Grillowanie… ryby czas zacząć! Tilapia z grilla |
Wreszcie wiosna, nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem, można chyba więc ogłosić czas grillowania. W tym sezonie na naszych rusztach królować będą ryby, to znaczy że będzie smacznie i zdrowo! Zapraszamy na polską tilapię z grilla! Zwykle, kiedy słyszy się hasło „grill” – od razu na myśl przychodzą pachnące kiełbaski, karkóweczka czy kurczaki w sosie barbecue. W tym sezonie proponujemy urozmaicić trochę menu i na ruszcie położyć rybkę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym grilluje się ją znacznie szybciej niż inne mięso. Na grilla nadają się zarówno ryby słodko- jak i słonowodne. Ważne: Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości, tj. z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach (no, chyba że mamy w domu wędkarza). Nowością na polskim rynku jest dostępna od niedawna świeża tilapia z hodowli Global Fish pod Płońskiem. Ryba ta, niezwykle popularna w Stanach Zjednoczonych, ma chude i delikatne mięso, pozbawione drobnych ości. Mimo że jest to ryba słodkowodna nie ma typowo rybiego zapachu, więc trafi w gusta każdego, nawet osoby, która normalnie nie wybrałaby ryby jako ulubione danie. Poniżej przepis na tilapię z grilla:
• 1 świeża patroszona Czerwona Tilapia • 4-5 ziemniaków • 2-3 czerwone papryczki chilli • odrobina oliwy • sól, pieprz • listek laurowy • gałązka rozmarynu, • szczypta sezamu Przygotowanie: Rybę myjemy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, by następnie natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około 2h do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na rozgrzanym grillu i smażymy dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami. Smacznego! Trochę szaleństwa nigdy nie zaszkodzi. Jeśli nigdy dotąd nie próbowaliście rybki z grilla, może warto spróbować w tym roku. Zwłaszcza, że ich mięso uznaje się za najzdrowsze. Ale jednak najważniejszy jest przede wszystkim smak!
|