Rozgrzewający krem pomidorowy – poleca Valfrutta

Coraz chłodniejsze jesienne popołudnia skłaniają do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najskuteczniej pomogą w tym gęste zupy – kremy. Efektowne i niezwykle smaczne, mimo to łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealnym posiłkiem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości, sprawdzą się też doskonale jako danie obiadowe, a także kolacja dla całej rodziny. Można wykorzystać do ich przyrządzenia niemalże każde z warzyw, jednak jedną z najpopularniejszych tego typu zup jest włoski rozgrzewający krem z pomidorów. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Rozgrzewający krem pomidorowy Valfrutta

krem z pomidorwyPotrzebować będziemy następujących składników:

-  pęczek włoszczyzny

-  3 udka z kurczaka

-  liść laurowy i ziele angielskie

-  500 ml przecieru pomidorowego Valfrutta

-  puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta

-  80 g oliwek czarnych Serpis

-  3 łodygi selera naciowego

-  4 ząbki czosnku

-  5 g świeżego imbiru

-  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

-  sól pieprz,

-  świeży imbir do smaku

Włoszczyznę obrać i wraz z udkami z kurczaka zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować powoli na małym ogniu. Powstały w ten sposób bulion drobiowy odcedzić, dodać do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz i świeży starty imbir, następnie gotować jeszcze przez 10 minut. W tym czasie na oliwie zeszklić należy czosnek oraz pokrojony w kostkę seler naciowy i całość wraz z pokrojonymi w krążki oliwkami Serpis i krojonymi pomidorami Valfrutta wrzucić do zupy. Na koniec całość wystarczy zagotować i gotowe! Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca, jeśli podana będzie z kawałkami mięsa, ugotowanymi w wywarze.

 

Smacznego!

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony