Frappe w wersji truskawkowej i czekoladowej
Na ciepłe dni wyśmienicie sprawdzi się frappe przygotowana na bazie espresso ze świeżo zmielonych ziaren. Sprawdź przepisy Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School Of Coffee i rozkoszuj się kawą na zimno z ciekawymi dodatkami.
Więcej…
 
Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby, które jeszcze bardziej pozwolą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Wspaniałym pomysłem na oryginalne danie z papryką w roli głównej jest aromatyczny krem z pieczonej papryki wzbogacony sycącą pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią. Gęsty krem jest smakowity, pożywny i świetnie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można serwować go nawet wymagającym gościom. To świetna potrawa nawet dla osób niezbyt doświadczonych w kuchni – aromatyczna pasta i kuszący aromat pieczonej papryki gwarantują sukces. Krem jest smakowitą propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.

Więcej…
 
3 sposoby na udane męskie grillowanie

Spotkania w męskim gronie to doskonała okazja, by zobaczyć się z kumplami, z którymi nie mamy czasu widywać się na co dzień, pogadać o sporcie, motocyklach i innych, męskich sprawach. No i zjeść coś dobrego. Teraz, gdy pogoda wreszcie sprzyja, okazji jest BEZ wątpienia jeszcze więcej – koncerty, wspólne uprawianie sportów na świeżym powietrzu albo letnie, męskie grillowanie. Żeby męski grill był udany, należy zadbać BEZwzględnie przynajmniej o 3 podstawowe sprawy: dobre towarzystwo, jedzenie i  oczywiście sam grill.

Więcej…
 
BOTWINKA I MAKARON – 2 IDEALNE PRZEPISY NA LATO
Botwinka to jedno z warzyw, na które czekamy cały rok. Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej nazwie. Jednak z botwinki może powstać o wiele więcej smacznych potraw. Połączona z wysokiej jakości złocistym makaronem stworzy na naszym stole idealny letni duet, pełen energii i wartościowych składników odżywczych.
Więcej…
 
Kawa dla ochłody

Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi i dodatkami i przygotuj ją na zimno, na przykład w postaci drinka kawowego z piwem i likierem pomarańczowym, polecanego przez baristę.

Więcej…
 
5 powodów dla których warto jeść pstrąga

Dietetycy jednogłośnie zachęcają do częstego spożycia ryb ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Jednak nie wszystkie ryby są równie wartościowe. Pstrąg jest jedną z tych ryb, która niesłusznie jest niedoceniona. Ta drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyje dziko w słodkich wodach i nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.

Więcej…
 
Kotlin przepis na roladki z karkówki

roladki z karkówkiRoladki z chorizo i papryką

Składniki (2 porcje):

  • 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)

  • 12 plastrów boczku

  • 250 ml piwa ciemnego

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki żółtej

  • ok. 200 g kiełbasy chorizo

  • 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chilli

  • 1 czerwona cebula

  • musztarda, np. sarepska

  • sól

  • pieprz

  • ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

Więcej…
 
Przepisy na napoje i desery z wykorzystaniem syropów Łowicz

lowicz_lody_sorbetoweSorbety na trzy sposoby

Składniki

• 200 g cukru

• 200 ml wody

• 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka

• 400 ml wody

Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.

Więcej…
 
4 proste przepisy na letnie koktajle

„Garden party” na dobre rozgościły się w naszym życiu towarzyskim. Przyjęcia te doczekały się opisów w poradnikach savoir-vivre czy mody. W słoneczne dni warto postawić na łatwe w przygotowaniu przekąski i napoje, by zachować luźną i spontaniczną atmosferę. Mistrzowie globalnego konkursu barmańskiego World Class polecają receptury na proste, lekkie koktajle na letnie garden party. Pamiętaj: pij rozważnie!

Więcej…
 
Top 5 składników kuchni meksykańskiej – jedz i bądź zdrów

Awokado, które ma właściwości antynowotworowe, kaktus, który działa korzystnie na metabolizm tłuszczów, a może poprawiające krążenie papryczki chili? Eksperci Mr. Chilly opowiadają o składnikach dań kuchni meksykańskiej, które warto włączyć do swojej diety.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 6 z 32

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony