Figowo-orzechowe puddingi z trzcinowym creme anglaise

Nie wiecie jakie menu przygotować na imprezę sylwestrową? Popularnością cieszą się dania w sam raz na jeden kęs - koreczki, mini kanapeczki i inne przekąski. Warto też pomyśleć o czymś na ciepło, aby dodać gościom energii do dalszej zabawy. Na przyjęciu nie może zabraknąć również czegoś słodkiego. Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza. Polecamy!

figowe_puddingSkładniki na ciasto:

  • 70 g prażonych orzechów włoskich

  • 150 ml soku pomarańczowego

  • 100 g posiekanych suszonych fig

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 80 g miękkiego masła

  • 115 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

  • 1 jajko

  • 90 g mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

na krem angielski trzcinowy:

325 ml mleka

4 żółtka w temperaturze pokojowej

120 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, dna wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować. Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową. Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min. Wyciągnąć ramekiny na 5 min, podawać gorące z kremem angielskim. Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, zdjąć z ognia. Żółtka bardzo dokładnie ubić z Cukrem pudrem trzcinowym Diamant, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla. Gotować na małym ogniu, nie przerwanie mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony