meskimbyc.pl portal o sztuce bycia mężczyzną -
Mapa strony

Jasne piwo połączone w proporcji 50/50 lub 60/40 z lemoniadą – to przepis na oryginalne shandy. Ten orzeźwiający napój z niewielką ilością alkoholu (ok. 2,5-3%) zdobył ogromną popularność np. w brytyjskich pubach. Ale nie tylko. Znany jest w Hiszpanii (pod nazwą clara), we Francji i Szwajcarii – panache (lub panasch w niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Rekordy popularności bije także w Niemczech - skąd pochodzi. Tam występuje pod nazwą radler.
Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.
Wiosna to dla wielu czas nowe zobowiązania do zrzucenia kilku kilogramów, aby wizyta na plaży w czasie letnich wakacji nie wiązała się z lekkim stresem. Obowiązkowy ruch i odpowiednie odżywianie na pewno przyniosą zamierzone efekty. Podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Dzisiaj proponujemy warzywa na patelnie.
Nowe smaki Advocaata! Ten tradycyjnie wyrabiany likier jajeczny to dobra propozycja na czas wiosny i okres świątecznych spotkań. Producent Śląska Wytwórnia Wódek Gatunkowych wprowadził właśnie na rynek dwa zupełnie nowe smaki tradycyjnego Advocaata – Cafe latte i Tiramisu!
Nie masz czasu? Cały czas się spieszysz? Chciałabyś przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie niebędącego zbyt dużym wyzwaniem? Mamy dla Ciebie idealną propozycję.
Na rynku pojawił się Rum Galeon w dwóch odsłonach: Rum Galeon Black i Rum Galeon Gold. To nowe propozycje ze Śląskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych w Bielsku Białej. Produkowane na bazie trzciny cukrowej łączą w sobie słodycz z mocą najwyższej jakości alkoholu.
Powrót do dań smażonych, zwrot w stronę potraw łatwych w przygotowaniu a także dalsza afirmacja żywności ekologicznej – to tylko niektóre z trendów, które zostały zaprezentowane podczas największych na świecie targów żywności Zielony Tydzień, które odbywają się w Berlinie. Kulinarne wydarzenie jak co roku skupiło na sobie uwagę całego gastronomicznego świata.
Wokół diety wegetariańskiej narosło w naszym kraju wiele mitów. Jej przeciwnicy wskazują, że niesie za sobą ryzyko niedowitaminizowania i skazuje organizm na poważne w konsekwencjach braki odżywcze. Zwolennicy powtarzają, że to najzdrowszy sposób odżywiania ze wszystkich możliwych. Gdzie leży prawda?
Podobno zawiera w sobie trzy elementy: daje radość, częstowanie nią zbliża ludzi a tym, którzy ją produkują daje utrzymanie. Taka jest właśnie prastara śliwowica – trunek do którego korzeni przyznają się mieszkańcy Bałkanów oraz Słowianie.
Whisky to trunek stworzony dla mężczyzn. Mocny, z charakterem, o wyjątkowym smaku i zapachu. Idealny do picia w czystej postaci, w szklaneczce z lodem. Jednak ostatnio coraz częściej podejmuje się próby mieszania go z innymi składnikami. Nic w tym zdrożnego, najważniejsze jest, by smakowanie whisky było przyjemnością.
Lubelska fabryka od ponad stu lat znana jest z doskonałych wódek czystych i smakowych. To tu spod ręki mistrzów destylacji wyszły największe przeboje rynku. Tak długa tradycja, doświadczenie i naturalny zmysł pozwalają producentowi na wprowadzanie nowych produktów, które szybko stają się ulubionymi trunkami Polaków. Na rynek trafiła właśnie kolejna nowość - Lubelska Trzy Zboża.
Na rynku pojawiła się nowa linia trunków ze Śląskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych. Bielska linia alkoholi: Miodowa, Cytrynowa, Wiśniowa i Grejpfrutowa, produkowanych  na bazie najlepszych składników, została stworzona z myślą o wszystkich amatorach słodkich, owocowych smaków.
John Jameson urodził się 5 października w 1740 roku aby 41 lat później wyprodukować swoją pierwszą butelkę whiskey. Jego nazwisko do dziś zdobi każdą etykietę tego unikalnego trunku, blisko 231 lat od założenia destylarni. Inwestycja w whiskey inną niż wszystkie udała się dzięki wyznawanej przez Irlandczyka zasadzie „Sine metu” co oznacza „Bez Obaw”. Motto „Sine Metu” idealnie oddaje charakter i smak Jameson’a - to zamknięta w butelce esencja irlandzkiego ducha - wolność, otwartość i spontaniczność. Świętując urodziny Johna Jamesona marka rozpoczęła kampanię, w której odwołuje się do motta „Sine Metu”. Irlandzki Jameson udowadnia, że whiskey bez obaw można pić nie tylko w szklankach, ale także w shotach.
PLUS H2O Drinki wprowadza na rynek nowy produkt z półki premium – Andrew’s Premium Cider. Ma unikalny smak cydru, uzyskanego dzięki doskonale dobranej kompozycji słodko-kwaskowatych jabłek. Ten niskoprocentowy napój alkoholowy ma już grono wielbicieli na całym świecie, popularność zdobywa także w Polsce.
Patron – znana na całym świecie marka tequili ultra premium – wprowadza na polski rynek likier Patron XO Cafe, który łączy w sobie świeżo paloną kawę i najwyższej jakości tequilę Patron Silver.
Chałwa, ta pyszna i lubiana przekąska, która przybyła do nas z Bliskiego Wschodu, kojarzona jest głównie jako idealny deser zaspokajający słodkie zachcianki. Ze względu jednak na swoją kaloryczność ma grono przeciwników. Czy słusznie?
Sława Hennessy jako doskonałego koniaku już od pierwszych lat jego istnienia docierała w najdalsze zakamarki świata -  również na dwór carski. Specjalne zamówienie, jakie złożono u progu XIX wieku w Petersburgu, przeszło do legendy. Jej echa powracają dziś w wyrafinowanym wydaniu Paradis Impérial.
CEDC wprowadza na rynek nowe, nietypowe pojemno?ci butelek marek klasy premium – Jim Beam White oraz Metaxa 5*.
Co sprawia, że piwo ma niesamowity bukiet zapachowy? Co różni piwa przeciętne od doskonałych? Odpowiedź jest jedna - to jakość drożdży. To one odgrywają ogromną rolę w procesie fermentacji piwa Tyskie Gronie.
Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl podany w wyżłobionym ananasie lub fantazyjnej szklance z ozdobami. A jak to było kiedyś? Czy nasi przodkowie znali taką formą podawania napojów alkoholowych?
Czy wiemy w jaki sposób prawidłowo podawac koktajle? Oto kilka rad jak poprawnie serwowa? drinki.
Z czym kojarzą się nam czasy prohibicji? Z przydymionymi klubami, eleganckimi, atłasowymi sukienkami, szykownymi mężczyznami w kapeluszach… Każdy, kto odnajduje się w takim klimacie, powinien wziąć udział w konkursie organizowanym przez kultową markę Jim Beam, pod hasłem „Koniec Prohibicji”.
Poranny jogging, racjonalna dieta w ciągu dnia, wieczór w siłowni. Wszystko po to, aby zamienić zbędne kilogramy w masę mięśniową. Są jednak przyjemności, z których nigdy nie zrezygnujemy, nawet na diecie – poranna kawa… Tylko jak przekonać się do gorzkiej lub polubić „chemiczny” smak, jaki nadaje słodzik? Czy jest sposób na to, aby prowadząc zdrowy tryb życia nie tracić równocześnie jego słodkiego smaku? Oczywiście! Większa moc słodzenia, mniej kalorii, a przy tym w 99% naturalne pochodzenie –  to główne zalety DOLCETINO – słodziku w kostkach na bazie cukru.
W sierpniu Stock Polska do portfela swoich produktów wprowadza dwie nowości whiskey Blue Barrel i Gold Barrel pochodzące z rejonu Kentucky w Stanach Zjednoczonych.
W dniach 12-13 maja br. odbyła się jubileuszowa, dwudziesta już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, zorganizowana przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a gospodarzem była firma Centrum Wina – czołowy krajowy importer i dystrybutor win wysokogatunkowych (tzw. fine wines).
Domowe nalewki i likiery mają wiele zalet, podobnie jak domowe wina: ich smak można dostosować do swoich upodobań, występują w wielu odmianach, pozwalają zaspokoić potrzebę kreatywności, idealnie nadają się na prezenty i są smakowitym dodatkiem do wielu potraw.
CEDC - wiodący producent i importer napojów alkoholowych wprowadza na rynek Jeżówkę - nową markę alkoholu o smaku dojrzałych w słońcu owoców.
Mocne espresso na rozpoczęcie dnia, mleczne latte czy cappuccino na spotkaniu z przyjaciółmi, a cafe lungo, gdy po południu chcemy pobudzić nasze zmysły do działania. Każdy z nas lubi kawę przyrządzoną na swój własny sposób  - w zależności od nastroju czy pory dnia. Z ekspresem ciśnieniowym Philips Saeco Xelsis, który wyposażony jest w funkcję zapamiętywania preferencji poszczególnych użytkowników.
Żubrówka Bison Grass, Absolwent, Soplica Orzech laskowy, Parliament i Zelyonaya Marka z medalami Monde Selection.Podczas jubileuszowej,  50 gali finałowej Monde Selection reprezentanci CEDC odebrali złote medale dla 5 wódek z portfolio firmy.
Ładna pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi i imprezom na świeżym powietrzu. Obecnie niezwykle popularnym sposobem spędzania czasu jest wspólne grillowanie. Na grillu opiekamy niemal wszystko: począwszy od warzyw, poprzez ryby, na pysznych mięsach skończywszy. Warto zatem zaskoczyć przyjaciół niebanalnym smakiem mięsa marynowanego według własnego przepisu.
Od czasu odkrycia dziury ozonowej trwa dyskusja o wpływie działalności przemysłowej człowieka na środowisko i co za tym idzie, ludzkie zdrowie. W ciągu 25 lat wprowadzono kolejne innowacje technologiczne, które oprócz zapewnienia człowiekowi wygody codziennego życia, miały na celu ochronę środowiska. Powstały więc przyjazne środowisku samochody, energooszczędne żarówki, ekologiczne środki czystości, domy i jedzenie.  Przyjazne środowisku i człowiekowi sprzęty do przygotowania zdrowej żywności wprowadzono na rynek 4 lata temu.
Wódka Extra Żytnia produkowana przez Śląską Wytwórnię Wódek Gatunkowych Polmos Bielsko-Biała zdobyła Złoty Medal w prestiżowym konkursie Monde Selection. To największy sukces tego brandu i być może początek światowej kariery jednej z najbardziej rozpoznawalnych wódek w Polsce.
Babka to tradycyjne ciasto, nawet Ci z nas, którzy preferują inne, słodkie wypieki nie wyobrażają sobie bez niej  Wielkanocy.
Belvedere Vodka, najbardziej ekskluzywna polska wódka, przedstawia nowy wariant produktu Intense – Belvedere Intense Unfiltered 80.
Domowe wypieki to najważniejszy słodki smakołyk na naszych wielkanocnych stołach. I choć jako tradycjonaliści zwykle bazujemy na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, każdy z nas chciałby dodać do nich coś od siebie. Prostym przepisem na zaprezentowanie tradycyjnych wypieków w nowej odsłonie jest… oryginalna dekoracja np. w postaci cukru.
Zupa, danie główne, deser – mało która pani domu ma czas i pomysły, aby każdego dnia przygotowywać taki zestaw. Teraz z pomocz parowarów Philips w krótkim czasie poradzisz sobie z całym posiłkiem. Możesz być pewna, ze będzie lekki, pe?en witamin i minerałów, a zachowany smak i kolor składników zachwyci podniebienie nawet największego niejadka!
Tullamore Dew jest wielokrotnie nagradzaną i najlepiej sprzedającą się marką irlandzkiej whiskey w Polsce. Dzięki konsekwentnemu zwiększaniu udziałów w światowym rynku alkoholi, jest również jedną z najdynamiczniej rozwijających się marek z segmentu brown spirits.
Jak przystało na alkohol z tradycjami, Stock XO musi osiągnąć odpowiedni wiek, zanim trafi do szklanki. By osiągnąć dojrzałość, osiem lat odpoczywa w wypalanych dębowych beczkach, które nadają jej tę specyficzną nutę starego drewna.
Grillowane potrawy to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Sam grill może stanowić także doskonały element dekoracyjny ogrodu czy werandy. Pomysłowo zaprojektowany, doda naszemu zielonemu królestwu jeszcze więcej elegancji i stylu.
Wiosna powoduje, że wszystko budzi się do życia, rośliny rozkwitają, zwierzęta budzą się ze snu. Wraz z wiosną nadchodzą święta Wielkiej Nocy, które stanowią okazję do zjedzenia obfitego, uroczystego śniadania z rodziną, są jednak także momentem, gdy chcemy podzielić się bliskimi radosnymi nowinami
Wszyscy uwielbiają chrupiące frytki. Teraz możesz podać je na obiad z domowymi nuggetsami czy kotlecikami rybnymi bez wyrzutów sumienia. Dzięki urządzeniu wielofunkcyjnemu Philips Airfryer przygotujesz ulubione potrawy bez dodatku oleju!
Firma GreenPan jest już obecna w ponad 90-ciu krajach świata. Od 15 grudnia 2010 roku produkty tej belgijskiej marki dostępne są również w Polsce.
Tegoroczna edycja międzynarodowego konkursu World Spirits Award należała do Stock Prestige Vodka. Organizatorzy ogłosili wódkę z Polski trunkiem roku!
Za sprawą Firmy Sobiesław Zasada Import Win na polskim rynku win pojawił się nowy producent hiszpańskich win- VinaOlabarri..
Jameson, irlandzka whiskey numer 1 na świecie
Madame du Barry powiedziała kiedyś, że szampan to jedyny alkohol, po którym kobieta wygląda piękniej. Wydaje się, że stwierdzenie to można rozciągnąć nie tylko na wina musujące, ale i spokojne. Dlatego przygotowując romantyczną kolację warto pomyśleć o odpowiednim winie, które wzbogaci i uzupełni te magiczne chwile.
Czysta wódka o smaku cytryn lub żurawiny? Dlaczego nie. Połączenie doskonałej jakości wódki jęczmiennej z naturalnym sokiem z dojrzałego owocu cytryny lub żurawiny zaowocowało wariantami smakowymi wódki Stock Prestige. Lubelska fabryka właśnie rozpoczęła produkcję Stock Prestige Cranberry i Stock Prestige Citron.
Koneserzy whisky porównują jej smakowanie do degustacji wina. Ogromne znaczenie ma wiek whisky, pochodzenie składających się nań whisky single malt, sposób przechowywania, temperatura podania oraz towarzystwo słodkich i ostrych smaków, np. czekolady czy przypraw. Serwowanie tego trunku ma kilka zasad. Sprawdźmy swoją wiedzę na temat whisky – oto sześć mitów dotyczących tego alkoholu.
W karnawale zwykle pozwalamy sobie na więcej luzu, na drobne grzeszki i przyjemności. Kaloryczne ale efektownie podane potrawy i bajecznie kolorowe drinki, które wprawią wszystkich w imprezowy nastrój. Kiedy przyrządzamy drinki, warto pamiętać o głównym ich podziale.
Duopack to ostatnia  nowość marki Extra Żytnia. Połączenie  wódki i Coca – Coli w eleganckim opakowaniu to propozycja nie tylko dla wielbicieli drinków na bazie czystej wódki,  ale także osób ceniących sobie walory estetyczne nabywanych produktów.
Marka Kenwood znana jest z rewelacyjnych urządzeń AGD, które cieszą się nieskazitelną renomą i dorównują jakością produktom stricte przeznaczonym dla profesjonalistów. Dlatego właśnie używa ich jeden z najbardziej znanych i cenionych w Polsce kucharzy, sam Kurt Scheller. Znawcy sztuki gotowania wiedzą, że aby stworzyć najsmaczniejszy koktajl trzeba użyć najlepszego blendera.
Kompaktowy grill elektryczny BQ100 idealnie nadaje się na letnie przyjęcia na tarasach i werandach, w niewielkich, miejskich ogródkach. Przez cały rok możemy korzystać z wygodnego i zdrowego sposobu przyrządzania mięsa, ryb czy warzyw.
Green Line i Red Mint – to dwa koktajle, które wśród kilkuset europejskich receptur miksologicznych zostały nagrodzone brązowymi medalami podczas tegorocznego konkursu Cocktail Challenge. A wyzwanie podjęła Żołądkowa Gorzka.
Włoska marka De`Longhi wprowadza na rynek niezwykle uniwersalne ekspresy kombinowane, czyli urządzenia łączące ekspres ciśnieniowy i przelewowy w jednej, eleganckiej i zwartej formie. Te wszechstronne ekspresy, wyposażone są w moduł espresso i moduł parzenia kawy przelewowej.
Za światowym sukcesem marki Ballantine’s Finest stoi wspaniała historia, doświadczenie i pasja tworzenia whisky najwyższej jakości. W 100. rocznicę wprowadzenia whisky Ballantine’s Finest na rynek, marka niezmiennie inspiruje zachęcając do kreowania indywidualnego planu na życie i poszukiwania tego co wartościowe.  
Słowo whisky pochodzi z języka gaelickiego, w którym uisge beatha znaczyło "woda życia". Niepowtarzalny smak szkockiej whisky słodowej zyskuje zwolenników od średniowiecza aż do dziś, a jego analiza i porównanie różnych gatunków stanowi wyzwanie dla koneserów. "Whisky. Leksykon smakosza" autorstwa Davida Wisharta to pierwsza na rynku książka opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji.
Golonka uważana jest za męskie danie, podobnie jak tatar, stek czy bigos,  ale wielu mężczyzn przyznaje się również do słabość do naleśników. Przepisów na przyrządzania golonki jest wiele, przepis na golonkę gotowaną, pieczoną, grillowaną z rozmaitymi zestawami przypraw. Jak przyrządzić dobrą golonkę?
Napój imbirowy 300g świeżego imbiru4 pomarańcze2 cytryny2l soku pomarańczowego1l wody½ kg cukru
Drinki czy inaczej koktajle to popularne dziś w klubach, na prywatkach czy domowych imprezach słodkie mieszanki alkoholi i różnorodnych dodatków: soków, owoców, ziół. Ich kompozycje to kwestia umiejętnego łączenia składników. Powstają więc szkoły, które uczą tajników miksologii czyli sztuki przygotowywania drinków i koktajli.
Zanim sam rozpoczniesz niezwykłą podróż po smakach i aromatach grzańcowych, pragniemy zainspirować Cię do poszukiwań Twojego idealnego grzanego piwa. Specjalnie dla marki Tyskie Michał Tkaczyk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Bristol, stworzył unikalny i jedyny w swoim rodzaju przepis na grzańca. Aby każdy mógł osiągnąć perfekcję w przygotowaniu grzańca załączamy zdjęcia, gdzie krok po kroku są pokazane kolejne etapy przygotowania
Trzy drinki na bazie Ballantine’s: rytm, perspektywa i przestrzeń.
Thermomix firmy Vorwerk to więcej niż wielofunkcyjny robot kuchenny. Przyda się, gdy będziesz chciał odważyć odpowiednią ilość produktów i ugotować je w sposób tradycyjny lub na parze.
