Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Chcesz zrobić kulinarne wrażenie na wyjątkowych gościach? A może na teściach, ukochanym lub ukochanej, domownikach czy przyjaciołach? Wędzona pierś kaczki w pomarańczach będzie strzałem w dziesiątkę! Danie niezwykle eleganckie, widowiskowej aromatyczne oraz – przy posiadaniu odpowiednich składników – możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy.

duckPotrzebne będą:

  • 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki,

  • 100 ml Sunquicka Pomarańcza,

  • 25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,

  • 3 łyżki soku z cytryny Limmi,

  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,

  • 10 g szczypiorku,

  • 3 pomarańcze,

  • 50 g suszonych śliwek,

  • 1 cebula (czerwona),

  • 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek,

  • 25 ml syropu z czarnej porzeczki,

  • łyżka octu winnego czerwonego

Sposób przygotowania:

Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje. Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki. Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynować w syropie Sunquick zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokroić je na cienkie plastry. Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony