Rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory |
Barman roku WORLD CLASS POLAND 2016 poleca, rozgrzewające koktajle na zimowe wieczory. Choć tegoroczna zimowa aura jest całkiem łaskawa, okolice zera na termometrze i tak wywołują dreszczyk. Nie pozostaje nic innego, jak spędzić czas w domu, z bliskimi i przyjaciółmi, podgrzewając atmosferę pysznymi koktajlami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca łatwe do przygotowania receptury w zimowe wieczory. HOT RUM PUNCH Podobnie jak kompot w dzbanku czy herbata w czajniczku z podgrzewaczem, w okresie świąteczno-karnawałowym koktajl, który można jednocześnie przygotować dla wielu osób, jest wybawcą dla gospodarza. Jak na przykład jedwabisty w smaku, maślany poncz w kolorze karmelu, który jest świetnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, zwłaszcza w opcji last minute, bo większość składników już masz – w swojej kuchni!
200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23 1 łyżeczka masła Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon 40 ml miodu 120 ml gorącej wody
Niezwykle przyjemny poncz na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!
200 ml Don Julio Blanco 200 ml wina Merlot 80 ml syropu do grzanego wina* 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Garnish: Zest z pomarańczy
Znajomy widok z amerykańskich filmów o świętach Bożego Narodzenia – to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiamy nieco bardziej wytrawną wersję na bazie whisky, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków.
50 ml Bulleit Rye whiskey 15 ml mleka 15 ml śmietanki 10 ml syropu cukrowego 1 jajko 10 ml Dublin Porter Guinness Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady
Wszystkiego smacznego na Święta i Nowy Rok! Paweł Rodaszyński
|