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem pełnić funkcję deseru, choć nie zawsze tylko słodkiego. Sprawdź przepis baristy i trenera z Warsaw School Of Coffee, Marcina Kozickiego na Migdałową Mokkę - idealną na świąteczne spotkania w gronie bliskich.
Miniblender Philips pozwala przygotowywać koktajle w wygodny sposób w bidonie - bez konieczności przelewania. Wykorzystaj przepisy Agaty Ziemnickiej-Łaskiej, zabierz bidon z koktajlem na drogę i wypij, np. przed lub po treningu.
Bardzo pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w 15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania i pyszny efekt końcowy sprawiają, że zupę można wykorzystać w planowanym menu, ale również w sytuacjach awaryjnych. Na przykład takich, kiedy w domu mamy niewiele produktów, wyjście do sklepu z różnych przyczyn nie wchodzi w grę, a musimy skomponować danie obiadowe. Zupę chlebową można dowolnie przyprawiać a nawet wzbogacić o dodatkowe składniki. Doskonale smakuje także w wersji z podsmażoną papryką lub porem, jednak w przedstawionej opcji podstawowej również jest pysznym i sytym daniem.
Sprawdź jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Ostatnio bardzo popularne stało się picie soków warzywnych i owocowych. Pewnie często słyszysz o tym jak wspaniały wpływ mają na zdrowie i że naprawdę warto je pić. To wszystko prawda, ale trzeba wybierać mądrze.
Dzieciaki z coraz większą niecierpliwością czekają na poranek 6 grudnia, by przekonać się, jakie niespodzianki Mikołaj przyniósł im w tym roku. Ale nie tylko najmłodsi lubią dostawać prezenty. Sprawmy więc, by mikołajkowy nastrój towarzyszył całej rodzinie, przez cały dzień. Na pewno w radosny nastrój wprawią wszystkich ulubione przysmaki. Zacznijmy już od śniadania. Przygotujmy kolorowe kanapki i narysujmy na nich ketchupowe wzorki: uśmiechnięte buźki, serduszka – co tylko podpowie nam wyobraźnia – a potem podarujmy je sobie nawzajem. To smaczny prezent, który z łatwością wykonają też najmłodsi. Bo przecież Mikołajki i prezenty kochają wszyscy #BEZograniczeń!
Wkrótce czekają nas przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, musimy spędzić sporo czasu na ucieraniu ciast, krojeniu warzyw czy lepieniu pierogów. W tym gorącym okresie liczy się każda minuta. Jednocześnie zależy nam, by wszystko smakowało doskonale. Dlatego warto sięgnąć po najnowszą propozycję marki Krakus – koncentrat grzybowej. To sprytny sposób na znakomitą grzybową zupę lub sos. Jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, co zapewnia doskonały smak potrawy, a jego a płynna forma – wygodę i szybkość przygotowania posiłków.
Przepisy na 5 makaronowych dań inspirowanych kuchniami Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski :
Ballantine’s Glenburgie 15YO i Ballantine’s Miltonduff 15 YO – pierwsze w historii SINGLE MALTY od marki Ballantine’s. Ballantine’s odkrywa swoją największą tajemnicę! Po raz pierwszy w historii jedna z czołowych marek whisky blended na świecie postanowiła poszerzyć swoje portfolio o zupełnie nową kategorię – whisky single malt. Nowoczesna wizja, połączona z  nieustającym oddaniem tradycji, zaowocowała powstaniem prestiżowej edycji Ballantine’s Single Malts, w skład której wchodzą Ballantine’s  Glenburgie 15YO oraz Ballantine’s Miltonduff 15YO. Oba trunki są już dostępne w sprzedaży detalicznej.
Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić menu w aromatyczne, pomysłowe dania, które zarówno dorośli i dzieci będą zajadać ze smakiem. Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.
Takie wydarzenie ma miejsce raz na 100 lat... W 1912 roku marka Martell zaprezentowała nowy produkt w swojej ofercie – koniak Cordon Bleu. Od 105 lat pozostaje on ulubionym trunkiem koneserów koniaku. 23 października, w ramach inauguracji Club Martell, odbyła się premiera nowego koniaku Martell VS Single Distillery.
Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania w wypożyczalniach odpowiednich strojów to znak, że zbliża się Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez. Oprócz pomysłowych przebrań obowiązkowe są też pyszne przekąski – najlepiej ociekające czerwonym ketchupem.
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem pełnić funkcję deseru, choć nie zawsze tylko słodkiego. Sprawdź propozycje baristy i trenera z Warsaw School Of Coffee, Marcina Kozickiego.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory, np. soki.
Mistrzostwa Świata 2018 coraz bliżej, a polska drużyna coraz bliżej awansu do nich. 5 i 8 października czekają zawodników kolejne starcia – z Armenią oraz Czarnogórą. Większość z nas kibicować będzie przed telewizorami. Szczęśliwcy zasiądą na stadionie. Jednak nieważne gdzie, ważne jak! Kibicujmy #BEZograniczeń, wspólnie ze znajomymi  i razem z ekipą Kotlina, ile sił! Niech nasza energia poniesie piłkarzy do zwycięstwa. Zróbmy prawdziwą, domową strefę kibica, a swoją energię uzupełniajmy przekąskami, by dopingować „naszych” jeszcze mocniej.
29 września obchodzony jest Światowy Dzień Serca. To dobra okazja, żeby zadbać o serce swoje i najbliższych, wprowadzając zmiany w stylu życia i diecie. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę dla serca.
Co to jest równowaga energetyczna? Prawidłowe odżywianie osób aktywnych powinno polegać przede wszystkim na zapewnieniu tzw. równowagi energetycznej. Co oznacza to pojęcie i jak w praktyce o nią zadbać?
Masz ochotę na niezwykły drink kawowy na bazie espresso z niezwykłego ekspresu? Zmieszaj kawę z ciekawymi przyprawami i zaparz ją za pomocą tabletu w ekspresie Saeco GranBaristo Avanti! To dopiero połączenie!
Na ciepłe dni wyśmienicie sprawdzi się frappe przygotowana na bazie espresso ze świeżo zmielonych ziaren. Sprawdź przepisy Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School Of Coffee i rozkoszuj się kawą na zimno z ciekawymi dodatkami.
Dietetycy jednogłośnie zachęcają do częstego spożycia ryb ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Jednak nie wszystkie ryby są równie wartościowe. Pstrąg jest jedną z tych ryb, która niesłusznie jest niedoceniona. Ta drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyje dziko w słodkich wodach i nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.
Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby, które jeszcze bardziej pozwolą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Wspaniałym pomysłem na oryginalne danie z papryką w roli głównej jest aromatyczny krem z pieczonej papryki wzbogacony sycącą pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią. Gęsty krem jest smakowity, pożywny i świetnie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można serwować go nawet wymagającym gościom. To świetna potrawa nawet dla osób niezbyt doświadczonych w kuchni – aromatyczna pasta i kuszący aromat pieczonej papryki gwarantują sukces. Krem jest smakowitą propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Roladki z chorizo i papryką Składniki (2 porcje): 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g) 12 plastrów boczku 250 ml piwa ciemnego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej ok. 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 czerwona cebula musztarda, np. sarepska sól pieprz ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Spotkania w męskim gronie to doskonała okazja, by zobaczyć się z kumplami, z którymi nie mamy czasu widywać się na co dzień, pogadać o sporcie, motocyklach i innych, męskich sprawach. No i zjeść coś dobrego. Teraz, gdy pogoda wreszcie sprzyja, okazji jest BEZ wątpienia jeszcze więcej – koncerty, wspólne uprawianie sportów na świeżym powietrzu albo letnie, męskie grillowanie. Żeby męski grill był udany, należy zadbać BEZwzględnie przynajmniej o 3 podstawowe sprawy: dobre towarzystwo, jedzenie i  oczywiście sam grill.
Sorbety na trzy sposoby Składniki • 200 g cukru • 200 ml wody • 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka • 400 ml wody Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.
„Garden party” na dobre rozgościły się w naszym życiu towarzyskim. Przyjęcia te doczekały się opisów w poradnikach savoir-vivre czy mody. W słoneczne dni warto postawić na łatwe w przygotowaniu przekąski i napoje, by zachować luźną i spontaniczną atmosferę. Mistrzowie globalnego konkursu barmańskiego World Class polecają receptury na proste, lekkie koktajle na letnie garden party. Pamiętaj: pij rozważnie!
Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi i dodatkami i przygotuj ją na zimno, na przykład w postaci drinka kawowego z piwem i likierem pomarańczowym, polecanego przez baristę.
Awokado, które ma właściwości antynowotworowe, kaktus, który działa korzystnie na metabolizm tłuszczów, a może poprawiające krążenie papryczki chili? Eksperci Mr. Chilly opowiadają o składnikach dań kuchni meksykańskiej, które warto włączyć do swojej diety.
Carpaccio z buraków z hummusem to wyjątkowo efektowna potrawa, która podbija podniebienia oraz syci inne zmysły. Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych. Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Majówka coraz bliżej. A oczekiwanie na nią jest w tym roku tym bardziej niecierpliwe, że wielu z nas będzie miało aż pięć dni wolnych od pracy. Jeśli tylko pogoda dopisze, jak co roku ruszymy na zagraniczne wyjazdy, krajowe wycieczki, pikniki, a przede wszystkim z przytupem rozpoczniemy sezon grillowy. Radzimy, co dobrego do jedzenia można przygotować na tegoroczną majówkę!
Wspomóż pracę swojego organizmu i przejdź kilkudniowe oczyszczanie, w trakcie którego pij przede wszystkim soki, wodę i ziołowe napary. Poznaj porady dietetyczki, Agaty Ziemnickiej-Łaskiej na dietę oczyszczającą.
Coraz cieplejsze dni, coraz więcej słońca i przyroda budząca się do życia – oto pewne oznaki wiosny. Wydawać by się mogło, że to idealne warunki do tego, by mieć dobry nastrój i więcej chęci do działania. Tymczasem zdarza się, że w okresie przedwiośnia i na samym jej początku czujemy lekki spadek energii. Na szczęście istnieją sposoby, aby z przesileniem wiosennym sobie poradzić. Nie wymagają dużo czasu i nie są skomplikowane. Wystarczy, że każdego dnia spędzisz kilka chwil na świeżym powietrzu, znajdziesz odrobinę czasu dla siebie lub na rozmowę z kimś życzliwym, a posiłki zaplanujesz tak, by dostarczały ci energii do działania.
Przyrządzanie posiłków dla jednej osoby nie musi być męczące i frustrujące. Godziny spędzone w kuchni, a potem jedzenie tych samych dań przez kolejne kilka dni z rządu lub odgrzewanie gotowych niezdrowych dań zawierających konserwanty i sztuczne substancje, to nie jedyne rozwiązania dla singli. Wystarczy trochę dobrej organizacji, przemyślane zakupy, porządek w zamrażarce i wielofunkcyjne urządzenie, np. Philips Airfryer.
POTRZEBUJESZ: • Lubella Mlekołaki Cinisy 2 szklanki• budyń waniliowy 1 sztuka• mleko 500 mlCzas przygotowania: 30 minut
Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie. Oto 10 sprytnych sposobów, dzięki którym łatwo poprawisz samopoczucie, dodasz sobie energii i wpłyniesz pozytywnie na zdrowie!
Dzięki piciu domowych soków uzbroisz swój organizm w niezwykle silną broń – antyoksydanty. Walcząc z wolnymi rodnikami, antyoksydanty pomagają budować odporność, chronią przed chorobami i opóźniają starzenie.
Zupy krem sycą na długo, pomagają przemycić warzywa i smakują także dzieciom. Dobrze przygotowywać je przez cały rok, wykorzystując świeże warzywa sezonowe oraz mrożonki. Jak w łatwy sposób przygotować aksamitną zupę krem?
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
Sitemap XML Sitemap XML Sitemap TXT Sitemap TXT

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony