Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków -
Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków

Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser. Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań.

Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. Moczka doczekała się bardzo wielu odsłon, które różnią się głównie dodatkami, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Zupę można przygotować zarówno z piernika jak i z pierniczków. Dzięki wykorzystaniu pierniczków w czekoladzie zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku. Warto wypróbować moczkę i wprowadzić ją do świątecznego menu. Nie jest ona trudna w przygotowaniu, zawsze wychodzi bardzo smaczna i niesamowicie pachnąca słodyczą i korzennymi nutami, co doskonale podkreśla świąteczną atmosferę w każdym domu.

zupa_piernikowaPotrzebne składniki:

200 g suszonych śliwek

400 g rodzynek

200 g daktyli

200 g orzechów laskowych

200 g migdałów

250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową

3 duże łyżki miodu

Szczypta chilli i cynamonu

Pomarańcza

2-3 litry wody

Przygotowanie:

Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!

Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.

Lambertz.com

 
Reklama

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony