Męska kuchnia -
Co z tą siarką? Czy wszystkie suszone owoce są siarkowane ?

Dwutlenek siarki to mocny związek chemiczny, występujący pod postacią gazu o ostrym zapachu i silnych właściwościach drażniących. Przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska jako produkt uboczny spalania paliw kopalnych, jest stosowany do bielenia, dezynfekcji i jako czynnik chłodniczy. Przede wszystkim jednak dodawany jest do wielu produktów żywnościowych jako konserwant - popularny E-220.

Więcej…
 
Wiodąca szkocka whisky single malt odkrywa swoje nowe 26-letnie wcielenie

Najczęściej nagradzana na świecie szkocka whisky single malt wprowadza na rynek swoje najnowsze wcielenie – 26-letnią whisky Glenfiddich Excellence. Trunek ten dojrzewa w dębowych beczkach po burbonie przez ponad ćwierć wieku, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. Premiera Glenfiddich Excellence stanowi znakomity dodatek do kolekcji rzadkich i prestiżowych rodzajów whisky, pochodzących z rodzinnej destylarni Glenfiddich.

Więcej…
 
Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym

Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom.  Przepis na Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

Więcej…
 
Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym - widowiskowy, orzeźwiający deser na zimno lub ciepło

Doskonały przepis na letni słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeźwiający, syty i bardzo aromatyczny  a dzięki swojej kremowej, gęstej konsystencji rozpływa się w ustach i na długo nie pozwala zapomnieć o swoim urzekającym smaku. Deser, mimo że prosty w przygotowaniu,  jest bardzo widowiskowy i z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem zastąpi lody i inne tradycyjne desery. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

Więcej…
 
Sezon na piwo o smaku jeżyn

Polacy nie przestają poszukiwać oryginalnych i lokalnych smaków. Po boomie na piwa z małych, regionalnych browarów, tegorocznym hitem będą piwa smakowe i piwne specjalności. To właśnie sprzedaż tych, dotąd niszowych produktów, rośnie najszybciej – mimo iż „jasne pełne” cały czas jest najczęstszym gościem na polskich stołach.

Więcej…
 
Polacy wolą tradycję

Podobno, gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. Jednak, gdy chodzi o jedzenie, to większość z nas pozostaje zgodna. Dobre, bo polskie to dewiza wielu polskich kuchni, dlatego tak chętnie powracamy do smaków z dzieciństwa.

Więcej…
 
Intensywny trening. Najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Wiesz, że sportowiec musi zjeść dziennie od 3500 do 6000 kcal? I potrzebuje 8 g węglowodanów na każdy kilogram masy cała? Zapotrzebowanie może być jednak większe, bowiem zależy to od rodzaju treningu. Dieta sportowca musi być wysokoenergetyczna, bo tylko taka jest odpowiednia dla osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Co w takim razie jeść i jak dobierać składniki?

Więcej…
 
Gotowanie makaronu – to takie proste!

Każdy z nas wie, jak prawidłowo ugotować makaron. Wlewamy wodę, solimy, czekamy, aż się zagotuje, obowiązkowo łyżeczka oleju, wrzucamy makaron, a na koniec ugotowaną pastę zalewamy zimną wodą, żeby się nie sklejała oczywiście. Prawdziwy Włoch załamałby ręce i krzyknął: mamma mia!
Jak więc prawidłowo ugotować makaron, żeby nie stracił swoich walorów smakowych i idealnie połączył się z sosem?

Więcej…
 
Migdałowa moc zdrowia – czyli dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu

Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć – są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych tłuszczy nienasyconych.

Więcej…
 
Polacy – czy wiemy, jak jemy

Kilkanaście procent Polaków je niezdrowo, wie o tym i nie zamierza tego zmieniać. Pozostałe kilkadziesiąt procent twierdzi, że stara się odżywiać właściwie. Z badań wynika jednak, że udaje się to tylko jednej osobie na dziesięć.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 10 z 26

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony