Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Niedocenianej niesłusznie, bo to smaczny element wielu potraw i źródło inspiracji w naszej kuchni. Nie można również zapominać o jej bogactwie składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tak więc korzystać  trzeba – tym bardziej, że dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.

Przez dynię do zdrowia

Niedoceniana dynia w rzeczywistości może mieć spektakularny wpływ na nasze zdrowie. Jest praktycznie beztłuszczowa, więc nie musimy się martwić o ilość kalorii, które zawiera. Poza tym to bogate źródło karotenu i witamin, zwłaszcza wit. A, B1, B2, C, a także składników mineralnych jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zapobiega gromadzeniu się cholesterolu i zawiera sporą zawartość cynku, co w konsekwencji świetnie wpłynie również na naszą skórę i paznokcie.

Gotuj, baw się i eksperymentuj!

Dynia daje także ogromne możliwości kulinarne. Jej uniwersalny smak sprawia, że można jeść ją na słodko i słono, ugotowaną, pieczoną lub na surowo. Trzeba jednak wiedzieć, jak odpowiednio ją doprawić i tak połączyć ze sobą składniki, aby ze sobą perfekcyjnie współgrały. Takich kombinacji można stworzyć naprawdę sporo! Z dynią, i nie tylko, świetnie skomponuje się makaron, który jest dobrym nośnikiem smaku. Poza tym jest łatwy i szybki
w przygotowaniu, a różnorodność rodzajów i kształtów umożliwia  eksperymentowanie podczas wspólnego gotowania z przyjaciółmi
– mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla.

Czas przygotowania: 42 min

Stopień trudności: łatwe

penne_rigate_z_dyni_boczkiem_Składniki dla 4 osób:

- 400 g makaronu Penne Rigate Barilla

- 1 mała dynia (450 g)

- 90 g wędzonego boczku

- 50 g sera Parmigiano Reggiano

- 2 łyżki posiekanej pietruszki

- 1 gałązka rozmarynu

- 1 ząbek czosnku

- kilka kropli octu balsamicznego z Modeny

- oliwa extra virgin do smak

Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu.

Wrzucić dynię z rozmarynem, czosnkiem i pietruszką. Podsmażać jeszcze przez jakiś czas aż kawałki dyni będą miękkie.

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem. Udekorować wiórkami Parmigiano Reggiano. Skropić octem balsamicznym do smaku.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony