Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto? Oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!

Składniki na 4 osoby:

  • 5 średnie czerwone cebule,
  • 2 puszki tuńczyka Callipo,
  • 160 g oliwie z oliwek,
  • 2 duże pomidory,
  • 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego),
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 8 plasterków mozzarelli,
  • sól,
  • oregano,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • biały ocet winny Ponti
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.
 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony