POMYSŁY NA WALENTYNKOWE PYSZNOŚCI |
Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek. Maluchy z pewnością docenią wspólny wieczór spędzony na przygotowywaniu pysznej kolacji czy słodkiego deseru. Wspólne pieczenie lasagne z mlekiem kokosowym, przygotowywanie słodkich czekoladowych trufli, a nawet szykowanie wyjątkowego śniadania może być doskonałym pomysłem na rodzinne spędzanie Walentynek. We wspólne gotowanie warto włączyć najmłodszych domowników. Z pewnością wielką radość sprawi im poznawanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i odkrywanie ulubionych smaków ich najbliższych. Dla rodziców to doskonała sposobność, by zadbać o właściwy posiłek dziecka, a przy okazji przekazać kilka cennych rad. Dla tych, którzy w Walentynki robią sobie wolne: śniadanie OMBRE
Danie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę. Składniki na 2 porcje: warstwa fioletowa: 4 łyżki borówek 3 łyżki jagód 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka miodu warstwa różowa ciemna: mały gotowany burak (ok. 80g) garść malin (ok. 60g) 2 łyżki pestek granatu warstwa różowa jasna: 40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka 6-7 truskawek (ok. 90g) łyżka jogurtu greckiego na wierzch: 20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka świeże owoce do ozdoby Przygotowanie: Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami. Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Odkryjcie wspólnie nowe smaki, przygotowując pyszną, lekko orientalną w smaku, rodzinną kolację. Składniki: Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania mozarella 300g bakłażan 1 sztuka duża cukinia 1 sztuka czerwona papryka 1 sztuka cebula 2 sztuki czosnek 3 ząbki imbir kolendra 1 pęczek pomidory krojone Łowicz 1 puszka mleko kokosowe 2 puszki olej rzepakowy masło 3 łyżki curry w proszku 4 łyżki mąka Lubella 3 łyżki sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 60 minut Przygotowanie: 1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut. 2. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry. 3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił. Walentynkowe słodkości: trufle czekoladowe: Z przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego. Wspaniały walentynkowy deser lub pyszny prezent na Dzień Zakochanych. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 jajko 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Skórka kandyzowana: 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru Ponadto: 100g mascarpone 30ml likieru pomarańczowego kakao do obtoczenia kulek Przygotowanie: 1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia. 2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić. 3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy 4. Gotowe kulki obtaczać w kakao. Pyszne i wyjątkowe śniadanie gotowe!
|