze w historii SINGLE MALTY od marki Ballantine’s. Ballantine’s odkrywa swoją największą tajemnicę! Po raz pierwszy w historii jedna z czołowych marek whisky blended na świecie postanowiła poszerzyć swoje portfolio o zupełnie nową kategorię – whisky single malt. Nowoczesna wizja, połączona z  nieustającym oddaniem tradycji, zaowocowała powstaniem prestiżowej edycji Ballantine’s Single Malts, w skład której wchodzą Ballantine’s  Glenburgie 15YO oraz Ballantine’s Miltonduff 15YO. Oba trunki są już dostępne w sprzedaży detalicznej.
Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić menu w aromatyczne, pomysłowe dania, które zarówno dorośli i dzieci będą zajadać ze smakiem. Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.
Takie wydarzenie ma miejsce raz na 100 lat... W 1912 roku marka Martell zaprezentowała nowy produkt w swojej ofercie – koniak Cordon Bleu. Od 105 lat pozostaje on ulubionym trunkiem koneserów koniaku. 23 października, w ramach inauguracji Club Martell, odbyła się premiera nowego koniaku Martell VS Single Distillery.
Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania w wypożyczalniach odpowiednich strojów to znak, że zbliża się Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez. Oprócz pomysłowych przebrań obowiązkowe są też pyszne przekąski – najlepiej ociekające czerwonym ketchupem.
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem pełnić funkcję deseru, choć nie zawsze tylko słodkiego. Sprawdź propozycje baristy i trenera z Warsaw School Of Coffee, Marcina Kozickiego.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory, np. soki.
Mistrzostwa Świata 2018 coraz bliżej, a polska drużyna coraz bliżej awansu do nich. 5 i 8 października czekają zawodników kolejne starcia – z Armenią oraz Czarnogórą. Większość z nas kibicować będzie przed telewizorami. Szczęśliwcy zasiądą na stadionie. Jednak nieważne gdzie, ważne jak! Kibicujmy #BEZograniczeń, wspólnie ze znajomymi  i razem z ekipą Kotlina, ile sił! Niech nasza energia poniesie piłkarzy do zwycięstwa. Zróbmy prawdziwą, domową strefę kibica, a swoją energię uzupełniajmy przekąskami, by dopingować „naszych” jeszcze mocniej.
29 września obchodzony jest Światowy Dzień Serca. To dobra okazja, żeby zadbać o serce swoje i najbliższych, wprowadzając zmiany w stylu życia i diecie. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę dla serca.
Co to jest równowaga energetyczna? Prawidłowe odżywianie osób aktywnych powinno polegać przede wszystkim na zapewnieniu tzw. równowagi energetycznej. Co oznacza to pojęcie i jak w praktyce o nią zadbać?
Masz ochotę na niezwykły drink kawowy na bazie espresso z niezwykłego ekspresu? Zmieszaj kawę z ciekawymi przyprawami i zaparz ją za pomocą tabletu w ekspresie Saeco GranBaristo Avanti! To dopiero połączenie!
Na ciepłe dni wyśmienicie sprawdzi się frappe przygotowana na bazie espresso ze świeżo zmielonych ziaren. Sprawdź przepisy Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School Of Coffee i rozkoszuj się kawą na zimno z ciekawymi dodatkami.
Dietetycy jednogłośnie zachęcają do częstego spożycia ryb ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Jednak nie wszystkie ryby są równie wartościowe. Pstrąg jest jedną z tych ryb, która niesłusznie jest niedoceniona. Ta drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyje dziko w słodkich wodach i nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.
Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby, które jeszcze bardziej pozwolą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Wspaniałym pomysłem na oryginalne danie z papryką w roli głównej jest aromatyczny krem z pieczonej papryki wzbogacony sycącą pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią. Gęsty krem jest smakowity, pożywny i świetnie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można serwować go nawet wymagającym gościom. To świetna potrawa nawet dla osób niezbyt doświadczonych w kuchni – aromatyczna pasta i kuszący aromat pieczonej papryki gwarantują sukces. Krem jest smakowitą propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Roladki z chorizo i papryką Składniki (2 porcje): 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g) 12 plastrów boczku 250 ml piwa ciemnego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej ok. 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 czerwona cebula musztarda, np. sarepska sól pieprz ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Spotkania w męskim gronie to doskonała okazja, by zobaczyć się z kumplami, z którymi nie mamy czasu widywać się na co dzień, pogadać o sporcie, motocyklach i innych, męskich sprawach. No i zjeść coś dobrego. Teraz, gdy pogoda wreszcie sprzyja, okazji jest BEZ wątpienia jeszcze więcej – koncerty, wspólne uprawianie sportów na świeżym powietrzu albo letnie, męskie grillowanie. Żeby męski grill był udany, należy zadbać BEZwzględnie przynajmniej o 3 podstawowe sprawy: dobre towarzystwo, jedzenie i  oczywiście sam grill.
Sorbety na trzy sposoby Składniki • 200 g cukru • 200 ml wody • 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka • 400 ml wody Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.
„Garden party” na dobre rozgościły się w naszym życiu towarzyskim. Przyjęcia te doczekały się opisów w poradnikach savoir-vivre czy mody. W słoneczne dni warto postawić na łatwe w przygotowaniu przekąski i napoje, by zachować luźną i spontaniczną atmosferę. Mistrzowie globalnego konkursu barmańskiego World Class polecają receptury na proste, lekkie koktajle na letnie garden party. Pamiętaj: pij rozważnie!
Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi i dodatkami i przygotuj ją na zimno, na przykład w postaci drinka kawowego z piwem i likierem pomarańczowym, polecanego przez baristę.
Awokado, które ma właściwości antynowotworowe, kaktus, który działa korzystnie na metabolizm tłuszczów, a może poprawiające krążenie papryczki chili? Eksperci Mr. Chilly opowiadają o składnikach dań kuchni meksykańskiej, które warto włączyć do swojej diety.
Carpaccio z buraków z hummusem to wyjątkowo efektowna potrawa, która podbija podniebienia oraz syci inne zmysły. Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych. Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Majówka coraz bliżej. A oczekiwanie na nią jest w tym roku tym bardziej niecierpliwe, że wielu z nas będzie miało aż pięć dni wolnych od pracy. Jeśli tylko pogoda dopisze, jak co roku ruszymy na zagraniczne wyjazdy, krajowe wycieczki, pikniki, a przede wszystkim z przytupem rozpoczniemy sezon grillowy. Radzimy, co dobrego do jedzenia można przygotować na tegoroczną majówkę!
Wspomóż pracę swojego organizmu i przejdź kilkudniowe oczyszczanie, w trakcie którego pij przede wszystkim soki, wodę i ziołowe napary. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę oczyszczającą.
Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki spadek energii. Na szczęście istnieją sposoby, aby z przesileniem wiosennym sobie poradzić. Nie wymagają dużo czasu i nie są skomplikowane. Wystarczy, że każdego dnia spędzisz kilka chwil na świeżym powietrzu, znajdziesz odrobinę czasu dla siebie lub na rozmowę z kimś życzliwym, a posiłki zaplanujesz tak, by dostarczały ci energii do działania.
Przyrządzanie posiłków dla jednej osoby nie musi być męczące i frustrujące. Godziny spędzone w kuchni, a potem jedzenie tych samych dań przez kolejne kilka dni z rządu lub odgrzewanie gotowych niezdrowych dań zawierających konserwanty i sztuczne substancje, to nie jedyne rozwiązania dla singli. Wystarczy trochę dobrej organizacji, przemyślane zakupy, porządek w zamrażarce i wielofunkcyjne urządzenie, np. Philips Airfryer.
POTRZEBUJESZ: • Lubella Mlekołaki Cinisy 2 szklanki• budyń waniliowy 1 sztuka• mleko 500 mlCzas przygotowania: 30 minut
Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie. Oto 10 sprytnych sposobów, dzięki którym łatwo poprawisz samopoczucie, dodasz sobie energii i wpłyniesz pozytywnie na zdrowie!
Dzięki piciu domowych soków uzbroisz swój organizm w niezwykle silną broń – antyoksydanty. Walcząc z wolnymi rodnikami, antyoksydanty pomagają budować odporność, chronią przed chorobami i opóźniają starzenie.
Zupy krem sycą na długo, pomagają przemycić warzywa i smakują także dzieciom. Dobrze przygotowywać je przez cały rok, wykorzystując świeże warzywa sezonowe oraz mrożonki. Jak w łatwy sposób przygotować aksamitną zupę krem?
Zamiast łykać kolejną porcję tabletek na uspokojenie czy wzmocnienie, lepiej wprowadzić kilka zmian w diecie. Wzbogacając dietę w produkty ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, możesz na nowo cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Tłuszcze to temat często dość kontrowersyjny. Wiele osób niepotrzebnie się ich obawia. Jak przygotowywać posiłki, by wykorzystywać to, co w tłuszczach dobre? Jakich produktów należy unikać, a które warto spożywać?
Kawa sama w sobie jest już wspaniałym afrodyzjakiem, a ze specjalnie dobranymi aromatycznymi dodatkami, jeszcze bardziej pobudzi Wasze zmysły. Wypróbuj przepisy na napoje kawowe na bazie espresso, rekomendowane przez Warsaw School of Coffee na Walentynki i zaskocz swoją drugą połowę.
Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie!
Blender Philips Innergizer to nowe urządzenie, które dzięki rewolucyjnej technologii uwalniania 97%[1] wartości odżywczych. Jego możliwości znacznie przekraczają jedynie miksowanie owoców i warzyw. Blender Innergizer w błyskawicznym tempie rozdrabnia nawet takie składniki jak: orzechy, nasiona i warzywa korzeniowe, aby wzbogacić przygotowywane napoje w dodatkowe wartości odżywcze.
Choć sukcesywnie rośnie wiedza Polaków na temat naszego narodowego trunku, nadal potrzebna jest edukacja - wynika z badań1 przeprowadzonych przez instytut SW Research w listopadzie 2016 roku na zlecenie Stowarzyszenie Polska Wódka, patrona powstającego w Warszawie Muzeum Polskiej Wódki. Tak, jak w procesie wytwarzania Polskiej Wódki, tak i w działaniach edukacyjnych, ważne są poszczególne etapy, a każdy element ma znaczenie.
Jesteś tym, co jesz – to popularne powiedzenie ma szczególne znaczenie dla najmłodszych dzieci, których organizm jest wyjątkowo wrażliwy na nowe doznania i z łatwością przyzwyczaja się do nowych smaków, a szczególnie do smaku słodkiego. Skłonność taka może ukształtować się już w okresie płodowym, jeśli mama spożywała w ciąży zbyt wiele słodyczy. Bardzo łatwo także przyzwyczaić dziecko do słodkiego smaku w pierwszych miesiącach życia. Popularni producenci żywności dla niemowląt bynajmniej niestety tego nie utrudniają.
Kawa z miodem, cynamonem, imbirem, a może pierniczkami? Dobierając odpowiednie dodatki, przygotujesz idealny kawowy napój w świątecznym klimacie. Z ekspresami Saeco parzącymi doskonałej jakości espresso czy latte Macchiato jest to naprawdę proste.
Nowa wyciskarka HR1933 umożliwia wyciśnięcie zdrowych i pysznych soków z przeróżnych owoców i warzyw oraz przygotowanie całkowicie naturalnego sorbetu z mrożonych składników.
Barman roku WORLD CLASS POLAND 2016 poleca, rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory. Choć tegoroczna zimowa aura jest całkiem łaskawa, okolice zera na termometrze i tak wywołują dreszczyk. Nie pozostaje nic innego, jak spędzić czas w domu, z bliskimi i przyjaciółmi, podgrzewając atmosferę pysznymi koktajlami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca łatwe do przygotowania receptury w zimowe wieczory.
Zmagasz się z bólami brzucha i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Zamiast sięgać po tabletki zmień swoją dietę i nawyki żywieniowe!
Nowy blender Philips umożliwia miksowanie i rozdrabnianie oraz gotowanie potraw w jednym urządzeniu. Blender z funkcją gotowania posiada cztery wstępnie ustawione programy oraz tryb ręczny do samodzielnego sterowania.
Jak pogodzić gusta naszych pociech z zaleceniami dietetyków i rodzicielskimi pragnieniami, by dawać dzieciom do jedzenia to, co zdrowe i pożywne? Nie jest to łatwe, ale możliwe.
Jesteś miłośnikiem dobrego piwa i niebanalnych dań? Masz ochotę na nowe połączenia ich smaków? Sprawdź, w których restauracjach będzie można skosztować wyjątkowych propozycji kulinarnych i dobrać do nich odpowiedni wariant złocistego trunku! O tym, co sprawia, że piwo i smaczna potrawa to dobrana para, przekonasz się w trakcie festiwalu Grimbergen Taste trwającego w całym kraju!
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
Sitemap XML Sitemap XML Sitemap TXT Sitemap TXT

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony