Włoskie wariacje kulinarne - Lazania szpinakowa

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety  ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada - zarówno estetycznie, jak i smakowo…

 

Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo. Pozwalają one poznać to niezwykle zdrowe warzywo w różnych odsłonach. Jednym z niezawodnych sposobów na szpinak jest lazania - potrawa ze słonecznym południem w tle. Historia lazanii zaczyna się w tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej, gdzie w oryginalnej wersji serwowana była z sosem pomidorowym i mięsem. Płaty ciasta makaronowego można jednak łączyć z różnymi składnikami – dziś zatem proponujemy niezawodny przepis na śródziemnomorską, zieloną wersję tego przepysznego dania.

lasagne_spinaciPotrzebne będzie:

  • 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe,

  • 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta,

  • 500 g mięsa mielonego,

  • 1 cebula,

  • czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania),

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa,

  • sos beszamelowy (wedle uznania),

  • przyprawy: sól, pieprz, zioła,

  • ser żółty,

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki, a także natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć  należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą posmarować należy sosem beszamelowym oraz posypać serem. (osoby szczególnie dbające o linię mogą zrezygnować z beszamelu). W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy latanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.

 

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony