Ponadczasowe koktajlowe klasyki na karnawał |
Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie!
KRWAWA MARY Słynny pikantny koktajl na bazie soku pomidorowego, który zaskarbił sobie miejsce w menu brunchowym i nie tylko! Składniki: • 50 ml Ketel One Vodka • 90 ml soku pomidorowego • 20 ml wytrawnego sherry • 8 kropli tabasco • 4 krople sosu Worcestershire • 2 szczypty soli • Odrobina zmielonego czarnego pieprzu • Garnish: sól, pieprz, gałązka selera naciowego Wszystkie składniki koktajlu wraz z kostkami lodu umieść w shakerze lub w słoiku z nakrętką. Zamiast wstrząsać, mieszaj Krwawą Mary przez kołysanie naczyniem. Krawędź wysokiej szklanki zanurz w mieszance soli i grubo zmielonego pieprzu. Wypełnij szklankę kostkami lodu, przelej koktajl przez sitko i ozdób gałązką selera naciowego. Wskazówka: Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak koktajlu, przed jego przygotowaniem umieść w shakerze kilka plasterków żółtej papryki i rozgnieć je. NEGRONI Charakterystyczne, gorzko-słodkie Negroni przeżywa obec-nie swój renesans, zarówno w lokalach, jak i w domach, gdzie podawane jest często jako aperitif, najlepiej przed kolacją. Składniki: • 25 ml Tanqueray London Dry Gin • 25 ml słodkiego wermutu • 25 ml Campari • Garnish: skórka z pomarańczy (zest) Zobacz film na YouTube Wypełnij szklankę kostkami lodu, wlej wszystkie składniki koktajlu i prawie gotowe! Na koniec przy pomocy obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z pomarańczy, skręć ją bezpośrednio nad szklanką i ozdób koktajl. Pamiętaj, że zest używamy nie tylko ze względów estetycznych – skręcenie skórki powoduje także uwolnienie olejków aromatycznych. ESPRESSO MARTINI O tym, że kawa lubi procenty nie trzeba nikogo przekony-wać. Daje kopa energetycznego, a odrobina cukru stwarza dodatkową przyjemność dla kubków smakowych. Składniki: • 50 ml Ketel One Vodka • 45 ml kawy espresso • 15 ml syrop cukrowy • Garnish: 2-3 ziarnka kawy Zobacz film na YouTube Wszystkie składniki koktajlu zmieszaj razem z kostkami lodu w shakerze. Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdób ziarenkami kawy dla kontrastu z jasną pianką na powierzchni koktajlu. Wskazówki: Przed przygotowaniem koktajlu umieść filiżankę z espresso na kilka minut w lodówce dla zwiększenia efektu pianki. Syrop cukrowy możesz kupić albo przygotować samodzielnie, rozpuszczając biały cukier we wrzątku w proporcji 1:1 (np. szklanka do szklanki). Tags:
|