Dobre rady zawsze są w cenie, zwłaszcza w Święto Dobrych Rad obchodzone 13 czerwca. To dzień, w którym powinniśmy nie tylko przyjmować, ale także dawać dobre rady. Co można doradzić miłośnikom chmielowego trunku w tym dniu? Będzie to wskazówka genialna w swej prostocie. Drodzy piwosze – zarówno dzisiaj, jak i przez resztę roku pijcie tylko dobre piwa!
Banalne? Tylko pozornie. Obecnie piwna kategoria oferuje nam coraz więcej rozmaitych produktów różniących się opakowaniem, a przede wszystkim smakiem – mówi Maciej Chołdrych, ekspert piwny i właściciel firmy Piwoznawcy. Różnorodność jest dobrodziejstwem, ale zarazem sprawia, że wybór dobrego piwa staje się coraz trudniejszy. Jak rozpoznać naprawdę dobre piwa? Czym się charakteryzują? Oto krótki przewodnik Kompanii Piwowarskiej po dobrych piwach z okazji Święta Dobrych Rad.
-
Dobre piwo ma sprecyzowaną barwę, nigdy nie jest szarobrązowe lub mlecznozłote. Chmielowy trunek dobrej jakości bywa złoty, bursztynowy, miedziany, wiśniowy lub czarny – w zależności od gatunku.
-
Dobre piwo to świeże piwo. Piw gatunku lager czy pilsner nie odstawiamy do piwniczki, by leżakowały, ponieważ ich atutem jest świeżość. Tylko wtedy goryczka orzeźwia, a słodowa pełnia syci zmysły.
-
Dobre piwo powstaje z dobrych surowców. Goryczka chmielowa jest wyraźna, lecz nie zostaje w pamięci zbyt długo, natomiast pełnia smaku jest wyważona i stonowana. Żadna z cech bukietu nie wybija się na pierwszy plan.
-
Dobre piwo to piwo serwowane w odpowiedni sposób: szklanka typowa dla gatunku, podkładka pod szklankę, prawidłowy rytuał i sposób serwowania. Tylko wtedy dobre piwo odkryje przed nami cały swój potencjał.
-
Dobre piwo pijemy w odpowiednich dla niego okolicznościach. Lager pozwala orzeźwić się w letnie popołudnie, pilzner – zaostrzyć apetyt, a koźlakiem można zakończyć dzień. Każde piwo ma swój czas i miejsce.
-
Na koniec najważniejsza rada: dobre piwo pijemy w dobrym towarzystwie. Kiedy już spotkacie się przy piwie w gronie dobrych znajomych, nie zapomnijcie przekazać im zestawu dobrych, piwnych rad. Dzięki temu poszerzy się grono koneserów dobrego piwa.
Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki będą Wam towarzyszyć przez cały rok, przy wielu piwnych okazjach.
|