Sałatka z pomidorkami koktajlowymi |
Podczas komponowania wiosennych, lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może pojawić się w jej towarzystwie w godzinach obiadowych, czy też do soczystej karkówki z grilla, serwowanej na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Jej sekret tkwi w połączeniu niesamowitych kolorów, wyrazistego (ale i uniwersalnego) smaku oraz bardzo prostym i szybkim wykonaniu. składniki: mix sałat (najlepiej różnobarwnych) 6 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona (lub żółta) opakowanie sera koziego garść nasion słonecznika 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine Olitalia sposób przygotowania:
Po obowiązkowym przepłukaniu warzyw przekrajamy pomidorki na połówki, by następnie lekko je posolić. Ser kroimy w kostkę, paprykę zaś w cienkie plastry. Jeśli wybierzemy paprykę żółtą, sałatka pod względem kolorystycznym będzie prezentowała się jeszcze lepiej. Sałatę włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość skropić oliwą z oliwek extra vergine Olitalia, wymieszać i posypać ziarnami słonecznika. Gotowe! Przepis można uatrakcyjnić, przygotowując dressing na bazie oliwy z oliwek – przepis poniżej: przepis na dressing do sałatki:
Wymieszać 30 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia z łyżką miodu i kilkoma kroplami soku z cytryn Limmi. Połączyć z sałatką i posypać ziarnami słonecznika.
Smacznego!
|