Tajniki idealnego smaku i aromatu espresso

Przygotowanie idealnego espresso to skomplikowany rytuał. Poza doborem ziaren na smak i aromat kawy wpływ ma wiele szczegółów, m.in. sposób ich przechowywania, mielenia i samo serwowanie kawy.

hd876909bCzy może być coś przyjemniejszego od delektowania się perfekcyjnym espresso? Marka Saeco, renomowany producent ciśnieniowych ekspresów do kawy, mający 30 lat doświadczenia w parzeniu kawy pełnej pasji stara się jak najbardziej ułatwić osiągnięcie kawowego ideału.

Przygotowanie perfekcyjnego naparu zaczyna się od znalezienia odpowiednich ziaren kawy. Dzięki niezliczonej ilości odmian kawy ziarnistej możesz tworzyć niepowtarzalne kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagające gusta. Jeśli lubisz eksperymentować, idealnym rozwiązaniem jest ekspres Saeco Moltio wyposażony w unikatowy przełącznik rodzaju ziaren, który pozwala na dostosowanie procesu mielenia i parzenia do konkretnego gatunku kawy.

Bez wątpienia trzeba zachować odpowiednie zasady przy przechowywaniu ziaren, gdyż są one niezwykle delikatne, a ich aromat łatwo się ulatnia. Jakość ziaren może ucierpieć nawet przez kilkuminutowy kontakt z powietrzem, światłem i wilgocią. Ziarna najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, z dala od słońca i sztucznego światła, w chłodnym i suchym miejscu.  Gdy dysponujesz dużym zapasem ziaren, powinieneś trzymać je w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by nie mielić ich bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, gdyż ziarna zawierają oleje i tłuszcze, które tężeją w niskich temperaturach.

Ekpresy Moltio są wyposażone w wymienny pojemnik na ziarna, który nie tylko umożliwia ich zmianę w zależności od potrzeb i upodobań, ale także ułatwia samo przechowywanie kawy. Świeżość i aromat gwarantuje silikonowa uszczelka wieczka oraz odporny na działanie promieni UV materiał. Pojemnik można także wyjąć z ekspresu i schować do lodówki, co jest ważne, np. jeżeli wyjeżdżasz na dłużej.

Aby móc cieszyć się świeżym i intensywnym aromatem kawy, nie należy przechowywać zmielonych ziaren, a mielić je we właściwy sposób bezpośrednio przed przyrządzaniem kawy.  Pomoże w tym z pewnością niezawodny i niezwykle cichy ceramiczny młynek. Zastosowane w ekspresach Saeco młynki nigdy się nie przegrzewają, co gwarantuje niezmiennie perfekcyjny rezultat mielenia ziaren.  Ponadto inteligentny system przystosowawczy Saeco (SAS), który automatycznie dostosowuje proces mielenia do rodzaju ziaren kawy, którego używasz, wydobywając z nich to, co najlepsze. Aby jeszcze lepiej dostosować właściwości zaparzanych napojów do indywidualnych preferencji użytkowników, model Saeco Moltio oferuje 5 ustawień stopnia zmielenia, od kawy najdrobniej zmielonej dla amatorów gęstego, intensywnego w smaku espresso, po grubiej zmieloną idealną do przygotowania delikatniejszej café crèma.

Na koniec ważna jest też filiżanka, w której zaserwujesz swoje idealne espresso - nie tylko, by móc w pełni cieszyć się jego aromatem, ale też, by utrzymać odpowiednią temperaturę. Tradycyjnie uważa się, że najlepsza jest biała filiżanka z chińskiej porcelany, gdyż pozwala dłużej zachować cenny zapach kawy i docenić wygląd doskonałej pianki. Miłą dla oka alternatywą może być przejrzysta szklana filiżanka z podwójną ścianką dla zachowania odpowiedniej temperatury.

Z ekspresem Saeco przygotowanie idealnego espresso może być znacznie łatwiejsze, a niesamowity smak będący efektem dbałości o szczegóły zdecydowanie jest tego wart. Dla kawowych smakoszy nie ma przecież nic przyjemniejszego niż chwila relaksu z dobrą kawą.

Dostępne modele z linii MOLTIO wraz z rekomendowaną ceną detaliczną:

HD8769/09 (czarny) - 3 649 PLN

HD8769/19 (srebrny) - 3 850 PLN

HD8768/09 (czarny) - 3 170 PLN

HD8766/09 (czarny) - 2 719 PLN

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony