Szkolne sklepiki oraz automaty obfitują w produkty określane śmieciowymi. Dzieci od najmłodszych lat mają z nimi do czynienia zarówno w szkole, jak i w domu. Śmieciowe produkty przyzwyczajają najmłodszych konsumentów do sztucznie wykreowanych połączeń smakowych, nie mających nic wspólnego ze smakami występującymi w naturze.
|
Więcej…
|
Większość mężczyzn potrafi doskonale sobie poradzić, gdy zostają sami. Dla tych, którzy są nauczeni, że obowiązkami domowymi należy się dzielić, brak w domu kobiety nie równa się głodowaniu. Są też i tacy Panowie, którzy nie wyobrażają sobie siebie w kuchni. Ci mają już większy problem, kiedy zostają pozbawieni codzinnych smacznych, domowych obiadów. Im bardziej przewidująca żona, tym lepszy pomysł na to aby jej mężczyzna, a często i dzieci, w czasie jej nieobecności nie byli pozbawieni jedzenia. Można przygotować coś wcześniej i zamrozić lub zrobić dokładne wytyczne co do przygotowywania posiłków, gdy zabraknie głównej żywicielki w domu.
|
Więcej…
|
Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową. W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a smak jest po prostu niebiański. Zupa cebulowa z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając w prawdziwie francuski klimat.
|
Więcej…
|
Jesienne chłodne wieczory i słotna aura za oknem nie do końca sprzyja długim spacerom. Coraz częściej stwierdzamy, że jesteśmy domatorami. Najlepiej wówczas spędzać czas z przyjaciółmi czy rodziną i wspominać wakacyjne wojaże. W celebrowaniu takich przyjemnych chwil na pewno pomoże nam nowość firmy Vinpol – pyszna i rozgrzewająca Nalewka Babuni o smaku owoców czarnej porzeczki.
|
Więcej…
|
Coraz chłodniejsze jesienne popołudnia skłaniają do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najskuteczniej pomogą w tym gęste zupy – kremy. Efektowne i niezwykle smaczne, mimo to łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealnym posiłkiem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości, sprawdzą się też doskonale jako danie obiadowe, a także kolacja dla całej rodziny. Można wykorzystać do ich przyrządzenia niemalże każde z warzyw, jednak jedną z najpopularniejszych tego typu zup jest włoski rozgrzewający krem z pomidorów. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.
|
Więcej…
|
|
Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.
|
Więcej…
|
Coraz trudniej znaleźć produkt pozbawiony dodatków do żywności. Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na dodatkach. Producenci stosują różne triki i sztuczki mające na celu uśpienie czujności konsumentów poszukujących naturalnych produktów. Dochodzi do absurdów – ketchup jest bez pomidorów, a aromat truskawkowy z wiórów drewnianych.
|
Więcej…
|
W krajach śródziemnomorskich ryby są jednym z podstawowych składników nie tylko dań obiadowych, ale także lekkich kolacji i smacznych przekąsek. Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierają bowiem mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami oraz jodu – bardzo ważnego dla osób z chorobami tarczycy.
|
Więcej…
|
W XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.
|
Więcej…
|
Irlandzka whiskey Bushmills, w tym roku po raz kolejny zachwyciła jury najbardziej prestiżowych organizowanych w branży alkoholowej konkursów na całym świecie.
|
Więcej…
|
|