Whisky. Leksykon smakosza

Słowo whisky pochodzi z języka gaelickiego, w którym uisge beatha znaczyło "woda życia". Niepowtarzalny smak szkockiej whisky słodowej zyskuje zwolenników od średniowiecza aż do dziś, a jego analiza i porównanie różnych gatunków stanowi wyzwanie dla koneserów. "Whisky. Leksykon smakosza" autorstwa Davida Wisharta to pierwsza na rynku książka opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się
one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji.

książkaKsiążkę można potraktować jak katalog trunków przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby kupić dobrą whisky i dowiedzieć się więcej o tym jedynym w swoim rodzaju alkoholu, ale także dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych. Obszerny wstęp przedstawia historię i tradycję produkcji whisky od średniowiecza aż po dzień dzisiejszy. Może ona także stanowić swoistego rodzaju przewodnik turystyczny - w niezwykle ciekawy sposób opisano w niej szkockie gorzelnie. Podano informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie i o bazie noclegowej. To wyjątkowa propozycja dla wszystkich tych, którzy są entuzjastami rozkoszy niesionych przez "wodę życia".

 


Oprawa twarda

Zakup książkę bezpośrednio w wydawnictwie Cena 59,90 zł!

Już wkrótce przedstawimy szerszą recenzję powyższej pozycji ZAPRASZAMY!

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony