Tyski grzaniec - wyjątkowy przepis specjalnie dla Ciebie |
poniedziałek, 23 listopada 2009 14:30 | |||
Zanim sam rozpoczniesz niezwykłą podróż po smakach i aromatach grzańcowych, pragniemy zainspirować Cię do poszukiwań Twojego idealnego grzanego piwa. Specjalnie dla marki Tyskie Michał Tkaczyk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Bristol, stworzył unikalny i jedyny w swoim rodzaju przepis na grzańca. Aby każdy mógł osiągnąć perfekcję w przygotowaniu grzańca załączamy zdjęcia, gdzie krok po kroku są pokazane kolejne etapy przygotowania Tyskie grzane z korzennym zabaglione Składniki: • Piwo Tyskie – 1 butelka 0,5l • Przyprawa Kamis „Grzaniec korzenny z cynamonem” – 1 opakowanie • Żółtka – 2 szt. • Miód - 1 łyżka • Skórka z 1 świeżej pomarańczy Przygotowanie kremu zabaglione: Miód rozpuścić na kąpieli wodnej - nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę, dodać żółtka i 2 łyżki piwa. Całość ubić na jednolita masę aż do białości na kąpieli wodnej. Pod koniec dodać przyprawę Kamis Grzaniec korzenny z cynamonem. Przygotowanie grzańca: Podgrzać resztę piwa wstawiając otwartą butelkę do gotującej się na wolnym ogniu wody. Do szklanki wlać na dno krem zabaglione dopełnić powoli zagrzanym piwem i wrzucić sparzona skórkę pomarańczową. Tyskie grzane cytrusowe z imbirem Składniki: • Piwo Tyskie – 1 butelka 0,5l • Przyprawa Kamis „Grzaniec imbirowy z cytryną” • Sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy – 1 opakowanie • Sok wyciśnięty z 1 limonki • Imbir marynowany - kilka płatków
Do szklanki wlać syrop cytrusowy, dopełnić podgrzanym piwem i wrzucić w zależności od upodobań kilka płatków marynowanego imbiru.
View the embedded image gallery online at:
http://meskimbyc.pl/ksika-kucharska/128-tyski-grzaniec-wyjtkowy-przepis-specjalnie-dla-ciebie.html#sigFreeId8b4fd83a1e
|