meskimbyc.pl portal o sztuce bycia mężczyzną -
Mapa strony

Rozwój nowoczesnych technologii zrewolucjonizował dotychczasowe postrzeganie świata i ludzkich możliwości. Badacze i entuzjaści nauki cały czas poszukują rozwiązań, pozwalających na coraz lepsze wykorzystanie techniki i wiedzy w służbie człowiekowi, a sporymi sukcesami na tym polu poszczycić się mogą także Polacy.
Parówki to od lat ulubione wędliny Polaków. Na rynku, pojawiły się właśnie nowe – wieprzowe, drobiowe i z szynki od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. Parówki z Chrzanowa są delikatne, przyprawiane specjalnie skomponowanymi mieszankami przypraw, bez osłonki i bez glutenu. Stawiamy na to, że zasmakują nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Płyta indukcyjna zapewnia bezpieczeństwo i szybkie przyrządzanie posiłków. Najbardziej wymagający klienci, pasjonaci sztuki kulinarnej poszukują jednak rozwiązań, które podniosą wygodę gotowania. Z myślą o nich, firma Samsung razem z najlepszymi szefami kuchni z całego świata opracowała płytę indukcyjną Chef Collection. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii Virtual Flame, urządzenie gwarantuje wyjątkową wygodę i intuicyjną obsługę.
Firma Samsung, producent innowacyjnych urządzeń AGD prezentuje piekarnik, opracowany w oparciu o doświadczenie najlepszych kucharzy świata. Urządzenie z kolekcji Chef Collection z technologią Gourmet Vapour Cook posiada wiele przełomowych rozwiązań ułatwiających pieczenie i zapewnia wyjątkowe efekty: optymalną chrupkość  i soczystość potraw.
Chcesz się mniej stresować? Jedz figę. Badania potwierdzają, że owoce te poprawiają nastrój, pomagają usuwać zmęczenie, wzmacniają nerwy i smakują wyśmienicie. Nic więc dziwnego, że figa zagościła w naszej kuchni już w XIV w.
Multicooker to inteligentne i wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, które umożliwia łatwe przygotowywanie ulubionych potraw. Philips wprowadził dwa nowe modele Multicookerów: złoty i czarny, tak by każdy mógł wybrać urządzenie dla siebie.
O tym, że owoce i warzywa zawierają cenne składniki, które pomogą zwiększyć odporność dziecka, wie chyba każda mama. Ale co zrobić, gdy Twoja pociecha nie chce jeść zdrowych przekąsek? Podaj jej witaminy do picia w formie świeżego soku! Z sokowirówkami Philips samodzielne przyrządzenie soku jest nie tylko łatwe, ale zajmuje też niewiele czasu. Z kolei dzięki najnowszej technologii QuickClean i funkcji wstępnego czyszczenia PreClean czyszczenie urządzenia zajmuje tylko minutę!
Chrzanowska Manufaktura Wędlin wprowadza trzy nowe pyszne smaki kiełbasek z serii DEGUSTINO. DEGUSTINO PIWNE, BAWARSKIE i MEKSYKAŃSKIE TEX MEX przypadną do gustu smakoszom pikantnych przekąsek. Przyprawione na ostro, bez dodatku glutenu, fosforanów i glutaminianu sodu, będą wyjątkowo smaczną i zdrową alternatywą dla ogólnodostępnych wędlin.
Przepis na łososia na szpinaku w sosie kaparowo-mietowym Filety umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej strony i 5 min. z drugiej. Przygotuj sos: w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane kapary i miętę . Dopraw solą i pierzmy  lekko podgrzej.  Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszając delikatnie podgrzej ok. 2min., aż szpinak zmniejszy swoją objętość  dwukrotnie. Ułóż na talerzu porcję szpinaku, następnie łososia i polej sosem kaparowo-miętowym.
Firma Kupiec proponuje przepis na potrawę, która wzmocni i pobudzi do działania: pikantny jaglany gulasz z czerwoną pastą curry! Potrawa, której bazą jest kasza jaglana, to zdrowa opcja zarówno na pożywny lunch, rozgrzewający obiad czy wytrawną kolację. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!
Tradycyjny bigos dla wielu jest nieodłącznym elementem świątecznych potraw. Podpowiadamy, jak sprawić, by tradycji stało się za dość i Twoja rodzina mogła cieszyć się świątecznym bigosem i zarazem ułatwić przygotowywanie tego dania.
W słodkim zimowym tonie: przepis na czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady
O cukrze, który uzależnia jak narkotyk, mówi się biała śmierć. Podnosi poziom glukozy powodując cukrzycę, a co za nią idzie, wiele różnych chorób. Alternatywą dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą odmawiać sobie słodkich przyjemności, jest ksylitol. Z racji tego, że ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny, przeznaczony jest także dla osób, które zwykłego cukru spożywać nie mogą.
Z czego wynikają błędy Polaków w odchudzaniu? Przede wszystkim z niecierpliwości i braku odpowiedniej wiedzy na temat żywienia. Ale także z braku wiedzy o sobie – czerpiąc informacje z niesprawdzonych, masowych źródeł zapominamy, że każda zmiana zasad odżywiania powinna być dostosowana do naszych indywidualnych uwarunkowań i potrzeb – twierdzi Milena Nosek, dietetyk LongLife. Poznaj 7 najczęstszych pułapek diety i dowiedz się, jak ich uniknąć.
W Indiach, skąd pochodzi, symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za symbol egzotyki i luksusu. Mango, prześliczny owoc-tęcza, nie tylko fantastycznie wygląda. Do zaoferowania ma znacznie więcej.
Nasze zdrowie i odporność w znacznej mierze zależą od sposobu odżywiania. Ostatnio coraz częściej słyszymy, że najzdrowsza jest żywność ekologiczna. Ale zastanówmy się dlaczego? Co kryje się pod tym pojęciem?
Prawie 200-letnia receptura , która stała się bazą dla popularnej żołądkowej odnaleziona w Lublinie! Kto spodziewałby się, że przepis na podstawie którego produkowany jest jeden z najbardziej znanych polskich trunków zachowa się do dziś? Pewnie byłoby to niemożliwe gdyby w 1822 roku nie wydrukowano go w kalendarzu lubelskim. Odnaleziony po latach w Archiwum Państwowym w Lublinie, krok po kroku opisuje  proces zestawiania nalewów na popularną żołądkową.
Whisky Glenfiddich – oto wymarzony prezent bożonarodzeniowy dla konesera i wielbiciela nietuzinkowych historii. Boże Narodzenie i whisky Glenfiddich mają bowiem wiele wspólnego – łączy je nie tylko szczególny charakter, ale także wyjątkowa historia. Podaruj najbliższym niezwykłą opowieść zamkniętą w szklanej butelce.
Spotkanie z przyjaciółmi, randka z partnerem czy słodkie leniuchowanie podczas jesiennych i zimowych wieczorów powinno jak najczęściej mieścić się na liście „rzeczy pilnych”. Bo w szalonym biegu życia warto wyłapywać jak najwięcej momentów dla siebie, robić rzeczy, które sprawiają nam przyjemność. Jesienią idealnym zestawem na niezapomniany wieczór będzie czekolada Lindt Excellence  i odpowiednie wino, które podkreśli jej wyśmienity smak.
Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując. Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w podsmażyć z odrobiną oliwy, dodając pokrojoną z grubsza rukolę. Ugotować muszle Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i przełożyć na patelnię z sosem z dyni.
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.
Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Niedocenianej niesłusznie, bo to smaczny element wielu potraw i źródło inspiracji w naszej kuchni. Nie można również zapominać o jej bogactwie składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tak więc korzystać  trzeba – tym bardziej, że dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.
Pamiętamy, a przynajmniej staramy się pamiętać o właściwej diecie zmniejszającej ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, nowotworów… Zazwyczaj w tym zestawieniu żywieniowych „powinności” zapominamy o najważniejszym organie – mózgu.
Męskie rozmowy wieczorową porą, oglądanie ligowego meczu czy zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu pracy – Żubrówka Złota sprawdzi się w każdej sytuacji. Ta słodko-gorzka nowość w portfolio firmy CEDC, jest idealna do picia w kieliszkach bez dodatków lub na lodzie.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków – serwowanych tym razem w wersji bezmięsnej. W przepisie mięso i biały ryż zastąpione zostały składnikami nieco lżejszymi i zdrowszymi – kaszą jęczmienną oraz wegetariańskimi pulpecikami. Danie, mimo że nie zawiera mięsa, trafi nie tylko w gusta zdeklarowanych jaroszy. Z pewnością podbije także podniebienia miłośników tradycyjnej kuchni, ponieważ gołąbki z kaszą i pulpecikami wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne, a do tego są syte i pożywne. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Dwutlenek siarki to mocny związek chemiczny, występujący pod postacią gazu o ostrym zapachu i silnych właściwościach drażniących. Przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, jest stosowany do bielenia, dezynfekcji i jako czynnik chłodniczy. Przede wszystkim jednak dodawany jest do wielu produktów żywnościowych jako konserwant - popularny E-220.
Podobno, gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. Jednak, gdy chodzi o jedzenie, to większość z nas pozostaje zgodna. Dobre, bo polskie to dewiza wielu polskich kuchni, dlatego tak chętnie powracamy do smaków z dzieciństwa.
Najczęściej nagradzana na świecie szkocka whisky single malt wprowadza na rynek swoje najnowsze wcielenie – 26-letnią whisky Glenfiddich Excellence. Trunek ten dojrzewa w dębowych beczkach po burbonie przez ponad ćwierć wieku, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. Premiera Glenfiddich Excellence stanowi znakomity dodatek do kolekcji rzadkich i prestiżowych rodzajów whisky, pochodzących z rodzinnej destylarni Glenfiddich.
Wiesz, że sportowiec musi zjeść dziennie od 3500 do 6000 kcal? I potrzebuje 8 g węglowodanów na każdy kilogram masy cała? Zapotrzebowanie może być jednak większe, bowiem zależy to od rodzaju treningu. Dieta sportowca musi być wysokoenergetyczna, bo tylko taka jest odpowiednia dla osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Co w takim razie jeść i jak dobierać składniki?
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom.  Przepis na Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Każdy z nas wie, jak prawidłowo ugotować makaron. Wlewamy wodę, solimy, czekamy, aż się zagotuje, obowiązkowo łyżeczka oleju, wrzucamy makaron, a na koniec ugotowaną pastę zalewamy zimną wodą, żeby się nie sklejała oczywiście. Prawdziwy Włoch załamałby ręce i krzyknął: mamma mia! Jak więc prawidłowo ugotować makaron, żeby nie stracił swoich walorów smakowych i idealnie połączył się z sosem?
Doskonały przepis na letni słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeźwiający, syty i bardzo aromatyczny  a dzięki swojej kremowej, gęstej konsystencji rozpływa się w ustach i na długo nie pozwala zapomnieć o swoim urzekającym smaku. Deser, mimo że prosty w przygotowaniu,  jest bardzo widowiskowy i z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem zastąpi lody i inne tradycyjne desery. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć – są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych tłuszczy nienasyconych.
Polacy nie przestają poszukiwać oryginalnych i lokalnych smaków. Po boomie na piwa z małych, regionalnych browarów, tegorocznym hitem będą piwa smakowe i piwne specjalności. To właśnie sprzedaż tych, dotąd niszowych produktów, rośnie najszybciej – mimo iż „jasne pełne” cały czas jest najczęstszym gościem na polskich stołach.
Kilkanaście procent Polaków je niezdrowo, wie o tym i nie zamierza tego zmieniać. Pozostałe kilkadziesiąt procent twierdzi, że stara się odżywiać właściwie. Z badań wynika jednak, że udaje się to tylko jednej osobie na dziesięć.
Przygotowanie idealnego espresso to skomplikowany rytuał. Poza doborem ziaren na smak i aromat kawy wpływ ma wiele szczegółów, m.in. sposób ich przechowywania, mielenia i samo serwowanie kawy.
Nie ma się co oszukiwać – statystyczny Polak uśmiechem nie powala. Aż 4 miliony Polaków nie myje zębów, a ok. 800 tysięcy w ogóle nie posiada szczoteczki. Nie czarujmy się, większość z nich to mężczyźni. Najnowsze badania przeprowadzone przez Fundację Dr Laskus pokazują, że wśród osób deklarujących mycie zębów rzadziej niż raz dziennie (czyli jak im się przypomni albo gdy wychodzą na imprezę), aż 70% stanowią faceci. Co to jednak oznacza dla panów, którzy na przekór statystykom całkiem nieźle o siebie dbają? Że konkurencja jest bez szans! Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Kilka miesięcy temu Kompania Piwowarska (KP) wprowadziła do lokali gastronomicznych Kartę Piw, czyli przełomowy w swej kategorii przewodnik po trunkach z oferty swoich trzech browarów, wzorowany na karcie win dostępnej w większości restauracji. Teraz firma promuje Kartę za pomocą animowanych filmików i z lekkim przymrużeniem oka zachęca do bardziej eleganckiego podejścia do piwa.
Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np. Zupa-krem z paluszkami paprykowymi. Oto przepis na 4 porcje:
Nie modele, znani sportowcy, czy aktorzy, a najlepsi szefowie kuchni stali się główną inspiracją fotograficzno-tematyczną nowego kalendarza Lavazza 2014. Od trzech lat autoryzowanym dystrybutorem włoskiego producenta kawy w Polsce, jest Mokate.
W walentynkowy wieczór 14 lutego na antenie FOX Life zostanie wyemitowany pierwszy odcinek nowego rozrywkowego programu kulinarnego “Coś tu się kroi”, w którym podczas kulinarnych zmagań uczestnicy będą mieli do dyspozycji wielofunkcyjne urządzenie Philips Multicooker.
Przystawki, jak żadna inna pozycja w menu, niosą w sobie niewiarygodny potencjał w zakresie kulinarnego eksperymentowania. Mogą być malutkie, dosłownie na jeden gryz, jak drobne tartinki lub kolorowe koreczki, nieco większe, niczym piętrowe kanapeczki lub podane w postaci miniaturowego dania – w formie pucharków. Ta wersja przystawki jest wyjątkowo wdzięczna – zazwyczaj łatwa w przygotowaniu i niezwykle estetyczna. A jeśli do tych wszystkich zalet dodamy zaskakujący smak, możemy być pewni, że goście będą co najmniej zaintrygowani. Przykładem tego typu przystawki jest Łososiowy pucharek z awokado. Danie lekkie, zdrowe oraz… posiadające właściwości afrodyzjaku…
Chcesz zrobić kulinarne wrażenie na wyjątkowych gościach? A może na teściach, ukochanym lub ukochanej, domownikach czy przyjaciołach? Wędzona pierś kaczki w pomarańczach będzie strzałem w dziesiątkę! Danie niezwykle eleganckie, widowiskowej aromatyczne oraz – przy posiadaniu odpowiednich składników – możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy.
Nie wiecie jakie menu przygotować na imprezę sylwestrową? Popularnością cieszą się dania w sam raz na jeden kęs - koreczki, mini kanapeczki i inne przekąski. Warto też pomyśleć o czymś na ciepło, aby dodać gościom energii do dalszej zabawy. Na przyjęciu nie może zabraknąć również czegoś słodkiego. Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza. Polecamy!
Jeżeli szukacie prezentów pod choinkę zapraszamy do zapoznania się z ofertą specjalnych zestawów świątecznych firmy SORAYA.
Nalewka Babuni to marka doskonale znana. Różnorodność smaków nalewki sprawia, że każdy sympatyk babcinego trunku znajdzie coś dla siebie. Producent nie spoczywa jednak na laurach i oferuje konsumentom super promocję - Nalewkę Babuni o smaku pigwy wraz z oryginalną szklanką od Babuni.
Są młodzi, kreatywni i ciągle szukają nowych atrakcji. Mają setki znajomych na profilach społecznościowych, poddają się spontanicznym pomysłom, bo lubią żyć chwilą. Tak można opisać w kilku słowach młodych mieszkańców polskich miast. Nic więc dziwnego, że ich nocne życie wygląda zupełnie inaczej, niż kilka lat temu.  Wychodząc naprzeciw nowym trendom, Smirnoff Black zaprezentował dwa nowe warianty smakowe: Espresso i Lime&Mint. Przygotował również konkurs - autorzy najlepszych pomysłów na imprezy w stylu tych dwóch smaków, pojadą na koncert do Berlina.
Nadchodzą najpiękniejsze święta w roku, a wraz z nimi tradycja obdarowywania bliskich prezentami. Dla wielu z nas wybór odpowiedniego prezentu jest nie lada wyzwaniem – dlatego warto z odpowiednim wyprzedzeniem zastanowić się, co tak naprawdę sprawi radość naszym bliskim. Nawet najbardziej prozaiczny przedmiot może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli będzie związany z hobby lub czynnościami, które obdarowywany lubi na co dzień wykonywać. Fiskars, producent kultowych akcesoriów kuchennych i ogrodniczych, przygotował kilka inspirujących propozycji na funkcjonalny i oryginalny prezent dla tych, którzy kochają jeść i gotować.
Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto docenić gęste, sycące zupy-kremy. Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.
Coraz więcej osób przywiązuje wagę nie tylko do walorów smakowych spożywanych posiłków, ale także do ich wartości energetycznej, pochodzenia składników  czy też stopnia ich przetworzenia. Chcemy jeść zarówno smacznie jak i zdrowo! Zaczynamy być coraz bardziej świadomi tego, że spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale także poprawia nasze samopoczucie.
Kiedy słyszymy nazwę bourbon, to nieodłącznie przypisujemy jej miano narodowego trunku Ameryki Północnej. Zaraz potem zastanawiamy się czy ten trunek to również amerykańska whiskey i co wspólnego ma nazwa alkoholu z francuską dynastią Bourbonów.
304 375 dolarów – za taką rekordową kwotę sprzedano w 2010 pochodzącą z Bordeaux butelkę wina Cheval datowaną na 1947 rok. Zakupu dokonał anonimowy kolekcjoner, a sprzedającym była osoba, która znalazła butlę trunku w piwnicy. Na winie można zarobić na wiele sposobów. Stara piwnica oraz trochę szczęścia to jeden z nich. Jakie są inne?
Moda na whisky trwa, wciąż jednak mało o niej wiemy. Czym kierować się, aby wybrać whisky, która będzie dopasowana do naszych upodobań? Jaka jest różnica między szkocką whisky, a irlandzką whiskey? Jak je pić? Z czym łączyć w drinkach? Z okazji trwającego do końca października Festiwalu Whisk(e)y odpowiadamy na te, często podchwytliwe, pytania.
To już ostatni dzwonek, aby skorzystać z bogactwa rodzimych lasów. Kończy się sezon grzybowy warto więc wprowadzić jesień w kuchenne progi przygotowując coś pysznego – KURCZAKA W LEŚNYCH GRZYBACH. Świeże, przepełnione aromatem grzyby wspaniale wypełnią smakiem całą potrawę, a biały ocet winny nada jej wytrawnego charakteru.
Czysta de Luxe Żołądkowa Gorzka zyskała twarz, a nawet dwie: Andrzeja Grabowskiego i Tomasza Karolaka. Obaj panowie zostali ambasadorami najczęściej kupowanej w Polsce marki wódki, bo jak twierdzą, właśnie „Tak powinna smakować wódka”!
Przygotowanie prostego, jednak wyrafinowanego deseru to nie lada wyzwanie szczególnie, gdy goście niespodziewanie zapowiedzieli się na wieczór. Brak ci pomysłu? Skorzystaj z naszej propozycji. Minitarty z owocami podane gościom zachwycą nie tylko ich oczy, ale także podniebienia.
W 1985 r. nasi eksperci w dziedzinie kawy opracowali pierwszy na świecie w pełni automatyczny, domowy ekspres do kawy.  Od tamtej pory Saeco nieustannie wykorzystuje swoją miłość do kawy oferując innowacje, które zapewniają miłośnikom tego napoju cudowne chwile z filiżanką doskonałej kawy. Teraz inżynierowie Saeco przenoszą innowacje na wyższy poziom i wprowadzają nowy ekspres oferujący najwyższą możliwą różnorodność kaw - GranBaristo przygotowuje aż 16 różnych napojów kawowych za jednym naciśnięciem przycisku.
Nie od dziś wiadomo, że ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie. Frutti di Mare mają opinię specjału można je więc podawać w codziennej ale także w wyrafinowanej formie - na przykład jako:
Mnisi z belgijskiego opactwa Grimbergen, słynącego z warzenia piwa od 1128 roku, przybyli do Polski, by podzielić się gromadzoną przez wieki wiedzą na temat złotego trunku.
Szpinak, jeszcze do niedawna kojarzony z niezbyt mile wspominanym obowiązkiem czasów dzieciństwa na szczęście wraca do łask. Coraz większa świadomość kulinarna Polaków, a także większe niż kiedyś możliwości nabycia różnorodnych i niedostępnych niegdyś produktów sprawiają, że te zielone liście zaczynają święcić na polskich stołach prawdziwe triumfy.
Wódki smakowe cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów, którzy cenią sobie doskonały, ciekawy smak oraz jakość. W odpowiedzi na stale rosnące zainteresowanie smakowymi odmianami wódek czystych w rodzinie Stock Prestige pojawił się Grapefruit.
Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! - to zatem idealny moment na zachowanie jego wyjątkowego smaku na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura winogronowa - zwłaszcza, że jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie. Unikalna formuła produktu umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500g). Domowa konfitura z winogron świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale również idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Domowymi konfiturami przygotowanymi z DIAMANTem możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.
Niezwykle proste urządzenie, łatwe w obsłudze, dające niezliczone możliwości wykorzystania. Tak bez wahania można opisać grilla. W ostatnich latach zyskał on w naszym kraju ogromne uznanie wielu polaków, którzy chętnie spędzają przy nim swój wolny czas delektując się smakiem pieczonych potraw.
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, dzięki unikalnej formule Konfitur-Fix DIAMANT konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.
Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party… Możemy wzbogacać je wszystkim – owocami, czekoladą, bakaliami… oraz dekorować na setki różnych sposobów a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny Daim – efekt końcowy zwali z nóg dosłownie każdego!
Gdyby zastanowić się nad niezapomnianymi smakami, takimi, które rozpoznajemy z zamkniętymi oczami, na myśl przychodzą wszystkie te tradycyjne, znane od pokoleń. Chętnie po nie sięgamy, bo dzięki nim wracają wspomnienia. Do takich źródeł sięgnął producent wódek Lubelskie, tworząc trunek z niezapomnianej antonówki.
Czerwiec jest miesiącem w którym wreszcie można spokojnie wyruszyć na weekend za miasto. Spędzić czas na łonie natury, odpocząć w ciszy, posiedzieć nad jeziorem, łowić i co za tym idzie - delektować się świeżymi rybami z rusztu. Co trzeba wiedzieć by dania z grilla uzupełniły tą sielankę?
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu. Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten temat sporo mitów. Jaka jest prawda i do jakich zasad powinniśmy się stosować przy wyborze wina do sera, podpowiada krytyk winiarski i redaktor naczelny Magazynu Wino – Tomasz Prange-Barczyński.
Na początku przygotowujemy warzywa, tj. dymkę kroimy na drobno a por na plastry. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie przyprawiamy filety z Czerwonej Tilapii. Gdy warzywa będą już gotowe, kładziemy na nich rybę, którą polewamy sokiem grejpfrutowym i uzupełniamy winem. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie rybę delikatnie przekładamy na talerz. Warzywa kładziemy obok ryby. Na końcu filety oprószamy świeżo posiekaną kolendrą i ozdabiamy owocami żurawiny. Smacznego!
Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa, widowiskowa i… błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne, robiące piorunujące wrażenie danie.
Na początku myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki sałatę. Mieszamy ją ze szpinakiem. Potem rybę myjemy, osuszamy, kroimy i doprawiamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, pod sam koniec wlewamy na patelnię sos teryiaki, tak by oblepił Tilapię. W tym samym czasie marchewkę i rzodkiewkę kroimy w Julienie (Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa polegająca na krojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm) i dodajemy do sałaty. Gdy ryba będzie gotowa, ostrożnie przekładamy ją na talerz i posypujemy sezamem. Na koniec sałatkę kładziemy na talerzu, polewamy sosem, a rybę kładziemy na wierzchu. Smacznego!
Po zimie czujemy się zmęczeni i osłabieni, pozbawieni energii i witalności. Brak ruchu i niedobór składników odżywczych w zimowej diecie możemy nadrobić w prosty i naturalny sposób - pijąc soki ze świeżych owoców i warzyw.
Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno i rozetrzeć z solą. Korniszony pokroić na półplasterki. Anchois drobno posiekać. Dodać kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekać. Przełożyć do miski i dodać tyle oliwy aby składniki dały się mieszać. Wlać ocet. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Skrzydełka umyć i osuszyć, odciąć lotki. Czosnek obrać i posiekać. Wymieszać z utartym imbirem, kilkoma kroplami TABASCO®, sosem sojowym i miodem i marynatą teryiaki. Do całości powoli wlewać olej, tak żeby nadać marynacie gładką konsystencję. Zalać nią skrzydełka i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki aby skrzydełka dobrze się zamarynowały. Nagrzać piekarnik do 180stopni i piec skrzydełka aż będą złocistobrązowe. Podawać z pieczywem.
Wraz z nadchodzącą majówką zbliża się okres grillowy. Warto zawczasu przypomnieć sobie podstawowe zasady obowiązujące podczas uprawiania tej sztuki kulinarnej. To sprawi, że goście zawsze chętnie pojawią się na planowanym przyjęciu a grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze, smaczniejsze i mniej pracochłonne.
Tym razem nie będzie przepisu na zupę a na drinka. Z myślą o nadchodzącym sezonie letnim, marka Luksusowa przygotowała nowy wariant smakowy – Luksusowa Świeży Ogórek. Na całym świecie ogórek jest popularnym dodatkiem do orzeźwiających drinków, dotychczas jednak żadna polska marka nie miała w swojej ofercie wódki o tym smaku. W Polsce, to oryginalne połączenie, w szybkim tempie zyskuje nowych fanów. Luksusowa Świeży Ogórek to nowy, ekscytujący smak dostępny w sprzedaży od kwietnia.
Wreszcie wiosna, nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem, można chyba więc ogłosić czas grillowania. W tym sezonie na naszych rusztach królować będą ryby, to znaczy że będzie smacznie i zdrowo! Zapraszamy na polską tilapię z grilla!
Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto? Oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!
11 kwietnia rusza projekt informacyjno-edukacyjny Instytut Chemii Nadużywanej, poświęcony dodatkom do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Instytut Chemii Nadużywanej to cykl interaktywnych wystaw w pasażach handlowych, zachęcający do czytania etykiet oraz świadomej konsumpcji. Akcja odbywać się będzie w weekendy i potrwa do 19 maja br.
Przepisów na sałatkę z tuńczykiem jest całe mnóstwo – w końcu ta wspaniała w smaku i świetnie wyglądająca na talerzu ryba kryje w sobie mnóstwo kulinarnych inspiracji. Poniższy przepis na wiosenna sałatkę Callipo gwarantuje smakowitą fuzję lekkości, świeżości, wiosennego aromatu, wyśmienitego smaku i mocy zdrowia. Wszystko dzięki delikatnemu, wilgotnemu i mięsistemu tuńczykowi i odurzająco zmysłowemu dressingowi. Po prostu wiosenny raj dla oczu i podniebienia!
Od kwietnia br. na polskim rynku dostępna jest wielokrotnie nagradzana, 12-letnia whisky Grant’s w nowym, limitowanym opakowaniu, zawierającym również dwie eleganckie szklanki. Zestaw idealnie podkreśli ekskluzywny charakter i ponad 120-letnią tradycję marki.
Stek klasyka gatunku. Łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne. Stek można przygotować przy gościach w otwartej kuchni… Składniki (na 4 steki):
Prawdziwe Święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez babki posypanej cukrem pudrem. Lekkie i pyszne ciasto w prosty sposób może stać się również zdrowe. Poniżej przedstawiamy doskonały przepis Piotra Kucharskiego z wykorzystaniem otrębów owsianych KUPIEC. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.
Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety  ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada - zarówno estetycznie, jak i smakowo…
Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące.  Oto Cannelloni Arrighi z papryką :
W okresie zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienie. W dobie szerokiego dostępu do farmaceutyków często nie doceniamy codziennej diety, a przecież to, co jemy ma duży wpływ na to, jak silna jest naturalna odporność naszego organizmu. To ona jest naszą bronią przed wirusami i bakteriami, które szczególnie w okresie częstych zmian pogody dają się nam we znaki. Do walki z chorobą organizm potrzebuje stałego poziomu witamin i minerałów, ale trzeba mu pomóc. Jednym ze sposobów może być dieta wzmacniająca.
Nieodłącznym atrybutem zabawy są oryginalne drinki, które z powodzeniem rozkręcają każdą imprezę. Dlatego warto znać kilka ciekawych przepisów na różnorodne shoty i koktajle, które bez wątpienia zaimponujemy znajomym. Królem tegorocznych zabaw bedzie TABASCO®, które nutkę pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.
Tradycyjne owoce, takie jak maliny, czarne porzeczki czy truskawki, uprawiane w  przydomowych ogródkach lub na działkach, to jedno z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych. Jak jednak wydobyć z nich to, co najlepsze, gdy za oknem króluje zima i niskie temperatury?
Wraz z końcem karnawału wielu z nas zaczyna myśleć o zdrowym wejściu w wiosnę. Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce – to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Zdrowe nie znaczy nudne! Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im - zdrowe przekąski na przyjęcie.
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i  popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów. Od lat najwięksi smakosze nie potrafili jej się oprzeć i dziś pewnie będzie podobnie. Jest szybka, łatwa i w zależności od doboru dodatków, zaspokoi każdy gust – Włocha, Polaka i Amerykanina. Prezentujemy kilka przepisów na pizzę z tej okazji.
Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych. Od tego momentu, zachwycony władca zaczął upowszechniać ten zdrowy tryb życia. Tak z dekretu króla zaczęto do każdego zamawianego wina podawać również coś na ząb. Tak powstała pierwsza przekąska, dzięki której Hiszpanie po dziś dzień nie ulegli fast foodowej modzie.
Prawidłowe żywienie polega na spożyciu odpowiednio dobranych określonych ilości produktów spożywczych, które odpowiadają w optymalnym stopniu zapotrzebowaniu człowieka na energię i składniki odżywcze.
Wypróbuj przepis na Bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu i zaskocz swoich karnawałowych gości.
Ok. 6 tys. lat p.n.e. po raz pierwszy uwarzono piwo, nazywane przez Sumerów „boskim napojem”. Dziś piwo to trzeci – po wodzie i herbacie – najbardziej popularny napój na świecie. Jego spożycie w Polsce sięga poziomu 100 litrów rocznie na statystycznego Polaka. To plasuje nas w europejskiej czołówce. Niesłabnącą popularnością wciąż cieszą się u nas dwa gatunki piwa: jasne i mocne.
Szkolne sklepiki oraz automaty obfitują w produkty określane śmieciowymi. Dzieci od najmłodszych lat mają z nimi do czynienia zarówno w szkole, jak i w domu.  Śmieciowe produkty przyzwyczajają najmłodszych konsumentów do sztucznie wykreowanych połączeń smakowych, nie mających nic wspólnego ze smakami występującymi w naturze.
Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.
Większość mężczyzn potrafi doskonale sobie poradzić, gdy zostają sami. Dla tych, którzy są nauczeni, że obowiązkami domowymi należy się dzielić, brak w domu kobiety nie równa się głodowaniu. Są też i tacy Panowie, którzy nie wyobrażają sobie siebie w kuchni. Ci mają już większy problem, kiedy zostają pozbawieni codzinnych smacznych, domowych obiadów. Im bardziej przewidująca żona, tym lepszy pomysł na to aby jej mężczyzna, a często i dzieci, w czasie jej nieobecności nie byli pozbawieni jedzenia. Można przygotować coś wcześniej i zamrozić lub zrobić dokładne wytyczne co do przygotowywania posiłków, gdy zabraknie głównej żywicielki w domu.
Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków do żywności. Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na dodatkach. Producenci stosują różne triki i sztuczki mające na celu uśpienie czujności konsumentów poszukujących naturalnych produktów. Dochodzi do absurdów – ketchup jest bez pomidorów, a aromat truskawkowy z wiórów drewnianych.
Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową. W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a smak jest po prostu niebiański. Zupa cebulowa z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając w prawdziwie francuski klimat.
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
Sitemap XML Sitemap XML Sitemap TXT Sitemap TXT

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony