Sposób na udane grillowanie? Nowe przepisy!

Każdy ma swój sprawdzony sposób na spędzanie wolnego czasu pod chmurką. Jedno jest pewne. Polacy uwielbiają imprezy plenerowe, podczas których króluje wspólne grillowanie. Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na garden party na działkach, w przydomowych ogrodach, na miejskich plażach czy w parkach.  Przyrządzamy pyszne grillowe smakołyki, rozkoszujemy się słońcem i dobrym towarzystwem. Bo to właśnie odpowiedni squad gwarantuje udaną zabawę!

burger kotlinBurgery drobiowe fit z botwinką

Składniki (6-8 porcji)

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • nasiona sezamu
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
  • bułki (np. na żytnim zakwasie)
  • sałata
  • zielone ogórki
  • czerwona cebula
  • koperek
  • ocet balsamiczny (2 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • olej
  • dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

  2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.

  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.

  4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).

  5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.

  6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość  wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.

  7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.

  8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

stek z kalafioraGrillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem i ketchupem Kotlin Extra Hot Z piekła rodem

Składniki:

  • młody kalafior - 2 duże główki
  • roztopione masło klarowane - 6 łyżek
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia - po 1 łyżeczce
  • parmezan - około 40 g
  • ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem - do podania

Sposób przygotowania:

  1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
  2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
  3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
  4. Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.
 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony