W okresie zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienie. W dobie szerokiego dostępu do farmaceutyków często nie doceniamy codziennej diety, a przecież to, co jemy ma duży wpływ na to, jak silna jest naturalna odporność naszego organizmu. To ona jest naszą bronią przed wirusami i bakteriami, które szczególnie w okresie częstych zmian pogody dają się nam we znaki. Do walki z chorobą organizm potrzebuje stałego poziomu witamin i minerałów, ale trzeba mu pomóc. Jednym ze sposobów może być dieta wzmacniająca.
|
Więcej…
|
Wraz z końcem karnawału wielu z nas zaczyna myśleć o zdrowym wejściu w wiosnę. Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce – to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
|
Więcej…
|
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów. Od lat najwięksi smakosze nie potrafili jej się oprzeć i dziś pewnie będzie podobnie. Jest szybka, łatwa i w zależności od doboru dodatków, zaspokoi każdy gust – Włocha, Polaka i Amerykanina. Prezentujemy kilka przepisów na pizzę z tej okazji.
|
Więcej…
|
Prawidłowe żywienie polega na spożyciu odpowiednio dobranych określonych ilości produktów spożywczych, które odpowiadają w optymalnym stopniu zapotrzebowaniu człowieka na energię i składniki odżywcze.
|
Więcej…
|
Ok. 6 tys. lat p.n.e. po raz pierwszy uwarzono piwo, nazywane przez Sumerów „boskim napojem”. Dziś piwo to trzeci – po wodzie i herbacie – najbardziej popularny napój na świecie. Jego spożycie w Polsce sięga poziomu 100 litrów rocznie na statystycznego Polaka. To plasuje nas w europejskiej czołówce. Niesłabnącą popularnością wciąż cieszą się u nas dwa gatunki piwa: jasne i mocne.
|
Więcej…
|
|
Tradycyjne owoce, takie jak maliny, czarne porzeczki czy truskawki, uprawiane w przydomowych ogródkach lub na działkach, to jedno z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych. Jak jednak wydobyć z nich to, co najlepsze, gdy za oknem króluje zima i niskie temperatury?
|
Więcej…
|
Zdrowe nie znaczy nudne! Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im - zdrowe przekąski na przyjęcie.
|
Więcej…
|
Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych. Od tego momentu, zachwycony władca zaczął upowszechniać ten zdrowy tryb życia. Tak z dekretu króla zaczęto do każdego zamawianego wina podawać również coś na ząb. Tak powstała pierwsza przekąska, dzięki której Hiszpanie po dziś dzień nie ulegli fast foodowej modzie.
|
Więcej…
|
Wypróbuj przepis na Bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu i zaskocz swoich karnawałowych gości.
|
Więcej…
|
Nieodłącznym atrybutem zabawy są oryginalne drinki, które z powodzeniem rozkręcają każdą imprezę. Dlatego warto znać kilka ciekawych przepisów na różnorodne shoty i koktajle, które bez wątpienia zaimponujemy znajomym. Królem tegorocznych zabaw bedzie TABASCO®, które nutkę pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.
|
Więcej…
|
|