5 powodów dla których warto jeść pstrąga

Dietetycy jednogłośnie zachęcają do częstego spożycia ryb ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Jednak nie wszystkie ryby są równie wartościowe. Pstrąg jest jedną z tych ryb, która niesłusznie jest niedoceniona. Ta drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyje dziko w słodkich wodach i nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.

Idealna na diecie

Po tę rybę chętnie sięgają osoby, które są na diecie. Jest to słuszna koncepcja, bo pstrąg ma niecałe 200 kalorii w 100 gramach. Mimo, że jest niskokaloryczny, zawiera wiele substancji odżywczych i jest pożywny. Będzie świetnym zamiennikiem mięsa i urozmaici dietę, dzięki czemu nie będziesz jeść wyłącznie sałaty. Z odrobiną dobrej oliwy zyskujesz sycącą przekąskę, która zapobiegnie napadom głodu lub innym niekontrolowanym sytuacjom, których na diecie chcesz uniknąć.

Doskonałe źródło białka i aminokwasów

Pstrąg to skarbnica dobrej jakości aminokwasów, które mogą być bardzo przydatne w budowie tkanki mięśniowej. Co z tego? Otóż to, że mięśnie spalają zbędny tłuszcz nawet wtedy, gdy Ty odpoczywasz. Kuszące, prawda? Pstrąg zawiera również zestaw lekkostrawnych aminokwasów przydatnych w metabolizmie białek. Z tego powodu pstrągi powinny pojawić się w nierestrykcyjnej diecie wegetariańskiej, jeśli chcesz dostarczyć pełnowartościowego białka i zachować zdrowie.

Bogactwo witamin i minerałów

Witaminy w rybie? Tak! Pstrąg zawiera wiele witamin: z grupy A, B, D i E. Znajdziesz w nim też mnóstwo minerałów: fosfor, magnez, selen, wapń, potas oraz żelazo. Te wszystkie wartości sprawiają, że pstrąg uchodzi za wyjątkowo zdrową rybę i ważny składnik dobrze zbilansowanej diety. Dzięki tym wartościom polecany jest osobom chorującym na niedokrwistość, nadciśnienie, stres czy depresję, a powyższe zestawy minerałów pozytywnie działają na układ nerwowy człowieka. Jedzenie pstrąga świetnie wpływa również na układ krążenia i rekomenduje się go osobom z problemami kardiologicznymi.

Cenne kwasy omega-3

O kwasach omega-3 powiedziano już wszystko. W uproszczeniu są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które wpływają m.in. na wzrost odporności, łagodzą procesy zapalne i wykazują działanie antynowotworowe. Spożywanie ryb to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. Narody których dieta składa się w dużej części z owoców morza oraz ryb żyją znacznie dłużej, dożywają późnej starości ciesząc się doskonałym zdrowiem i zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby.

Niezrównany smak

Imponująca jest również liczba przepisów kulinarnych, w których króluje pstrąg. Ta ryba wspaniale smakuje gdy się ją upiecze w folii ze świeżymi ziołami, ale nie oszukujmy się – kto ma na to czas? Niedawno na polskim rynku pojawiła się nowa marka FJØRD FISKURSSON, która oferuje m.in. pstrągi wędzone w plastrach. Klasyczny „saute” wędzony aromatycznym dymem bukowym będzie doskonałą bazą do tradycyjnych dań. Zaskakujące może być połączenie pstrąga z borowikami i pieczarkami – na półkach polskich sklepów nie znajdziesz drugiego takiego produktu. Na koniec propozycja dla amatorów wyraźnych smaków. Filet z pstrąga z suszonymi pomidorami, to zupełnie nowe i niepowtarzalne połączenie smaków. Naturalny aromat został uzyskany dzięki wędzeniu dymem bukowym a suszone pomidory w połączeniu ze świeżą rybą nadają charakterystyczny i wyrazisty smak, który zapada w pamięć. A co najważniejsze – wszystkie są w wygodnych opakowaniach, dzięki czemu w kilka minut wyczarujesz szybkie, smaczne i zdrowe danie.

Sałatka z pstrągiem, rukolą, fenkułem i awokado – z dressingiem pomarańczowym

Idealnym produktem do tego dania jest pstrąg wędzony – saute.

sałatka z pstrągiemSkładniki:

• filet z pstrąga

• rukola

• fenkuł

• awokado

• ogórek

• pomidorki cherry

• kiełki

• pomarańcza

• olej

• musztarda


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy liście rukoli, cienko pokrojone paseczki fenkuła, awokado pokrojone w kostkę, ogórka i połówki pomidorków cherry.

Na wierzchu układamy kawałki pstrąga wędzonego, kiełki jarmużu, skrapiamy dressingiem pomarańczowym.

Dressing: sok z wyciśniętej pomarańczy łączymy z łyżką musztardy i olejem. Dokładnie mieszamy do momentu aż otrzymamy konsystencję emulsji.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony