Rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory

Barman roku WORLD CLASS POLAND 2016 poleca, rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory. Choć tegoroczna zimowa aura jest całkiem łaskawa, okolice zera na termometrze i tak wywołują dreszczyk. Nie pozostaje nic innego, jak spędzić czas w domu, z bliskimi i przyjaciółmi, podgrzewając atmosferę pysznymi koktajlami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca łatwe do przygotowania receptury w zimowe wieczory.


HOT RUM PUNCH

Podobnie jak kompot w dzbanku czy herbata w czajniczku z podgrzewaczem, w okresie świąteczno-karnawałowym koktajl, który można jednocześnie przygotować dla wielu osób, jest wybawcą dla gospodarza. Jak na przykład jedwabisty w smaku, maślany poncz w kolorze karmelu, który jest świetnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, zwłaszcza w opcji last minute, bo większość składników już masz – w swojej kuchni!


world-class_hotrumpunchSkładniki (na 4 szklanki koktajlu):

200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23

1 łyżeczka masła

Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon

40 ml miodu

120 ml gorącej wody


Wszystkie składniki umieść w rondelku z gorącą wodą i wymieszaj. Następnie przelej do wazy do ponczu lub po prostu eleganckiej, głębokiej miski. Podawaj w szklankach. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze mocniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw do ponczu, a napój w każdej szklance dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.

Zobacz film na YouTube


WINNA KORZENNA MARGARITA

Niezwykle przyjemny poncz  na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!


korzenna-margaritaSkładniki (na 4 szklanki koktajlu):

200 ml Don Julio Blanco

200 ml wina Merlot

80 ml syropu do grzanego wina*

100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Garnish: Zest z pomarańczy

Zobacz film na YouTube


Duży dzbanek wypełnij lodem, a następnie uzupełnij wszystkimi składnikami koktajlu, wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną Margaritę podawaj w szklankach ozdobionych zestem z pomarańczy. Przed ułożeniem skórki na szkle możesz ją skręcić, by uwolnić aromat.


*Wskazówka: Syrop do grzanego wina możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie. Umieść równe porcje wody i cukru Demerara w rondelku, dodaj garść goździków, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, laskę cynamonu, kilka rodzynek i 1/4 startej gałki muszkatołowej. Podgrzewaj i mieszkaj składniki na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia), a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź syrop i przelej go do butelki lub słoika z przykrywką.


NUTTY RYE EGGNOG

Znajomy widok z amerykańskich filmów o świętach Bożego Narodzenia – to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiamy nieco bardziej wytrawną wersję na bazie whisky, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków.


nutty-rye-eggnogSkładniki:

50 ml Bulleit Rye whiskey

15 ml mleka

15 ml śmietanki

10 ml syropu cukrowego

1 jajko

10 ml Dublin Porter Guinness

Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady


Wszystkie składniki koktajlu oprócz piwa umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu. Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj. Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem. Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.

Zobacz film na YouTube

Wszystkiego smacznego na Święta i Nowy Rok!

Paweł Rodaszyński

 

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony