Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym - widowiskowy, orzeźwiający deser na zimno lub ciepło

Doskonały przepis na letni słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeźwiający, syty i bardzo aromatyczny  a dzięki swojej kremowej, gęstej konsystencji rozpływa się w ustach i na długo nie pozwala zapomnieć o swoim urzekającym smaku. Deser, mimo że prosty w przygotowaniu,  jest bardzo widowiskowy i z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem zastąpi lody i inne tradycyjne desery. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

mus czekoladowySkładniki:

5 kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka

0,5 litr soku jabłkowego

1 laska cynamonu

3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami czekolady Primavika

100 g gorzkiej czekolady

50 g masła

50 ml śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym, dodać laskę cynamonu i gotować aż jabłka będą się rozlatywać a sok zredukuje się co najmniej o połowę. Jabłka zmiksować i mus wymieszać z masłem orzechowym jeszcze raz miksując. Przelać do filiżanek.

Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Następnie delikatnie przy pomocy łyżki nalewać czekoladę na deser aż pokryje cały wierzch. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.

Przepis na Mus z jabłek z czekoladą to przepis – pilot akcji "Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką” przygotowany przez Piotra Kucharskiego w ramach kampanii promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia.  Piotr Kucharski - kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował serię autorskich przepisów kulinarnych. Wspólnie z Primaviką zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania i przekonuje, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne. Serię autorskich przepisów kulinarnych w ramach akcji  przygotowała też  Marta Dymek –autorka bloga kulinarnego jadlonomia.com, uznanego za najlepszy blog kulinarny 2013r.  Przepisy Piotra Kucharskiego, Marty Dymek oraz innych blogerów zobaczyć można będzie od września na stronie: primavika.pl/konkurs Dodatkowo Piotr Kucharski zaprasza wszystkich miłośników kucharzenia, gotowania i pichcenia do wspólnej zabawy i udziału w konkursie kulinarnym. Aby wziąć udział w konkursie należy przyrządzić potrawę z dowolnym produktem Primaviki i zgłosić swój przepis razem ze zdjęciem swego kulinarnego dzieła na stronie primavika.pl/konkurs. Piotr Kucharski wspólnie z konkursowym jury wybierze najciekawsze przepisy. Do wygrania atrakcyjne nagrody. Konkurs trwa od 1 września do końca br. Zapraszamy !

primavika.pl

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony