Pierniki obecne są w naszej kuchni od setek lat, uważane za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii i początkowo traktowane były jako symbol dobrobytu, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich.
|
Więcej…
|
Jasne piwo połączone w proporcji 50/50 lub 60/40 z lemoniadą – to przepis na oryginalne shandy. Ten orzeźwiający napój z niewielką ilością alkoholu (ok. 2,5-3%) zdobył ogromną popularność np. w brytyjskich pubach. Ale nie tylko. Znany jest w Hiszpanii (pod nazwą clara), we Francji i Szwajcarii – panache (lub panasch w niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Rekordy popularności bije także w Niemczech - skąd pochodzi. Tam występuje pod nazwą radler.
|
Więcej…
|
Wiosna to dla wielu czas nowe zobowiązania do zrzucenia kilku kilogramów, aby wizyta na plaży w czasie letnich wakacji nie wiązała się z lekkim stresem. Obowiązkowy ruch i odpowiednie odżywianie na pewno przyniosą zamierzone efekty. Podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Dzisiaj proponujemy warzywa na patelnie.
|
Więcej…
|
Nie masz czasu? Cały czas się spieszysz? Chciałabyś przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie niebędącego zbyt dużym wyzwaniem? Mamy dla Ciebie idealną propozycję.
|
Więcej…
|
Powrót do dań smażonych, zwrot w stronę potraw łatwych w przygotowaniu a także dalsza afirmacja żywności ekologicznej – to tylko niektóre z trendów, które zostały zaprezentowane podczas największych na świecie targów żywności Zielony Tydzień, które odbywają się w Berlinie. Kulinarne wydarzenie jak co roku skupiło na sobie uwagę całego gastronomicznego świata.
|
Więcej…
|