Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym |
Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując. Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w podsmażyć z odrobiną oliwy, dodając pokrojoną z grubsza rukolę. Ugotować muszle Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i przełożyć na patelnię z sosem z dyni. Składniki dla 4 osób: - dynia 200 g - rukola 70 g - śmietana 50 g - orzechy włoskie bez skórki 40 g - parmezan 30 g - czosnek 1 ząbek - oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki - sól do smaku - pieprz do smaku Czas: 35 minut Stopień trudności: średni
|