Łososiowy pucharek z avocado – przystawka idealna

Przystawki, jak żadna inna pozycja w menu, niosą w sobie niewiarygodny potencjał w zakresie kulinarnego eksperymentowania. Mogą być malutkie, dosłownie na jeden gryz, jak drobne tartinki lub kolorowe koreczki, nieco większe, niczym piętrowe kanapeczki lub podane w postaci miniaturowego dania – w formie pucharków. Ta wersja przystawki jest wyjątkowo wdzięczna – zazwyczaj łatwa w przygotowaniu i niezwykle estetyczna. A jeśli do tych wszystkich zalet dodamy zaskakujący smak, możemy być pewni, że goście będą co najmniej zaintrygowani. Przykładem tego typu przystawki jest Łososiowy pucharek z awokado. Danie lekkie, zdrowe oraz… posiadające właściwości afrodyzjaku…

Składniki dla 4 osób:

lososiowy_pucharek*200 g wędzonego łososia w plastrach,

*1 duże dojrzałe avocado,

*1 łyżki Sunquicka Marakuja,

*3 łyżki posiekanych listków kolendry,

*2 łyżki miodu,

*2 łyżki białego wytrawnego wina,

*Glassa Gastronomica Ponti

 

Sposób przygotowania: Awokado obrać i pokroić w kostkę. Całość wymieszać z Sunquickiem, kolendrą miodem i winem. Na dnie szklanych pucharków ułożyć kawałki łososia, na nich porcję awokado, następnie znów kawałki łososia. Udekorować polewą przyrządzoną na bazie octu balsamicznego oraz gałązkami szczypiorku. Połączenie słodkiego, egzotycznego smaku syropu Sunquick Marakuja, owoców awokado i miodu z intensywnym aromatem łososia oraz kwaskowatością octu balsamicznego dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych, które na długo pozostają w pamięci. Całość, uszlachetniona białym winem staje się czymś więcej niż tylko intrygującą przekąską, pobudzając kubki smakowe i sprawiając, że chce się rozkoszować tym smakiem bez końca. Dodatkowo, niewielki koszt przygotowania tego smakołyku pozwala wracać do jego aromatu tak często, kiedy tylko mamy na to ochotę.
 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony