TABASCO przepisy na Międzynarodowy Dzień Pizzy |
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów. Od lat najwięksi smakosze nie potrafili jej się oprzeć i dziś pewnie będzie podobnie. Jest szybka, łatwa i w zależności od doboru dodatków, zaspokoi każdy gust – Włocha, Polaka i Amerykanina. Prezentujemy kilka przepisów na pizzę z tej okazji. Wydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. Jednak od dawna przypuszcza się, że ojczyzną tej potrawy jest Grecja. Pierwowzór pizzy to płaski chleb, posmarowany oliwą z czosnkiem i dodatkiem ziół. Około 500 roku przed naszą erą placek ten trafił do Rzymu. Tam sukcesywnie dodawano kolejne składniki, aż około 1889 roku powstało danie na kształt współczesnej pizzy. Wówczas do Neapolu przybyła królowa Włoch Margherita, dla której miejscowy piekarz przygotował specjalną potrawę, pizzę. Dziś ta podstawowa wersja placka o kolorach włoskiej flagi (zielona bazylia, śnieżnobiała mozzarella i czerwone pomidory) jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą odmianą śródziemnomorskiego dania.
Podstawowy przepis na ciasto:500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywna pizza śródziemnomorska
3 łyżki TABASCO® Original 1 1/2 szklanki tartego sera mozzarella 1/3 szklanki plasterków cebuli 1/4 szklanki pokrojonych grzybów (np. pieczarek) 1/4 szklanki pokrojonej w paski zielonej papryki 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
1/2 szklanki sosu marinara lub przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich plasterków ananasa 1 szklanka cienkich plasterków szynki pieczonej, pociętej na kawałki 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
1 łyżka TABASCO ® Original 1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño 3/4 szklanki sosu pomidorowego 1 pokrojona w krążki żółta papryka 1/4 szklanki tartego sera Cheddar 1 łyżki posiekanej świeżej kolendry
W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, TABASCO® Original i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą podawać natychmiast.
|