Sztuka miksowania drinków |
W karnawale zwykle pozwalamy sobie na więcej luzu, na drobne grzeszki i przyjemności. Kaloryczne ale efektownie podane potrawy i bajecznie kolorowe drinki, które wprawią wszystkich w imprezowy nastrój. Kiedy przyrządzamy drinki, warto pamiętać o głównym ich podziale. Z pewnością zabłyśniemy wśród znajomych kiedy zaproponujemy im na przykład „longa w tumblerze”. Long drink to wieloskładnikowy koktajl przygotowywany najczęściej z wysokoprocentowego alkoholu (w składzie drinka nie powinno być więcej niż połowa), który uzupełniany jest wodą sodową, napojami gazowanymi, piwem czy winem. Podawany jest z dużą ilością lodu, w wysokiej szklance, często ze słomką. Short drink rodzaj przyrządzania i podawania koktajlu alkoholowego. Short drink ma objętość do 100ml. Napoje tego typu są mocniejsze od long drinków ponieważ ich składnikami są zazwyczaj mocne alkohole, a sporządzamy je bez dodatku rozcieńczaczy. Składniki bezalkoholowe dodajemy w małych ilościach. Szkło do short drinków to zazwyczaj kieliszek koktajlowym. Do tego typu koktajlu czasami dodaje się żółtko (czego absolutnie nie robi się w przypadku long drinków), cytrynę lub cukier. Doskonale znany jest on the rocks – sposób podawania alkoholu na lodzie. Gorzka Imbir – (long drink) 50ml żołądkowej, 20ml soku cytrynowego, 10ml syropu cukrowego, 2-3 cm kawałek, świeżego imbiru, dopełnij wodą gazowaną Carribean Prestige – (long drink) 40ml Prestige Vodka, 20ml Peach Tree , 20ml Malibu , 100ml Soku pomarańczowego, 10ml Grenadiny
Pear B. – (short drink) 40ml brandy Stock 84, 60ml soku gruszkowego, 2-3 plasterki gruszki.
|