Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii |
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy. Pomidory umieścić na około 1 minutę we wrzątku, wyjąć i obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić w paseczki i przełożyć do naczynia z czterema łyżkami oliwy extra vergine, posiekaną bazylią i solą celem zmacerowania. Ugotować mini kokardki w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze twardawe i dodać do kremu dyniowego. Doprawić solą i podawać przyozdobione pomidorami, które naszły aromatem bazylii. Można też wzbogacić recepturę, zastępując połowę ilości mleka śmietaną. Do dania tego dobrze pasuje rześkie białe wino, czyste i aromatyczne, z lekko wyczuwalnym posmakiem goryczki, jak np. Pignoletto, czy Ortrugo.Składniki dla 4 osób: - mleko pełnotłuste 300 g - dynia 150 g - świeże pomidory 120 g - oliwa z Oliwek Extra Vergine 50 g - bazylia 5 liście - sól do smaku Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: niski
|