Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi

Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np. Zupa-krem z paluszkami paprykowymi. Oto przepis na 4 porcje:

krem_z_ziemniakw*400 g ziemniaków ,

*1 l bulionu warzywnego,

*60 g cebuli,

*20 g mąki,

*sól i pieprz,

*100 ml świeżej śmietany,

*15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,

* 1 żółtko,

*Glassa Gastronomica Ponti,

*majeranek,

*150 g gotowego ciasta francuskiego,

*30 g parmezanu,

*papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania zupy: Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę. Przygotowanie paluszków: Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 12 minut. Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony