Kotlin przepis na roladki z karkówki

roladki z karkówkiRoladki z chorizo i papryką

Składniki (2 porcje):

  • 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)

  • 12 plastrów boczku

  • 250 ml piwa ciemnego

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki żółtej

  • ok. 200 g kiełbasy chorizo

  • 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chilli

  • 1 czerwona cebula

  • musztarda, np. sarepska

  • sól

  • pieprz

  • ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

Dodatkowo

  • pieczywo grillowane

  • ulubione warzywa świeże lub grillowane

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp kotlety solą, pieprzem oraz rozmarynem.

2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli pokrój w plasterki. Można wyciągnąć pestki – danie wówczas będzie mniej pikantne. Cebulę obierz z łupinki. Pokrój.

3. Przelej piwo do miski, dodaj czosnek, cebulę, chilli oraz plastry karkówki. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią. Odstaw na minimum pół godziny.

4. Chorizo i papryki pokrój w słupki.

5. Plaster karkówki posmaruj musztardą, ułóż na niej pokrojone w słupki chorizo i paprykę. Zwijaj mięso tworząc roladkę, możesz je spiąć wykałaczkami. Na koniec owiń mięso plastrami boczku. W ten sposób postępuj z kolejnymi kawałkami.

6. Rozgrzej grilla. Umieść mięso na tackach i grilluj z obu stron na małym ogniu. Równocześnie możesz grillować warzywa.

7. Przelej zalewę piwną wraz z warzywami do garnka. Postaw go na ogniu i gotuj aż zredukuje się do kilku łyżek. Tym sosem smaruj roladki podczas pieczenia.

8. Tak przygotowane mięso podawaj z ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot oraz ulubionymi dodatkami.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony