5 makaronowych dań z różnych zakątków świata |
Przepisy na 5 makaronowych dań inspirowanych kuchniami Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski : TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami
POTRZEBUJESZ:
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA! Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W międzyczasie… Na patelni rozgrzej olej, wrzucić czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę. 3. To już prawie meta! Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili. Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą.
MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde POTRZEBUJESZ:
Czas przygotowania: 40 minut
DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców. 2. W międzyczasie… Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą. 3. To już prawie meta! Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej go poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.
KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli POTRZEBUJESZ:
Czas przygotowania: 30 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami. 2. W międzyczasie… Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle ile lubisz. 3. To już prawie meta! Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.
HISZPANIA – Makaron z chorizo POTRZEBUJESZ:
DO DZIEŁA! Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego. Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo. Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.
POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem
Czas przygotowania: 20 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty. 2. W międzyczasie… Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. 3. To już prawie meta! Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.
|