Przepisy na mikołajowo - świąteczne przysmaki dla dzieci |
Dzieciaki z coraz większą niecierpliwością czekają na poranek 6 grudnia, by przekonać się, jakie niespodzianki Mikołaj przyniósł im w tym roku. Ale nie tylko najmłodsi lubią dostawać prezenty. Sprawmy więc, by mikołajkowy nastrój towarzyszył całej rodzinie, przez cały dzień. Na pewno w radosny nastrój wprawią wszystkich ulubione przysmaki. Zacznijmy już od śniadania. Przygotujmy kolorowe kanapki i narysujmy na nich ketchupowe wzorki: uśmiechnięte buźki, serduszka – co tylko podpowie nam wyobraźnia – a potem podarujmy je sobie nawzajem. To smaczny prezent, który z łatwością wykonają też najmłodsi. Bo przecież Mikołajki i prezenty kochają wszyscy #BEZograniczeń!
Bycie Mikołajem to trudne, ale bardzo miłe zadanie. Doskonale wiedzą o tym wszyscy rodzice, którzy chcą spełnić marzenia swoich pociech. Już niedługo czeka ich zatem wybieranie, a potem nocne pakowanie prezentów i ciche skradanie się do pokoju dziecka, by je tam położyć. Wysiłek się opłaca, bo 6 grudnia w wielu domach już od rana słychać okrzyki radości. Mikołajkowy nastrój przez cały dzień Żeby radość trwała cały dzień postarajmy się o jeszcze więcej niespodzianek. Podarujmy dzieciom– i sobie nawzajem – chwile pełne śmiechu i bliskości, np. wspólne posiłki z ulubionymi przysmakami, spacer lub wycieczkę w ciekawe miejsce, a na koniec dnia oglądanie bajek albo wieczór z grami planszowymi. Niech to będą prawdziwe Mikołajki #BEZograniczeń! Zacznijmy już od śniadania. Cała rodzina może uczestniczyć w jego przygotowywaniu. Rodzice pokroją składniki, a najmłodsi mogą na kanapkach namalować wesołe, ketchupowe buźki i inne obrazki. W ten sposób dzieci także przygotują mikołajkowe niespodzianki dla swoich rodziców. A przecież nic nie cieszy bardziej, niż prezent wykonany własnoręcznie przez naszą pociechę! Aby smakowita przyjemność była jak największa, a mikołajkowe śniadanie na pewno udane, postawmy na #SMAKNR1, czyli ketchupy Kotlin. Ekipa Kotlina to – obok rodziców – najlepsi pomocnicy Mikołaja! Wszystkie ketchupy tej marki są bez konserwantów, bez substancji wzmacniających smak i bezglutenowe. Na stole nie może zabraknąć Ketchupu Łagodnego, który na pewno zaspokoi gust małych i dużych smakoszy. Z jego pomocą powstaną urocze pyszności, które ze smakiem zje cała rodzina. Śniadanie z Kotlinem to najlepszy start w dzień pełen niespodzianek i smaczny sposób na Mikołajki #BEZograniczeń! Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem Składniki (10 sztuk)
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha. Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.
|