Tyski grzaniec - wyjątkowy przepis specjalnie dla Ciebie
poniedziałek, 23 listopada 2009 14:30

Zanim sam rozpoczniesz niezwykłą podróż po smakach i aromatach grzańcowych, pragniemy zainspirować Cię do poszukiwań Twojego idealnego grzanego piwa. Specjalnie dla marki Tyskie Michał Tkaczyk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Bristol, stworzył unikalny i jedyny w swoim rodzaju przepis na grzańca. Aby każdy mógł osiągnąć perfekcję w przygotowaniu grzańca załączamy zdjęcia, gdzie krok po kroku są pokazane kolejne etapy przygotowania

Tyskie grzane z korzennym zabaglione

Składniki:

•    Piwo Tyskie – 1 butelka 0,5l

•    Przyprawa Kamis „Grzaniec korzenny z cynamonem” – 1 opakowanie

•    Żółtka – 2 szt.

•    Miód - 1 łyżka

•    Skórka z 1 świeżej pomarańczy

Przygotowanie kremu zabaglione:

Miód rozpuścić na kąpieli wodnej - nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę, dodać żółtka i 2 łyżki piwa. Całość ubić na jednolita masę aż do białości na kąpieli wodnej. Pod koniec dodać przyprawę Kamis Grzaniec korzenny z cynamonem.

Przygotowanie grzańca:

Podgrzać resztę piwa wstawiając otwartą butelkę do gotującej się na wolnym ogniu wody.

Do szklanki wlać na dno krem zabaglione dopełnić powoli zagrzanym piwem i wrzucić sparzona skórkę pomarańczową.

Tyskie grzane cytrusowe z imbirem

Składniki:

•    Piwo Tyskie – 1 butelka 0,5l

•    Przyprawa Kamis „Grzaniec imbirowy z cytryną”

•    Sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy – 1 opakowanie

•    Sok wyciśnięty z 1 limonki

•    Imbir marynowany - kilka płatków


Soki  z owoców wlać do rondla i zredukować do konsystencji syropu (odparować wodę). Dodać przyprawę Kamis „Grzaniec imbirowy z cytryną”. Podgrzać resztę piwa, wstawiając otwartą butelkę do gotującej się na wolnym ogniu wody.

Do szklanki wlać syrop cytrusowy, dopełnić podgrzanym piwem i wrzucić w zależności od upodobań kilka płatków marynowanego imbiru.

 

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony