meskimbyc.pl portal o sztuce bycia mężczyzną -
Mapa strony

Najczęściej nagradzana na świecie szkocka whisky single malt wprowadza na rynek swoje najnowsze wcielenie – 26-letnią whisky Glenfiddich Excellence. Trunek ten dojrzewa w dębowych beczkach po burbonie przez ponad ćwierć wieku, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. Premiera Glenfiddich Excellence stanowi znakomity dodatek do kolekcji rzadkich i prestiżowych rodzajów whisky, pochodzących z rodzinnej destylarni Glenfiddich.
Wiesz, że sportowiec musi zjeść dziennie od 3500 do 6000 kcal? I potrzebuje 8 g węglowodanów na każdy kilogram masy cała? Zapotrzebowanie może być jednak większe, bowiem zależy to od rodzaju treningu. Dieta sportowca musi być wysokoenergetyczna, bo tylko taka jest odpowiednia dla osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Co w takim razie jeść i jak dobierać składniki?
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom.  Przepis na Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Każdy z nas wie, jak prawidłowo ugotować makaron. Wlewamy wodę, solimy, czekamy, aż się zagotuje, obowiązkowo łyżeczka oleju, wrzucamy makaron, a na koniec ugotowaną pastę zalewamy zimną wodą, żeby się nie sklejała oczywiście. Prawdziwy Włoch załamałby ręce i krzyknął: mamma mia! Jak więc prawidłowo ugotować makaron, żeby nie stracił swoich walorów smakowych i idealnie połączył się z sosem?
Doskonały przepis na letni słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeźwiający, syty i bardzo aromatyczny  a dzięki swojej kremowej, gęstej konsystencji rozpływa się w ustach i na długo nie pozwala zapomnieć o swoim urzekającym smaku. Deser, mimo że prosty w przygotowaniu,  jest bardzo widowiskowy i z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem zastąpi lody i inne tradycyjne desery. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć – są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych tłuszczy nienasyconych.
Polacy nie przestają poszukiwać oryginalnych i lokalnych smaków. Po boomie na piwa z małych, regionalnych browarów, tegorocznym hitem będą piwa smakowe i piwne specjalności. To właśnie sprzedaż tych, dotąd niszowych produktów, rośnie najszybciej – mimo iż „jasne pełne” cały czas jest najczęstszym gościem na polskich stołach.
Kilkanaście procent Polaków je niezdrowo, wie o tym i nie zamierza tego zmieniać. Pozostałe kilkadziesiąt procent twierdzi, że stara się odżywiać właściwie. Z badań wynika jednak, że udaje się to tylko jednej osobie na dziesięć.
Przygotowanie idealnego espresso to skomplikowany rytuał. Poza doborem ziaren na smak i aromat kawy wpływ ma wiele szczegółów, m.in. sposób ich przechowywania, mielenia i samo serwowanie kawy.
Nie ma się co oszukiwać – statystyczny Polak uśmiechem nie powala. Aż 4 miliony Polaków nie myje zębów, a ok. 800 tysięcy w ogóle nie posiada szczoteczki. Nie czarujmy się, większość z nich to mężczyźni. Najnowsze badania przeprowadzone przez Fundację Dr Laskus pokazują, że wśród osób deklarujących mycie zębów rzadziej niż raz dziennie (czyli jak im się przypomni albo gdy wychodzą na imprezę), aż 70% stanowią faceci. Co to jednak oznacza dla panów, którzy na przekór statystykom całkiem nieźle o siebie dbają? Że konkurencja jest bez szans! Trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Kilka miesięcy temu Kompania Piwowarska (KP) wprowadziła do lokali gastronomicznych Kartę Piw, czyli przełomowy w swej kategorii przewodnik po trunkach z oferty swoich trzech browarów, wzorowany na karcie win dostępnej w większości restauracji. Teraz firma promuje Kartę za pomocą animowanych filmików i z lekkim przymrużeniem oka zachęca do bardziej eleganckiego podejścia do piwa.
Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np. Zupa-krem z paluszkami paprykowymi. Oto przepis na 4 porcje:
Nie modele, znani sportowcy, czy aktorzy, a najlepsi szefowie kuchni stali się główną inspiracją fotograficzno-tematyczną nowego kalendarza Lavazza 2014. Od trzech lat autoryzowanym dystrybutorem włoskiego producenta kawy w Polsce, jest Mokate.
W walentynkowy wieczór 14 lutego na antenie FOX Life zostanie wyemitowany pierwszy odcinek nowego rozrywkowego programu kulinarnego “Coś tu się kroi”, w którym podczas kulinarnych zmagań uczestnicy będą mieli do dyspozycji wielofunkcyjne urządzenie Philips Multicooker.
Przystawki, jak żadna inna pozycja w menu, niosą w sobie niewiarygodny potencjał w zakresie kulinarnego eksperymentowania. Mogą być malutkie, dosłownie na jeden gryz, jak drobne tartinki lub kolorowe koreczki, nieco większe, niczym piętrowe kanapeczki lub podane w postaci miniaturowego dania – w formie pucharków. Ta wersja przystawki jest wyjątkowo wdzięczna – zazwyczaj łatwa w przygotowaniu i niezwykle estetyczna. A jeśli do tych wszystkich zalet dodamy zaskakujący smak, możemy być pewni, że goście będą co najmniej zaintrygowani. Przykładem tego typu przystawki jest Łososiowy pucharek z awokado. Danie lekkie, zdrowe oraz… posiadające właściwości afrodyzjaku…
Chcesz zrobić kulinarne wrażenie na wyjątkowych gościach? A może na teściach, ukochanym lub ukochanej, domownikach czy przyjaciołach? Wędzona pierś kaczki w pomarańczach będzie strzałem w dziesiątkę! Danie niezwykle eleganckie, widowiskowej aromatyczne oraz – przy posiadaniu odpowiednich składników – możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy.
Nie wiecie jakie menu przygotować na imprezę sylwestrową? Popularnością cieszą się dania w sam raz na jeden kęs - koreczki, mini kanapeczki i inne przekąski. Warto też pomyśleć o czymś na ciepło, aby dodać gościom energii do dalszej zabawy. Na przyjęciu nie może zabraknąć również czegoś słodkiego. Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza. Polecamy!
Jeżeli szukacie prezentów pod choinkę zapraszamy do zapoznania się z ofertą specjalnych zestawów świątecznych firmy SORAYA.
Nalewka Babuni to marka doskonale znana. Różnorodność smaków nalewki sprawia, że każdy sympatyk babcinego trunku znajdzie coś dla siebie. Producent nie spoczywa jednak na laurach i oferuje konsumentom super promocję - Nalewkę Babuni o smaku pigwy wraz z oryginalną szklanką od Babuni.
Są młodzi, kreatywni i ciągle szukają nowych atrakcji. Mają setki znajomych na profilach społecznościowych, poddają się spontanicznym pomysłom, bo lubią żyć chwilą. Tak można opisać w kilku słowach młodych mieszkańców polskich miast. Nic więc dziwnego, że ich nocne życie wygląda zupełnie inaczej, niż kilka lat temu.  Wychodząc naprzeciw nowym trendom, Smirnoff Black zaprezentował dwa nowe warianty smakowe: Espresso i Lime&Mint. Przygotował również konkurs - autorzy najlepszych pomysłów na imprezy w stylu tych dwóch smaków, pojadą na koncert do Berlina.
Nadchodzą najpiękniejsze święta w roku, a wraz z nimi tradycja obdarowywania bliskich prezentami. Dla wielu z nas wybór odpowiedniego prezentu jest nie lada wyzwaniem – dlatego warto z odpowiednim wyprzedzeniem zastanowić się, co tak naprawdę sprawi radość naszym bliskim. Nawet najbardziej prozaiczny przedmiot może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli będzie związany z hobby lub czynnościami, które obdarowywany lubi na co dzień wykonywać. Fiskars, producent kultowych akcesoriów kuchennych i ogrodniczych, przygotował kilka inspirujących propozycji na funkcjonalny i oryginalny prezent dla tych, którzy kochają jeść i gotować.
Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto docenić gęste, sycące zupy-kremy. Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.
Coraz więcej osób przywiązuje wagę nie tylko do walorów smakowych spożywanych posiłków, ale także do ich wartości energetycznej, pochodzenia składników  czy też stopnia ich przetworzenia. Chcemy jeść zarówno smacznie jak i zdrowo! Zaczynamy być coraz bardziej świadomi tego, że spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale także poprawia nasze samopoczucie.
Kiedy słyszymy nazwę bourbon, to nieodłącznie przypisujemy jej miano narodowego trunku Ameryki Północnej. Zaraz potem zastanawiamy się czy ten trunek to również amerykańska whiskey i co wspólnego ma nazwa alkoholu z francuską dynastią Bourbonów.
304 375 dolarów – za taką rekordową kwotę sprzedano w 2010 pochodzącą z Bordeaux butelkę wina Cheval datowaną na 1947 rok. Zakupu dokonał anonimowy kolekcjoner, a sprzedającym była osoba, która znalazła butlę trunku w piwnicy. Na winie można zarobić na wiele sposobów. Stara piwnica oraz trochę szczęścia to jeden z nich. Jakie są inne?
Moda na whisky trwa, wciąż jednak mało o niej wiemy. Czym kierować się, aby wybrać whisky, która będzie dopasowana do naszych upodobań? Jaka jest różnica między szkocką whisky, a irlandzką whiskey? Jak je pić? Z czym łączyć w drinkach? Z okazji trwającego do końca października Festiwalu Whisk(e)y odpowiadamy na te, często podchwytliwe, pytania.
To już ostatni dzwonek, aby skorzystać z bogactwa rodzimych lasów. Kończy się sezon grzybowy warto więc wprowadzić jesień w kuchenne progi przygotowując coś pysznego – KURCZAKA W LEŚNYCH GRZYBACH. Świeże, przepełnione aromatem grzyby wspaniale wypełnią smakiem całą potrawę, a biały ocet winny nada jej wytrawnego charakteru.
Czysta de Luxe Żołądkowa Gorzka zyskała twarz, a nawet dwie: Andrzeja Grabowskiego i Tomasza Karolaka. Obaj panowie zostali ambasadorami najczęściej kupowanej w Polsce marki wódki, bo jak twierdzą, właśnie „Tak powinna smakować wódka”!
Przygotowanie prostego, jednak wyrafinowanego deseru to nie lada wyzwanie szczególnie, gdy goście niespodziewanie zapowiedzieli się na wieczór. Brak ci pomysłu? Skorzystaj z naszej propozycji. Minitarty z owocami podane gościom zachwycą nie tylko ich oczy, ale także podniebienia.
W 1985 r. nasi eksperci w dziedzinie kawy opracowali pierwszy na świecie w pełni automatyczny, domowy ekspres do kawy.  Od tamtej pory Saeco nieustannie wykorzystuje swoją miłość do kawy oferując innowacje, które zapewniają miłośnikom tego napoju cudowne chwile z filiżanką doskonałej kawy. Teraz inżynierowie Saeco przenoszą innowacje na wyższy poziom i wprowadzają nowy ekspres oferujący najwyższą możliwą różnorodność kaw - GranBaristo przygotowuje aż 16 różnych napojów kawowych za jednym naciśnięciem przycisku.
Nie od dziś wiadomo, że ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie. Frutti di Mare mają opinię specjału można je więc podawać w codziennej ale także w wyrafinowanej formie - na przykład jako:
Mnisi z belgijskiego opactwa Grimbergen, słynącego z warzenia piwa od 1128 roku, przybyli do Polski, by podzielić się gromadzoną przez wieki wiedzą na temat złotego trunku.
Szpinak, jeszcze do niedawna kojarzony z niezbyt mile wspominanym obowiązkiem czasów dzieciństwa na szczęście wraca do łask. Coraz większa świadomość kulinarna Polaków, a także większe niż kiedyś możliwości nabycia różnorodnych i niedostępnych niegdyś produktów sprawiają, że te zielone liście zaczynają święcić na polskich stołach prawdziwe triumfy.
Wódki smakowe cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów, którzy cenią sobie doskonały, ciekawy smak oraz jakość. W odpowiedzi na stale rosnące zainteresowanie smakowymi odmianami wódek czystych w rodzinie Stock Prestige pojawił się Grapefruit.
Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! - to zatem idealny moment na zachowanie jego wyjątkowego smaku na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura winogronowa - zwłaszcza, że jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie. Unikalna formuła produktu umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500g). Domowa konfitura z winogron świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale również idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Domowymi konfiturami przygotowanymi z DIAMANTem możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.
Niezwykle proste urządzenie, łatwe w obsłudze, dające niezliczone możliwości wykorzystania. Tak bez wahania można opisać grilla. W ostatnich latach zyskał on w naszym kraju ogromne uznanie wielu polaków, którzy chętnie spędzają przy nim swój wolny czas delektując się smakiem pieczonych potraw.
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, dzięki unikalnej formule Konfitur-Fix DIAMANT konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.
Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party… Możemy wzbogacać je wszystkim – owocami, czekoladą, bakaliami… oraz dekorować na setki różnych sposobów a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny Daim – efekt końcowy zwali z nóg dosłownie każdego!
Gdyby zastanowić się nad niezapomnianymi smakami, takimi, które rozpoznajemy z zamkniętymi oczami, na myśl przychodzą wszystkie te tradycyjne, znane od pokoleń. Chętnie po nie sięgamy, bo dzięki nim wracają wspomnienia. Do takich źródeł sięgnął producent wódek Lubelskie, tworząc trunek z niezapomnianej antonówki.
Czerwiec jest miesiącem w którym wreszcie można spokojnie wyruszyć na weekend za miasto. Spędzić czas na łonie natury, odpocząć w ciszy, posiedzieć nad jeziorem, łowić i co za tym idzie - delektować się świeżymi rybami z rusztu. Co trzeba wiedzieć by dania z grilla uzupełniły tą sielankę?
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu. Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten temat sporo mitów. Jaka jest prawda i do jakich zasad powinniśmy się stosować przy wyborze wina do sera, podpowiada krytyk winiarski i redaktor naczelny Magazynu Wino – Tomasz Prange-Barczyński.
Na początku przygotowujemy warzywa, tj. dymkę kroimy na drobno a por na plastry. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie przyprawiamy filety z Czerwonej Tilapii. Gdy warzywa będą już gotowe, kładziemy na nich rybę, którą polewamy sokiem grejpfrutowym i uzupełniamy winem. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie rybę delikatnie przekładamy na talerz. Warzywa kładziemy obok ryby. Na końcu filety oprószamy świeżo posiekaną kolendrą i ozdabiamy owocami żurawiny. Smacznego!
Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa, widowiskowa i… błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne, robiące piorunujące wrażenie danie.
Na początku myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki sałatę. Mieszamy ją ze szpinakiem. Potem rybę myjemy, osuszamy, kroimy i doprawiamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, pod sam koniec wlewamy na patelnię sos teryiaki, tak by oblepił Tilapię. W tym samym czasie marchewkę i rzodkiewkę kroimy w Julienie (Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa polegająca na krojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm) i dodajemy do sałaty. Gdy ryba będzie gotowa, ostrożnie przekładamy ją na talerz i posypujemy sezamem. Na koniec sałatkę kładziemy na talerzu, polewamy sosem, a rybę kładziemy na wierzchu. Smacznego!
Po zimie czujemy się zmęczeni i osłabieni, pozbawieni energii i witalności. Brak ruchu i niedobór składników odżywczych w zimowej diecie możemy nadrobić w prosty i naturalny sposób - pijąc soki ze świeżych owoców i warzyw.
Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno i rozetrzeć z solą. Korniszony pokroić na półplasterki. Anchois drobno posiekać. Dodać kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekać. Przełożyć do miski i dodać tyle oliwy aby składniki dały się mieszać. Wlać ocet. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Skrzydełka umyć i osuszyć, odciąć lotki. Czosnek obrać i posiekać. Wymieszać z utartym imbirem, kilkoma kroplami TABASCO®, sosem sojowym i miodem i marynatą teryiaki. Do całości powoli wlewać olej, tak żeby nadać marynacie gładką konsystencję. Zalać nią skrzydełka i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki aby skrzydełka dobrze się zamarynowały. Nagrzać piekarnik do 180stopni i piec skrzydełka aż będą złocistobrązowe. Podawać z pieczywem.
Wraz z nadchodzącą majówką zbliża się okres grillowy. Warto zawczasu przypomnieć sobie podstawowe zasady obowiązujące podczas uprawiania tej sztuki kulinarnej. To sprawi, że goście zawsze chętnie pojawią się na planowanym przyjęciu a grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze, smaczniejsze i mniej pracochłonne.
Tym razem nie będzie przepisu na zupę a na drinka. Z myślą o nadchodzącym sezonie letnim, marka Luksusowa przygotowała nowy wariant smakowy – Luksusowa Świeży Ogórek. Na całym świecie ogórek jest popularnym dodatkiem do orzeźwiających drinków, dotychczas jednak żadna polska marka nie miała w swojej ofercie wódki o tym smaku. W Polsce, to oryginalne połączenie, w szybkim tempie zyskuje nowych fanów. Luksusowa Świeży Ogórek to nowy, ekscytujący smak dostępny w sprzedaży od kwietnia.
Wreszcie wiosna, nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem, można chyba więc ogłosić czas grillowania. W tym sezonie na naszych rusztach królować będą ryby, to znaczy że będzie smacznie i zdrowo! Zapraszamy na polską tilapię z grilla!
Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto? Oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!
11 kwietnia rusza projekt informacyjno-edukacyjny Instytut Chemii Nadużywanej, poświęcony dodatkom do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Instytut Chemii Nadużywanej to cykl interaktywnych wystaw w pasażach handlowych, zachęcający do czytania etykiet oraz świadomej konsumpcji. Akcja odbywać się będzie w weekendy i potrwa do 19 maja br.
Przepisów na sałatkę z tuńczykiem jest całe mnóstwo – w końcu ta wspaniała w smaku i świetnie wyglądająca na talerzu ryba kryje w sobie mnóstwo kulinarnych inspiracji. Poniższy przepis na wiosenna sałatkę Callipo gwarantuje smakowitą fuzję lekkości, świeżości, wiosennego aromatu, wyśmienitego smaku i mocy zdrowia. Wszystko dzięki delikatnemu, wilgotnemu i mięsistemu tuńczykowi i odurzająco zmysłowemu dressingowi. Po prostu wiosenny raj dla oczu i podniebienia!
Od kwietnia br. na polskim rynku dostępna jest wielokrotnie nagradzana, 12-letnia whisky Grant’s w nowym, limitowanym opakowaniu, zawierającym również dwie eleganckie szklanki. Zestaw idealnie podkreśli ekskluzywny charakter i ponad 120-letnią tradycję marki.
Stek klasyka gatunku. Łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne. Stek można przygotować przy gościach w otwartej kuchni… Składniki (na 4 steki):
Prawdziwe Święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez babki posypanej cukrem pudrem. Lekkie i pyszne ciasto w prosty sposób może stać się również zdrowe. Poniżej przedstawiamy doskonały przepis Piotra Kucharskiego z wykorzystaniem otrębów owsianych KUPIEC. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.
Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety  ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada - zarówno estetycznie, jak i smakowo…
Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące.  Oto Cannelloni Arrighi z papryką :
W okresie zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienie. W dobie szerokiego dostępu do farmaceutyków często nie doceniamy codziennej diety, a przecież to, co jemy ma duży wpływ na to, jak silna jest naturalna odporność naszego organizmu. To ona jest naszą bronią przed wirusami i bakteriami, które szczególnie w okresie częstych zmian pogody dają się nam we znaki. Do walki z chorobą organizm potrzebuje stałego poziomu witamin i minerałów, ale trzeba mu pomóc. Jednym ze sposobów może być dieta wzmacniająca.
Nieodłącznym atrybutem zabawy są oryginalne drinki, które z powodzeniem rozkręcają każdą imprezę. Dlatego warto znać kilka ciekawych przepisów na różnorodne shoty i koktajle, które bez wątpienia zaimponujemy znajomym. Królem tegorocznych zabaw bedzie TABASCO®, które nutkę pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.
Tradycyjne owoce, takie jak maliny, czarne porzeczki czy truskawki, uprawiane w  przydomowych ogródkach lub na działkach, to jedno z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych. Jak jednak wydobyć z nich to, co najlepsze, gdy za oknem króluje zima i niskie temperatury?
Wraz z końcem karnawału wielu z nas zaczyna myśleć o zdrowym wejściu w wiosnę. Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce – to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Zdrowe nie znaczy nudne! Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im - zdrowe przekąski na przyjęcie.
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i  popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów. Od lat najwięksi smakosze nie potrafili jej się oprzeć i dziś pewnie będzie podobnie. Jest szybka, łatwa i w zależności od doboru dodatków, zaspokoi każdy gust – Włocha, Polaka i Amerykanina. Prezentujemy kilka przepisów na pizzę z tej okazji.
Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych. Od tego momentu, zachwycony władca zaczął upowszechniać ten zdrowy tryb życia. Tak z dekretu króla zaczęto do każdego zamawianego wina podawać również coś na ząb. Tak powstała pierwsza przekąska, dzięki której Hiszpanie po dziś dzień nie ulegli fast foodowej modzie.
Prawidłowe żywienie polega na spożyciu odpowiednio dobranych określonych ilości produktów spożywczych, które odpowiadają w optymalnym stopniu zapotrzebowaniu człowieka na energię i składniki odżywcze.
Wypróbuj przepis na Bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu i zaskocz swoich karnawałowych gości.
Ok. 6 tys. lat p.n.e. po raz pierwszy uwarzono piwo, nazywane przez Sumerów „boskim napojem”. Dziś piwo to trzeci – po wodzie i herbacie – najbardziej popularny napój na świecie. Jego spożycie w Polsce sięga poziomu 100 litrów rocznie na statystycznego Polaka. To plasuje nas w europejskiej czołówce. Niesłabnącą popularnością wciąż cieszą się u nas dwa gatunki piwa: jasne i mocne.
Szkolne sklepiki oraz automaty obfitują w produkty określane śmieciowymi. Dzieci od najmłodszych lat mają z nimi do czynienia zarówno w szkole, jak i w domu.  Śmieciowe produkty przyzwyczajają najmłodszych konsumentów do sztucznie wykreowanych połączeń smakowych, nie mających nic wspólnego ze smakami występującymi w naturze.
Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.
Większość mężczyzn potrafi doskonale sobie poradzić, gdy zostają sami. Dla tych, którzy są nauczeni, że obowiązkami domowymi należy się dzielić, brak w domu kobiety nie równa się głodowaniu. Są też i tacy Panowie, którzy nie wyobrażają sobie siebie w kuchni. Ci mają już większy problem, kiedy zostają pozbawieni codzinnych smacznych, domowych obiadów. Im bardziej przewidująca żona, tym lepszy pomysł na to aby jej mężczyzna, a często i dzieci, w czasie jej nieobecności nie byli pozbawieni jedzenia. Można przygotować coś wcześniej i zamrozić lub zrobić dokładne wytyczne co do przygotowywania posiłków, gdy zabraknie głównej żywicielki w domu.
Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków do żywności. Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na dodatkach. Producenci stosują różne triki i sztuczki mające na celu uśpienie czujności konsumentów poszukujących naturalnych produktów. Dochodzi do absurdów – ketchup jest bez pomidorów, a aromat truskawkowy z wiórów drewnianych.
Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową. W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a smak jest po prostu niebiański. Zupa cebulowa z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając w prawdziwie francuski klimat.
W krajach śródziemnomorskich ryby są jednym z podstawowych składników nie tylko dań obiadowych, ale także lekkich kolacji i smacznych przekąsek. Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierają bowiem mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami oraz jodu – bardzo ważnego dla osób z chorobami tarczycy.
Jesienne chłodne wieczory i słotna aura za oknem nie do końca sprzyja długim spacerom. Coraz częściej stwierdzamy, że jesteśmy domatorami. Najlepiej wówczas spędzać czas z przyjaciółmi czy rodziną i wspominać wakacyjne wojaże. W celebrowaniu takich przyjemnych chwil na pewno pomoże nam nowość firmy Vinpol – pyszna i rozgrzewająca Nalewka Babuni o smaku owoców czarnej porzeczki.
W XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.
Coraz chłodniejsze jesienne popołudnia skłaniają do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najskuteczniej pomogą w tym gęste zupy – kremy. Efektowne i niezwykle smaczne, mimo to łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealnym posiłkiem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości, sprawdzą się też doskonale jako danie obiadowe, a także kolacja dla całej rodziny. Można wykorzystać do ich przyrządzenia niemalże każde z warzyw, jednak jedną z najpopularniejszych tego typu zup jest włoski rozgrzewający krem z pomidorów. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.
Irlandzka whiskey Bushmills, w tym roku po raz kolejny zachwyciła jury najbardziej prestiżowych organizowanych w branży alkoholowej konkursów na całym świecie.
Kolejna kategoria produktów FRoSTY ma nowe receptury. Paluszki meksykańskie, Ryba z pieca brokułowa, Steki rybne i inne produkty rybne FRoSTY to teraz gwarancja 100% naturalnego smaku. W sprzedaży od sierpnia br.
W męskim świecie często brakuje czasu na pierwszy posiłek, a to właśnie on dostarcza paliwa i energii, na których działamy przez cały dzień. Od niego zależy także nasze samopoczucie, ale o tym albo zapominamy albo najzwyczajniej nie chcemy pamiętać. A szkoda…
Metaxa oznaczona dwunastoma gwiazdkami  charakteryzuje się bogatym i aksamitnym smakiem z nutami fig, suszonych śliwek i lukrecji. Powstaje z najlepszych destylatów winnych pochodzących z jednych z najdroższych na świecie, zbieranych ręcznie winogron typu Muscat.
Srebro dla Jęczmiennej Żołądkowej Gorzkiej z Lublina  a brąz dla Lubelskiej Trzy Zboża! 34 jurorów potwierdziło jakość i smak polskich wódek podczas zakończonej właśnie, 12. edycji największego konkursu  za oceanem, w którym oceniane są alkohole – San Francisco World Spirits Competition.
Żyjemy w czasach, w których idealnym wzorem jest bycie szczupłym, często utożsamiane z byciem atrakcyjnym. Jednak podejmowanie prób osiągnięcia idealnej sylwetki może wymknąć się spod kontroli, a w pewnych przypadkach doprowadzić do pojawienia się zaburzeń odżywiania. Testowanie różnych diet na własnym organizmie to niejednokrotnie igranie nie tylko z własnym zdrowiem, ale w niektórych sytuacjach również z własnym życiem.
Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki.
Gdy z nieba leje się żar godny śródziemnomorskiego klimatu, nasz organizm potrzebuje bardzo duzej ilości płynów. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak przygotowana samodzielnie mrożona herbata cytrynowa – idealna na letnie temperatury.
Podczas komponowania wiosennych, lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces.
NNie samym schabowym Polak żyje – można by rzec, trawestując biblijną sentencję. Po lawinowo rosnącym zainteresowaniu kuchnią śródziemnomorską i orientalną, nadchodzi czas na tę z Bliskiego Wschodu.
Owoce: smaczna i zdrowa przekąska, składnik letnich tart i tortów lub komponent lekkich deserów. Tradycyjna kuchnia polska zachwyca nas bogactwem przepisów, w skład których wchodzą najczęściej sezonowe dary sadów i lasów – i bardzo dobrze, bo owoce stanowią niezwykle ważny poziom zdrowej piramidy żywienia.
Dobre rady zawsze są w cenie, zwłaszcza w Święto Dobrych Rad obchodzone 13 czerwca. To dzień, w którym powinniśmy nie tylko przyjmować, ale także dawać dobre rady. Co można doradzić miłośnikom chmielowego trunku w tym dniu? Będzie to wskazówka genialna w swej prostocie. Drodzy piwosze – zarówno dzisiaj, jak i przez resztę roku pijcie tylko dobre piwa!
Co sprawia, że trunek ten kusi równie mocno jak zakazany owoc? Kremowa śmietanka pozyskiwana z pełnowartościowego mleka? A może dodatek doskonałego alkoholu, który nadaje jej charakterystyczny smak? Trudno zgadnąć, ale jedno jest pewne – Stock Crema 84 porusza zmysły.
Mitów dotyczących diety wegetariańskiej jest mnóstwo, jednak prym wiedzie ten o pełnowartościowym białku odzwierzęcym. Powszechnie powtarzana teza o „niedoborze białkowym wegetarian” zakorzeniła się w świadomości społeczeństwa bardzo głęboko. Dlaczego?
Klasyczne cappuccino to tylko początek. Z ekspresem Intelia One-Touch Cappuccino możesz wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Oto kilka wybranych przepisów na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych włoskich składników.
Fiskars to wiodący w skali światowej producent wyrobów konsumenckich dla domu, ogrodu i rekreacji. Koncern szczyci się rozbudowanym portfelem uznanych światowych marek, takich jak Fiskars, Iittala, Gerber, Buster. Firma Fiskars została założona w 1649 roku i jest najstarszym fińskim przedsiębiorstwem. Dzisiaj przedstawiamy akcesoria do owoców Fiskars. Wiosną zwiększa się zapotrzebowanie na wita­miny, mikroelementy i antyoksydanty, dlatego warto jeść świeże owoce oraz warzywa. Fiskars oferuje zestaw kuchennych akcesoriów do owoców z linii Functional Form, którymi możemy obierać, dzielić na części, kroić, wyciskać, drylować…
Niepowtarzalna w smaku, aromatyczna i… łatwa w konsumpcji – taka właśnie jest Żubrówka Palona – nowość w portfolio marki Żubrówka
Czy wiesz, że jednym z największych winowajców efektu jo-jo jest nieregularne jedzenie? Powinno się jeść trzy pięć posiłków dziennie: śniadanie, obiad i kolację z 2–3 przegryzkami pomiędzy nimi.
Cynamonowe dachy i mury w kolorze piernika pokryte patyną wieków... Korzenny zapach i mgiełka historii snujące się po wąskich, zacienionych uliczkach... W przedwieczornej ciszy niemal słyszalny stukot kół wozów średniowiecznych kupców na kamiennym bruku... Małe, mroczne knajpki pod gotyckimi sklepieniami starówkowych piwnic przywołujące na myśl czasy świetności staropolskiego winiarstwa, gorzelnictwa i miodosytnictwa.
GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacje genetyczne dotyczą nie tylko warzyw i owoców, ale także zwierząt czy leków. Jednak to zmiany w genotypie żywności budzą zdecydowanie najwięcej kontrowersji.
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych soków owocowych. Kuszą one efektownymi opakowaniami i obiecującymi nazwami. Nowa - duża butelka Ogrody Natury bez wątpienia wyróżnia się na sklepowej półce pojemnością – 700 + 50 ml gratis oraz jakością soku.
Pierniki obecne są w naszej kuchni od setek lat, uważane za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii i początkowo traktowane były jako symbol dobrobytu, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich.
Bielska Orzech Laskowy to wyjątkowe połączenie najwyższej jakości alkoholu i nastawu z orzechów laskowych. Niespotykana kompozycja smakowa jest wyróżnikiem tego trunku.
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
Sitemap XML Sitemap XML Sitemap TXT Sitemap TXT

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony