Dlaczego czujemy różnice w smaku różnych marek i gatunków piwa |
Co sprawia, że piwo ma niesamowity bukiet zapachowy? Co różni piwa przeciętne od doskonałych? Odpowiedź jest jedna - to jakość drożdży. To one odgrywają ogromną rolę w procesie fermentacji piwa Tyskie Gronie. Tajemnicą wszystkich napojów alkoholowych na świecie są drożdże. To one sprawiają, że czujemy rozgrzewające ciepło płynące z trunku i to one sprawiają, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, że alkohole posiadają aromatyczną feerię zapachów nazywaną przez fachowców bukietem. Bukiet to domena wszystkich alkoholi, także piwa. Tyskie Gronie – orzeźwia i syci zmysły To, że czujemy różnice w smaku różnych marek i gatunków piwa to przede wszystkim zasługa komórek drożdżowych, które pracowicie zamieniają cukier w alkohol etylowy, dwutlenek węgla i masę innych produktów procesu fermentacji alkoholowej. To co różni piwa przeciętne od doskonałych to jakość drożdży i procesu fermentacji, a więc biochemia okiełznana wprawną ręką piwowara. Wysokiej jakości drożdże dają piwu złożoną pełnię aromatów od delikatnych nut moreli i brzoskwiń przez zapachy maślano – biszkoptowe aż po wyraźne akordy dojrzałych bananów. Wiele gatunków piwa na tym właśnie buduje swoją sensoryczną pozycję. Pozornie lekkie i orzeźwiające lagery jak np. Tyskie Gronie to piwa, które oprócz rześkiej goryczki i chmielowego finiszu posiadają także wiele nut aromatycznych. Delikatne nuty owoców – moreli, gruszek a nawet bananów tworzą bukiet i podnoszą pełnię smaku. Orzeźwiająca moc piwa Kolejną bardzo istotną funkcją drożdży jest produkcja dwutlenku węgla, który ożywia piwo i sprawia, że czujemy w nim zdecydowaną, ożywczą moc. - Także orzeźwiająca kwasowość i cierpkość piwa to zasługa drożdży. Tworzą one wiele kwasów organicznych, które wzbogacają smak piwa i dają złożony posmak, który podnosi smakowitość piwa. Kwasowość połączona z aromatycznym bukietem sprawia, że piwo jednocześnie syci zmysły i orzeźwia – mówi Joanna Wasilewska z Kompanii Piwowarskiej, dwukrotnie wybrana przez grupę SABMiller najlepszym degustatorem na świecie. Dlatego właśnie każdy browar, który dba o jakość swoich piw, dokłada wszelkich starań, by drożdże „czuły się” jak najlepiej i miały komfortowe warunki do pracy, zapewniając im odpowiednie parametry ciśnienia i temperatury. Każdy szczep drożdży ma inne wymagania i tylko doświadczony piwowar potrafi je zagwarantować. Wtedy zrelaksowane i wypoczęte drożdże z radością produkują rozgrzewający, stonowany alkohol etylowy, rześko musujący dwutlenek węgla oraz dziesiątki aromatycznych związków, które tworzą to, co piwosze nazywają smakiem dobrego piwa…
|