Przepisów na sałatkę z tuńczykiem jest całe mnóstwo – w końcu ta wspaniała w smaku i świetnie wyglądająca na talerzu ryba kryje w sobie mnóstwo kulinarnych inspiracji. Poniższy przepis na wiosenna sałatkę Callipo gwarantuje smakowitą fuzję lekkości, świeżości, wiosennego aromatu, wyśmienitego smaku i mocy zdrowia. Wszystko dzięki delikatnemu, wilgotnemu i mięsistemu tuńczykowi i odurzająco zmysłowemu dressingowi. Po prostu wiosenny raj dla oczu i podniebienia!
Składniki na 4 osoby:
opakowanie Rukli,
2 słoiki tuńczyka Callipo w oliwie z oliwek 160 g,
12 pomidorków koktajlowych lub cherry,
2 cebulki szalotki,
małe opakowanie kukurydzy
dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
2 łyżki octu balsamicznego Ponti,
2 łyżki soku porzeczkowego lub malinowego ,
sól i pieprz ,
½ ząbka bardzo drobno posiekanego czosnku
przygotowanie:
Sposób przygotowania nie będzie zaskoczeniem – ukolę dokładnie myjemy i osuszamy, cebulkę kroimy w bardzo cienkie piórka, a pomidorki w ćwiartki. Łączymy ze sobą składniki dressingu. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy i skrapiamy wcześniej przygotowanym dressingiem. Gotowe!
|