Przepisy na mikołajowo - świąteczne przysmaki dla dzieci

Dzieciaki z coraz większą niecierpliwością czekają na poranek 6 grudnia, by przekonać się, jakie niespodzianki Mikołaj przyniósł im w tym roku. Ale nie tylko najmłodsi lubią dostawać prezenty. Sprawmy więc, by mikołajkowy nastrój towarzyszył całej rodzinie, przez cały dzień. Na pewno w radosny nastrój wprawią wszystkich ulubione przysmaki. Zacznijmy już od śniadania. Przygotujmy kolorowe kanapki i narysujmy na nich ketchupowe wzorki: uśmiechnięte buźki, serduszka – co tylko podpowie nam wyobraźnia – a potem podarujmy je sobie nawzajem. To smaczny prezent, który z łatwością wykonają też najmłodsi. Bo przecież Mikołajki i prezenty kochają wszyscy #BEZograniczeń!

Bycie Mikołajem to trudne, ale bardzo miłe zadanie. Doskonale wiedzą o tym wszyscy rodzice, którzy chcą spełnić marzenia swoich pociech. Już niedługo czeka ich zatem wybieranie, a potem nocne pakowanie prezentów i ciche skradanie się do pokoju dziecka, by je tam położyć. Wysiłek się opłaca, bo 6 grudnia w wielu domach już od rana słychać okrzyki radości.

Mikołajkowy nastrój przez cały dzień

Żeby radość trwała cały dzień postarajmy się o jeszcze więcej niespodzianek. Podarujmy dzieciom– i sobie nawzajem – chwile pełne śmiechu i bliskości, np. wspólne posiłki z ulubionymi przysmakami, spacer lub wycieczkę w ciekawe miejsce, a na koniec dnia oglądanie bajek albo wieczór z grami planszowymi. Niech to będą prawdziwe Mikołajki #BEZograniczeń! Zacznijmy już od śniadania. Cała rodzina może uczestniczyć w jego przygotowywaniu. Rodzice pokroją składniki, a najmłodsi mogą na kanapkach namalować wesołe, ketchupowe buźki i inne obrazki. W ten sposób dzieci także przygotują mikołajkowe niespodzianki dla swoich rodziców. A przecież nic nie cieszy bardziej, niż prezent wykonany własnoręcznie przez naszą pociechę! Aby smakowita przyjemność była jak największa, a mikołajkowe śniadanie na pewno udane, postawmy na #SMAKNR1, czyli ketchupy Kotlin. Ekipa Kotlina to – obok rodziców – najlepsi pomocnicy Mikołaja! Wszystkie ketchupy tej marki są bez konserwantów, bez substancji wzmacniających smak i bezglutenowe. Na stole nie może zabraknąć Ketchupu Łagodnego, który na pewno zaspokoi gust małych i dużych smakoszy. Z jego pomocą powstaną urocze pyszności, które ze smakiem zje cała rodzina. Śniadanie z Kotlinem to najlepszy start w dzień pełen niespodzianek i smaczny sposób na Mikołajki #BEZograniczeń!

naleśniki szpinakoweSzpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

Składniki (10 sztuk)

  • świeży szpinak - 80 gramów
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • woda gazowana - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • sól - szczypta

Dodatki:

  • ketchup Kotlin Łagodny
  • ser typu mozzarella w plastrach
  • ulubiona wędlina
  • masło klarowane - do smażenia

Sposób przygotowania:

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć –  w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.

kotlin_tartaletkiKruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0/5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny
  • 250 g tłustego twarogu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • łyżka śmietany
  • pół czerwonej papryki

Dodatkowo:

  • Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
  • 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
  • ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
  • precelki na rogi Rudolfa
  • odrobina masła i bułki tartej do foremek

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony