Cannelloni Arrighi z papryką – niezawodny przepis prosto z Włoch -
Cannelloni Arrighi z papryką – niezawodny przepis prosto z Włoch

Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące.  Oto Cannelloni Arrighi z papryką :

Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące.  Oto Cannelloni Arrighi z papryką :

składniki dla 4 osób:

* 12 rurek cannelloni Arrighi, * 1 zielona papryka, * 1 ząbek czosnku, * 2 cebule,

* 200 g mielonej cielęciny lub łopatki, * 1 szczypta gałki muszkatołowej, * sól I pieprz,

* 50 g boczku drobno pokrojonego, * 30 g pieczywa tostowego, * 1/2 kieliszka czerwonego wina, * 40 g startego parmezanu, * kilka listków bazylii, * 1 jajko, * 1/2 szklanki mleka

sposób przygotowania:

Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować. Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię. Smacznego!

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony