Prawie 200-letnia receptura , która stała się bazą dla popularnej żołądkowej odnaleziona w Lublinie! Kto spodziewałby się, że przepis na podstawie którego produkowany jest jeden z najbardziej znanych polskich trunków zachowa się do dziś? Pewnie byłoby to niemożliwe gdyby w 1822 roku nie wydrukowano go w kalendarzu lubelskim. Odnaleziony po latach w Archiwum Państwowym w Lublinie, krok po kroku opisuje proces zestawiania nalewów na popularną żołądkową.
|
Więcej…
|
Spotkanie z przyjaciółmi, randka z partnerem czy słodkie leniuchowanie podczas jesiennych i zimowych wieczorów powinno jak najczęściej mieścić się na liście „rzeczy pilnych”. Bo w szalonym biegu życia warto wyłapywać jak najwięcej momentów dla siebie, robić rzeczy, które sprawiają nam przyjemność. Jesienią idealnym zestawem na niezapomniany wieczór będzie czekolada Lindt Excellence i odpowiednie wino, które podkreśli jej wyśmienity smak.
|
Więcej…
|
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.
|
Więcej…
|
Pamiętamy, a przynajmniej staramy się pamiętać o właściwej diecie zmniejszającej ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, nowotworów… Zazwyczaj w tym zestawieniu żywieniowych „powinności” zapominamy o najważniejszym organie – mózgu.
|
Więcej…
|
Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków – serwowanych tym razem w wersji bezmięsnej. W przepisie mięso i biały ryż zastąpione zostały składnikami nieco lżejszymi i zdrowszymi – kaszą jęczmienną oraz wegetariańskimi pulpecikami. Danie, mimo że nie zawiera mięsa, trafi nie tylko w gusta zdeklarowanych jaroszy. Z pewnością podbije także podniebienia miłośników tradycyjnej kuchni, ponieważ gołąbki z kaszą i pulpecikami wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne, a do tego są syte i pożywne. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
|
Więcej…
|
|
Whisky Glenfiddich – oto wymarzony prezent bożonarodzeniowy dla konesera i wielbiciela nietuzinkowych historii. Boże Narodzenie i whisky Glenfiddich mają bowiem wiele wspólnego – łączy je nie tylko szczególny charakter, ale także wyjątkowa historia. Podaruj najbliższym niezwykłą opowieść zamkniętą w szklanej butelce.
|
Więcej…
|
Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując.
Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w podsmażyć z odrobiną oliwy, dodając pokrojoną z grubsza rukolę.
Ugotować muszle Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i przełożyć na patelnię z sosem z dyni.
|
Więcej…
|
Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Niedocenianej niesłusznie, bo to smaczny element wielu potraw i źródło inspiracji w naszej kuchni. Nie można również zapominać o jej bogactwie składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tak więc korzystać trzeba – tym bardziej, że dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.
|
Więcej…
|
Męskie rozmowy wieczorową porą, oglądanie ligowego meczu czy zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu pracy – Żubrówka Złota sprawdzi się w każdej sytuacji. Ta słodko-gorzka nowość w portfolio firmy CEDC, jest idealna do picia w kieliszkach bez dodatków lub na lodzie.
|
Więcej…
|
Dwutlenek siarki to mocny związek chemiczny, występujący pod postacią gazu o ostrym zapachu i silnych właściwościach drażniących. Przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, jest stosowany do bielenia, dezynfekcji i jako czynnik chłodniczy. Przede wszystkim jednak dodawany jest do wielu produktów żywnościowych jako konserwant - popularny E-220.
|
Więcej…
|
|