Faszerowany bakłażany po włosku

Wypróbuj przepis na Bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu i zaskocz swoich karnawałowych gości.

faszerowany baklazanskładniki:

- 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta

- 300 g świeżego szpinaku

- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

- 50 g orzeszków pini (lub nerkowców)

- 4 małe bakłażany

- 50 g parmezanu

- 150 g chudego bekonu w plastrach

- sól i pieprz

 

sposób przygotowania: przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 min.  Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką – tak powstałe łódeczki odłóż na bok. Następnie pokrój wydrążany miąższ w kostkę i podsmaż go na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Do mieszania nie używaj metalowych akcesoriów, gdyż szpinak bardzo szybko przejmuje metaliczny posmak. Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone Valfrutta. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Całość dopraw solą oraz pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp  parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem. Smacznego!
 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony