Polacy wolą tradycję -
Polacy wolą tradycję

Podobno, gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. Jednak, gdy chodzi o jedzenie, to większość z nas pozostaje zgodna. Dobre, bo polskie to dewiza wielu polskich kuchni, dlatego tak chętnie powracamy do smaków z dzieciństwa.

Kuchnia włoska, meksykańska, a może tajska?

Na każdym rogu każdej ulicy w kraju można spotkać restauracje oferujące międzynarodową kuchnię – od śródziemnomorskich przysmaków Włoch, czy Hiszpanii, po bardziej egzotyczne potrawy rejonów azjatyckich. Przy ogromie możliwości i lokali, w których możemy przegryźć coś niekoniecznie polskiego, trudno nie skusić się na odrobinę kulinarnej światowości. Podobnież robiąc zakupy, sklepowe półki większości dużych marketów przyciągają egzotycznymi przyprawami i ziołami zza mórz i oceanów.

Kulinarna świadomość Polaków z roku na rok rośnie. Coraz więcej z nas gotuje, odważniej posługujemy się przyprawami. Jednak pomimo umiędzynarodowienia krajowej gastronomii, typowa polska kuchnia to wciąż nie kulinarne eksperymenty, lecz to, co nasze, tradycyjne i wyniesione z rodzinnego domu. –Polacy są wierni tradycyjnym smakom. Doceniamy to, co niezmienne od lat, przypisując takim potrawom i produktom wartość dodaną. Idziemy z duchem czasu, ale nie zapominamy o tym, co tak naprawdę nam smakuje. Tak też przygotowujemy nasze wędliny – mówi Jacek Ziąbski, Dyrektor Marketingu firmy Olewnik.

Kulinarny powrót do przeszłości

Smaki z dzieciństwa mają duże podłoże psychologiczne. Utożsamiamy je z bezpieczeństwem, radością, rodzinnymi chwilami czy zapachem przypraw i ziół unoszącym się w kuchni. Im wyraźniejszy jest ten obraz lub zapach, tym odczucia są silniejsze i żywsze. Dlatego odpowiednia szczypta ziół potrafi nadać potrawie nie tylko głębi smaku, ale także przenieść nas w czasie. Właśnie taką kompozycją może zaskoczyć nas Perfekcyjna Sucha Krakowska, czy Sucha Myśliwska od firmy Olewnik.

Sentyment do smaków z przeszłości to nie tylko siła przyzwyczajenia, czy preferencje naszych kubków smakowych. Człowiek uczy się postrzegania smaków z upływem lat. Niektórzy twierdzą, że zmienia się ono diametralnie nawet co kilka lat. Duże znaczenie mają także uwarunkowania genetyczne – to co jedli nasi rodzice lub potrawy, jakie spożywała matka w trakcie ciąży. Jednak bez względu na wszystkie te czynniki, każdy z nas z radością powraca do smaków sprzed lat.

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony