Zdrowe przekąski na przyjęcie

Zdrowe nie znaczy nudne! Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im - zdrowe przekąski na przyjęcie.

Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej. Sprawdź, jakie to proste!

Wytrawne babeczki

babeczkiSkładniki:

  • 200 g kaszy gryczanej Kupiec

  • 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)

  • 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn

  • 2 jajka

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • 100 g twarogu

  • blaszka do mufinek (12szt)

 

Sposób przygotowania:

Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.

Orzechowe trufle z kaszy jaglanej

Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN

zakaskaSkładniki:

  • 100 g kaszy jaglanej Kupiec

  • 50 g suszonych moreli

  • 50 g suszonych śliwek

  • 50 g rodzynek

  • 50 g płatków migdałowych

  • 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych

  • 0,5 szklanki soku jabłkowego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 szczypta soli

  • 100 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.

Artykuły powiązane

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony