Słodki przepis na lukrowane ciasteczka

Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.

Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi

lukrowane_piernikiSkładniki:

  • 350 g mąki pszennej

  • 150 g otrąb owsianych Kupiec

  • 150 g sztucznego miodu

  • 50 g cukru

  • 1,5 łyżeczki sody spożywczej

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka kakao

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • Cukier puder Kupiec do dekoracji

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao. Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut. Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem.

 

Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony