Historia pachnąca przyprawą korzenną, czyli skąd się wziął piernik

Pierniki obecne są w naszej kuchni od setek lat, uważane za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii i początkowo traktowane były jako symbol dobrobytu, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich.

Tags:
Więcej…
 
Shandy – połączenie piwa i lemoniady

Jasne piwo połączone w proporcji 50/50 lub 60/40 z lemoniadą – to przepis na oryginalne shandy. Ten orzeźwiający napój z niewielką ilością alkoholu (ok. 2,5-3%) zdobył ogromną popularność np. w brytyjskich pubach. Ale nie tylko. Znany jest w Hiszpanii (pod nazwą clara), we Francji i Szwajcarii – panache (lub panasch w niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Rekordy popularności bije także w Niemczech - skąd pochodzi. Tam występuje pod nazwą radler.

Więcej…
 
Warzywa na patelnie - Frosta

Wiosna to dla wielu czas nowe zobowiązania do zrzucenia kilku kilogramów, aby wizyta na plaży w czasie letnich wakacji nie wiązała się z lekkim stresem. Obowiązkowy ruch i odpowiednie odżywianie na pewno przyniosą zamierzone efekty. Podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Dzisiaj proponujemy warzywa na patelnie.

Więcej…
 
Sałatka caprese

Nie masz czasu? Cały czas się spieszysz? Chciałabyś przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie niebędącego zbyt dużym wyzwaniem? Mamy dla Ciebie idealną propozycję.

Więcej…
 
Żywnościowe trendy prosto z Berlina

Powrót do dań smażonych, zwrot w stronę potraw łatwych w przygotowaniu a także dalsza afirmacja żywności ekologicznej – to tylko niektóre z trendów, które zostały zaprezentowane podczas największych na świecie targów żywności Zielony Tydzień, które odbywają się w Berlinie. Kulinarne wydarzenie jak co roku skupiło na sobie uwagę całego gastronomicznego świata.

Więcej…
 
Orzech Laskowy i Cytryna z mięta – dwa nowe smaki z Bielska!

Bielska Orzech Laskowy to wyjątkowe połączenie najwyższej jakości alkoholu i nastawu z orzechów laskowych. Niespotykana kompozycja smakowa jest wyróżnikiem tego trunku.

Więcej…
 
Jedzenie, które poprawia humor

Bez jedzenia trudno wyobrazić sobie nasze funkcjonowanie. Lubimy jeść, bo to dzięki makroelementom dostarczanym do organizmu możemy polepszyć samopoczucie. Dzięki przekąskom które spożywamy, dodajemy sobie zastrzyk energii na cały dzień.

Więcej…
 
Advocaat – Cafe latte i Tiramisu!

Nowe smaki Advocaata! Ten tradycyjnie wyrabiany likier jajeczny to dobra propozycja na czas wiosny i okres świątecznych spotkań. Producent Śląska Wytwórnia Wódek Gatunkowych wprowadził właśnie na rynek dwa zupełnie nowe smaki tradycyjnego Advocaata – Cafe latte i Tiramisu!

Więcej…
 
Nowość w dwóch odsłonach – Rum Galeon!

Na rynku pojawił się Rum Galeon w dwóch odsłonach: Rum Galeon Black i Rum Galeon Gold. To nowe propozycje ze Śląskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych w Bielsku Białej. Produkowane na bazie trzciny cukrowej łączą w sobie słodycz z mocą najwyższej jakości alkoholu.

Więcej…
 
Dieta wegetariańska – dieta przyszłości?

Wokół diety wegetariańskiej narosło w naszym kraju wiele mitów. Jej przeciwnicy wskazują, że niesie za sobą ryzyko niedowitaminizowania i skazuje organizm na poważne w konsekwencjach braki odżywcze. Zwolennicy powtarzają, że to najzdrowszy sposób odżywiania ze wszystkich możliwych. Gdzie leży prawda?

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 następna > ostatnia >>

Strona 26 z 32

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony